PSA

Cuprins

Ce reprezinta antigenul specific prostatic

Antigenul specific prostatic reprezinta un compus sintetizat la nivelul prostatei sub controlul hormonilor androgeni (testosteron si dihidrotestosteron) cu rol in fertilitatea masculina prin efectul de mentinere al fluiditatii spermei.

Cand este indicata determinarea valorilor PSA-ului

Cantitati crescute ale antigenului specific prostatic in sange sunt asociate proceselor patologice prin care este afectata structura microscopica a prostatei-cancer de prostata, hipertrofia benigna a prostatei, deferite tipuri prostatita acuta (inflamatie a prostatei) sau in urma procedurilor de investigare ale organului-tuseu rectal cu masaj prostatic, biopsie de prostata.

Testul psa este utilizat ca metoda de screening al cancerului de prostata fiind indicat persoanelor de sex masculin de peste 50 de ani sau 45 de ani, atunci cand prezinta istoric familial al afectiunii (cel putin 3 rude afectate sau 2 cu varsta <55 ani).

In cazul pacientilor care au deja diagnostic de cancer al prostatei, determinarea serica a psa ului este utilizata in monitorizarea evolutiei bolii si al eficientei tratamentului medicamentos si/sau chirurgical, obtinerea unor valori mari ale acestuia inaintea inceperii terapiei, asociindu se unui risc crescut de recurenta al bolii.

Cum te pregatesti inainte de efectuarea analizei

Determinarea nivelului de PSA seric se face din sange recoltat prin punctie venoasa periferica cu pacientul a jeun, preferabil dimineata deoarece compusul inregistreaza mici variatii diurne. Testul are indicatie de efectuare inaintea oricarei manevre urologice si la interval de cel putin cateva saptamani de la un episod acut inflamator la nivelul prostatei.

Care sunt valorile normale ale PSA-ului

Valorile normale ale antigenului specific prostatic sunt stabilite in functie de varsta, fiind cuprinse in urmatoarele intervale:

<40 ani

≤ 1.4 ng/ml

40-50 ani

≤ 2 ng/ml

50-60 ani

≤ 3.1ng/ml

60-70 ani

≤ 4.1 ng/ml

>70 ani

≤ 4.4 ng/ml

 

Antigenul specific prostatic liber (sau free psa) reprezinta procentul raportului dintre psa liber detectat si psa total, ambele teste efectuandu se din acelasi ser, iar interpretarea valorilor este utila numai in cazul unui psa total cuprins intre 4-10 ng/ml. Realizarea testului nu este recomandata pacientilor aflati sub terapie androgenica, fiind necesara informarea medicului curant despre administrarea unui astfel de tratament si consultul acestuia in legatura cu valorile free psa ului obtinute daca se decide totusi determinarea acestora.

Probabilitatea de stabilire a diagnosticului de cancer prostatic prin biopsie de organ este corelata cu free psa si varsta pacientului dupa cum urmeaza:

Free psa raportat la psa total

50-59 ani

60-69 ani

70 ani

≤ 10

49.2%

57.5%

64.5%

11-18%

26.9%

33.9%

40.8%

19-25%

18.3%

23.9%

29.7%

>25%

9.1%

12.2%

15.8%

 

Afla mai multe: