Prolactina

Cuprins

 

Ce este prolactina?

Prolactina este secretata de glanda pituitara si eliberata periodic in corpul uman. Aceasta are un rol foarte important in cresterea glandelor mamare in timpul sarcinii si in productia de lapte matern. De asemenea, influenteaza nivelul libidoului la barbati.

O concentratie mare de prolactina poate cauza tulburari de fertilitate, atat la femei, cat si la barbati, deoarece inhiba steroidogeneza ovariana si secretia gonadotropilor hipofizari. O concentratie scazuta a acesteia poate insemna instalarea unor afectiuni precum apoplexia hipofizara sau sindromul Sheehan.

Cand sa efectuezi testul de prolactina?

Testul de prolactina este recomandat de medicul de specialitate atunci cand acesta observa nereguli in functionarea aparatului reproducator, atat la femei, cat si la barbati. Interpretarea rezultatelor acestui test il pot ajuta sa puna un diagnostic clar sis a elimine orice suspiciune.

La barbati, analiza de prolactina se face atunci cand exista suspiciuni de tumori hipofizare, ginecomastie si infertilitate. In cazul lor, un nivel crescut de prolactina poate duce la tulburari de potenta si scaderea libidoului.

In cazul femeilor, medicul de specialitate recomanda efectuarea acestui test atunci cand femeile au tulburari legate de ciclul menstrual si amenoree completa. In plus, determinarea concentratiei de prolactina este recomandata si in cazul femeilor care au dificultati in a ramane insarcinate sau au libidoul foarte scazut.

Testul de prolactina este necesar pentru a confirma sau infirma dfiagnostice precum infertilitate, suspiciuni de tumori hipofizare si mamare, hipotiroidism, sindromul ovarelor polichistice, tuberculoza sau boli de rinichi.

Daca pacientul a suferit leziuni in zona capului sau are istoric de tulburari ale glandei pituitare, cu siguranta nivelul de prolactina din organism este departe de cel normal.

Cum sa te pregatesti pentru testul de prolactina?

Deoarece concentratia prolactinei depinde de ritmul circadian, este recomandat ca aceasta analiza de sange sa fie efectuata dimineata, intre orele 8:00-10:00, pe stomacul gol.

Inainte de efectuarea acestei analize, pacientii ar trebui  sa evite sa faca sesiuni de exercitii fizice intense, sa evite stresul, precum si mesele bogate in proteine, deoarece acestea pot creste nivelul de prolactina din organism.

In cazul pacientilor femei, recoltarea de probe este interzisa dupa efectuarea unui examen ginecologic sau dupa provocarea galactoreei, considerate a fi surse de stres pentru organism.

Valori normale pentru prolactina

Valorile de referinta privind concentratia de prolactina din organism difera de la un laborator la altul. 

Varsta Valori normale prolactina Barbati Valori normale prolactina Femei
1-30 zile <1720 µUI/mL <2010 µUI/mL
1-12 luni <610 µUI/mL <640 µUI/mL
1-3 ani <280 µUI/mL <360 µUI/mL
4-6 ani <360 µUI/mL <280 µUI/mL
7-9 ani <250 µUI/mL <280 µUI/mL
10-12 ani <280 µUI/mL <210 µUI/mL
13-15 ani <360 µUI/mL <300 µUI/mL
16-18 ani <320 µUI/mL <380 µUI/mL
>18 ani  98-456  µUI/mL 127-637  µUI/mL


De mentionat este si faptul ca in timpul sarcinii, concentratia de prolactina creste. Mai mult, un nivel normal de prolactina nu exclude prezenta unei tumori hipofizare.

Afla mai multe: