Hemoleucograma completa

Cuprins


Ce este hemoleucograma completa?

Hemoleucograma completa este o analiza care consta in masurarea unor parametrii esentiali, oferind detalii despre functionarea organismului. Acesti parametri sunt:

  • numar de eritrocite;
  • numar de leucocite;
  • concentratia de hemoglobina;
  • +/- numar de reticulocite.
  • hematocrit;
  • indici eritrocitari
  • formula leucocitara;
  • numar de trombocite si indici trombocitari

Hemoleucograma este un test comun, recomandat frecvent de medicul de specialitate. Rezultatele acestui test pot indica anumite afectiuni sau tulburari in functionarea organismului. Hemoleucograma completa ajuta la diagnosticarea multiplelor boli, printre care si cancer.

In principal, prin hemoleucograma completa, sunt analizate calitativ si cantitativ celulele din sange, precum si concentratiile proteinelor si mineralelor. Testul vizeaza masurarea a trei tipuri de celule sanguine de baza: globulele albe, globulele rosii si trombocitele.

O hemograma completa determina daca exista cresteri sau scaderi ale valorilor componentelor din sange. Valorile normale ale acestor celule sanguine depind de varsta si de sexul pacientului. O hemograma poate ajuta la diagnosticarea unei game variate de afectiuni, incepand de la anemie, infectie si pana la cancer.

Cand sa efectuezi hemoleucograma completa?

Medicul de specialitate poate recomanda efectuarea unei hemoleucograme complete atunci cand simptomele pe care le manifesta pacientul nu au niciun fel de explicatie.  Printre acestea se pot numara sangerari subite, echimoze care apar in urma unor lovituri foarte usoare, febra, roseata, oboseala sau slabiciune.

Rezultatele acestui screening test de baza pot ajuta medicul de specialitate sa evalueze starea generala de sanatate, sa diagnosticheze o boala sau sa monitorizeze o afectiune deja existenta, mai ales daca aceasta afecteaza valorile celulelor sanguine.

Cum sa te pregatesti pentru hemoleucograma completa?

Hemoleucograma completa este un test de sange. Recoltarea se poate face dimineata, pe nemancate sau dupa pranz. Recomandarea este ca mesele sa nu fie bogate in lipide, lucru ce poate afecta valorile anumitor parametri. 

Inainte de efectuarea hemoleucogramei complete, pacientul trebuie sa comunice medicului de specialitate cateva informatii esentiale: daca urmeaza anumite tratamente, daca a baut foarte multe lichide sau daca a experimentat episoade de varsaturi. 

Daca hemoleucograma completa este efectuata pentru a monitoriza evolutia unei boli si este realizata zilnic sau la doua zile, atunci este recomandat ca proba de sange sa fie luata in acelasi moment al zilei, din cauza fluctuatiilor circadiene ale anumitor parametri.

Valori normale pentru hemoleucograma completa

Valorile normale pentru hemoleucograma completa sunt date, in principal de varsta si sexul pacientului:

Globule rosii

Barbati: intre 4,32-5,72 milioane de celule/ mcL

Femei: Intre 3,90-5,03 milioane de celule/mcL

Hemoglobina

Barbati: 135-175 grame/litru (L)

Femei: 120-155 grame/L

Hematocrit

Barbati: 38,8-50,0%

Femei: 34,9-44,5%

Globule albe

3,500 - 10,500 celule/ mcL

Trombocite

150.000 - 450.000/mcL


Afla mai multe: