Bilirubina totala

Cuprins

 

Ce este bilirubina totala?

Bilirubina este un pigment biliar care apare in urma descompunerii celulelor rosii. Dupa descompunere, bilirubina este transportata in sange, pana la ficat, alaturi de albumina. Acolo, bilirubina este procesata si transmisa catre vezica biliara. Atunci cand bilirubina este excretata din organism, urina si scaunul sunt mai inchise la culoare.

Supraproductia de bilirubina duce la hiperbilirubinemie, transpusa clinic in icter, afectiunea in care tegumentele si sclerele au o coloratie puternica de galben. Icterul se instaleaza in momentul in care bilirubina are valori de 2-2.5 mg/dL.

Cand sa efectuezi testul de bilirubina totala?

Testul de bilirubina se efectueaza pentru a determina starea de functionare a ficatului.  Atunci cand medicul specialist suspecteaza o boala hepatica, bilirubina este una dintre testarile care il pot ajuta in diagnosticare. 

Testarea este cu atat mai indicata in conditiile in care pacientul prezinta simptome specifice afectiunilor hepatice, printre ele numarandu-se:  urina inchisa la culoare, dilatarea vaselor de sange de la nivelul abdomenului, oboseala accentuata permanenta si scadere in greutate.

Testul de bilirubina se face atat pentru diagnosticarea afectiunilor hepatice, cat si pentru controlul bolilor de ficat, pancreasului si afectiunilor cailor biliare.

Daca medicul de specialitate sugereaza realizarea acestui test, poate insemna ca:

  • Pacientul poate fi suspect de icter, inclusiv icter neonatal (in cazul nou-nascutilor)
  • Ficatul nu functioneaza corespunzator
  • Pacientul poate avea hepatita
  • Pacientul prezinta semne ale intoxicarii cu ciuperci sau medicamente
  • Pacientul este suspect de anemie hemolitica

In anumite cazuri de persistenta a icterului neonatal sau daca nou nascutul prezinta simptomatologie specificaIn, se efectueaza examen profilactic.

Concentratia de bilirubina existenta la nivelul organismului mai este recomandata si pacientilor care sufera de alcoolism cronic.

Cum sa te pregatesti pentru testarea bilirubina totala?

Testul de bilirubina este o analiza de sange. Testul trebuie efectuat dimineata, pe stomacul gol. Este foarte important ca pacientul sa spuna medicului de specialitate daca se afla sub tratament medicamentos, deoarece unele medicamente pot afecta rezultatele testului.

Renuntarea la tratament inainte de efectuarea testului se face numai la recomandarea medicului.

Valori normale pentru bilirubina totala

In laborator sunt testate doua fractiuni ale pigmentului:

  • Bilirubina conjugata, care reprezinta fractiunea hidrosolubila
  • Bilirubina neconjugata- care reprezinta fractiunea liposolubila

Rezultatele pentru evaluarea concentratiei de bilirubina sunt interpretate in functie de valorile de referinta stabilite de fiecare laborator in parte. Concentratia acesteia este direct legata de factori precum: vascularizarea corespunzatoare, capacitatea de a descompune bilirubina si permeabilitatea tractului biliar.

In mod normal, valorile de referinta pentru bilirubina totala, la adulti, sunt mai mici de 1,2mg/ dL. Pentru copiii peste o luna, acestea trebuie sa fie  sub 1 mg/dL. Valorile critice pentru bilirubina totala depasesc 15 mg/dL, iar icterul se instaleaza atunci cand valorile bilirubinei ajunge la 2-2,5 mg/ dL

In ceea ce priveste nou-nascutii, concentratia de bilirubina depinde foarte mult de ziua in care a fost efectuata analiza.  

Atunci cand nivelul pigmentului biliar depaseste valorile de referinta, pacientul este suspect de hiperbilirubinemie. Valorile mari ale bilirubinei la adulti pot declansa icter si prurit.

Cauzele creșterii bilirubinei pot fi:

  • Prehepatice - atunci cand creste productia de bilirubina
  • Hepatice - cand apare o disfunctie hepatica
  • Post-hepatice
Afla mai multe: