CA 125

Cuprins

CA 125

Ce reprezinta CA 125?

Antigenul tumoral CA 125 ste o proteina epiteliala prezenta la nivelul ovarelor, pancreasului, vezicii biliare, stomacului, plamanilor si colonului iar la gravide poate fi detectat in lichidul amniotic, laptele matern si la nivel sangvin. Sinteza proteinei este dictata de gena MUC16, o glicoproteina implicata in secretia mucinelor cu rol de protectie impotriva patogenilor la nivelul diferitelor organe in special plaman, cavitate gastrica si intestin. Activitatea crescuta a genei MUC1 este in mod frecvent asociata cu hipersecretia CA125 in cadrul tumorilor ovariene si al afectiunilor maligne ale glandei mamare.

Cand este indicata determinarea CA 125?

Principalele recomandari pentru determinarea markerului tumoral CA 125 sunt reprezentate de catre:

  • Diagnosticul tumorilor ovariene de origine seroasa;
  • Alaturi de CA19-9, CA 125 este utilizat ca marker secundar in diagnosticarea cancerului pancreatic;
  • Monitorizarea pacientelor aflate sub tratament specific pentru carcinom ovarian si evaluarea prognosticului pe termen lung la pacientele cu tumori ovariene la fiecare 6 luni;
  • Efectuarea diagnosticului diferential intre masele tumorale pelvine benigne si cele maligne;
  • Diagnosticarea cazurilor de cancer ovarian in stadiu incipient la pacientele cu antecedente heredo colaterale ale bolii atunci cand este insotit de ecografia transvaginala.

Nu se recomanda determinarea CA 125 in screening ul cancerului ovarian datorita sensibilitatii sale scazute in stadiile incipiente ale bolii.

Ce trebuie sa stiu inainte de investigatie?

Determinarea valorilor pentru CA 125 se efectueaza din sange venos recoltat a jeun.

Care sunt valorile normale pentru CA 125?

Valorile de referinta pentru CA 125 trebuie sa fie situate sub 35 U/mL, limita inferioara de detectie fiind de 0.6 U/mL.

Cresteri usoare ale valorilor CA125 sunt intalnite in timpul menstruatiei, al primului trimestru de sarcina, si afectiunile ginecologice benigne (endometrioza, fibromatoza, boli inflamatorii pelvine). valori crescute ale CA 125 sunt intalnite si in alte afectiuni benigne in afara sferei ginecologice cum sunt pancreatita acuta, ciroza hepatica, insuficienta renala, afectiuni autoimune care determina inflamatie cronica.

Afla mai multe: