Calciu seric

Cuprins

Calciul seric

Ce reprezinta calciul seric

Calciul reprezinta un mineral regasit majoritar in masa osoasa, principalul rezervor de mentinere a unei calcemii constante. Ionii de calciu detin rol important in asigurarea contractilitatii musculare (contractia fibrelor musculare striate) si a functiei cardiace, transmiterea impulsurilor nervoase si desfasurarea optima a proceselor de coagulare.

Continutul proteic al sangelui influenteaza calcemia datorita faptului ca mineralul se regaseste la nivel plasmatic in poportie de 45% sub forma legata de proteine. Determinarea nivelului de calciul ionic se face indirect cu ajutorul unei formule care include calciul total si al proteinele serice totale din acelasi ser.

Cand este indicata determinarea calciului seric

Situatiile in care este indicata determinarea calcemiei sunt reprezentate de catre:

  • Screening ul osteoporezei la persoanele cu factorii de risc asociati: varsta>50 de ani, fumatori, postmenopauza;
  • Tetanie (criza de tetanie acuta manifestata prin o stare de amorteala la nivelul limbii, degetelor, membrelor inferioare, trismus, spasm laringian) pentru stabilirea tipului hipocalcemic;
  • Afectiuni ale sistemului osos care sunt determinate de modificari ale nivelului normal a calciului seric: fracturi osoase spontane, dureri, modificari radiologice, tulburari de crestere, afectiuni dentare;
  • Nefro sau urolitiaza, nefrocalcinoza, boli renale cronice;
  • Pancreatita acuta;
  • Evaluarea postoperatorie a pacientilor cu tiroidectomie, paratiroidectomie, sau hiperparatiroidism;
  • Bolile granulomatoase.

Cum ma pregatesc inainte de investigatie

Analiza medicala pentru determinarea calcemiei se realizeaza din sange recoltat prin punctie venoasa periferica cu pacientul a jeun.

Important de retinut este faptul ca administrarea de suplimente pe baza de calciu cu 8-12 ore inainte de recoltare poate influenta valoarea calcemiei obtinute. Analiza nu se poate efectua la pacientii tratati cu EDTA acid etilendiaminotetraacetic (anticoagulant care complexeaza ionii de calciu) sau care au primit substante de contrast radiologice.

Care sunt valorile normale pentru calciul seric

Valorile de referinta ale calciului seric sunt influentate de varsta pacientului si sunt reprezentate de catre:

Varsta

Valori

Nou nascuti 0-10 zile

7.6-10.4

Copii 10zile-2ani

9.0-11.0

Copii 2-12 ani

8.8-10.8

Copii 12-18 ani

8.4-10.2

Adulti 18-60 ani

8.6-10

Adulti 60-90 ani

8.8-10.2

Adulti >90 ani

8.2-9.6

Cresteri ale valorilor calcemiei sunt intalnite in: hiperparatiroidism primar si secundar, tumori maligne (cancer osos metastatic, cancer pulmonar, san, tiroida, ficat, pancreas, prostata, mielom multiplu, sindrom paraneoplazic), boli granulomatoase (tuberculoza, sarcoidoza), reactii adverse la medicamente (intoxicatie cu vitamina D), insuficienta renala cronica, hipotiroidsm, osteoporoza acuta.

Scaderea valorilor calciului seric este asociata: hipoparatiroidismului chirurgical sau postiradiere, rezistentei la actiunea PTH, malabsorbtiei de calciu si vitamina D, icterului obstructiv, sindromului Fanconi, aportului redus de calciu, fosfor si vitamina D, fiziologic in ultimul trimestru de sarcina, sindromului de soc toxic, tumorilor cu metastaze osteoblastice ( san, prostata, plaman, tiroida) sau tratamentelor medicamentoase (antitumorale, antibiotice, diuretice de ansa, corticosteroizi, antoconvulsivante, transfuzii multiple cu sange citratat, administrarea excesiva de fluide parenterale care determina scaderea albuminemiei).

Afla mai multe: