Streptococul beta hemolitic de grup A

Cuprins

Antigen Streptococcus pyogenes

Ce reprezinta antigenul pentru S. pyogenes?

Streptococul beta hemolitic de grup A sau Streptococcus pyogenes reprezinta agentul etiologic al majoritatii faringitelor de cauza bacteriana in special la copii. Patogenul se transmite prin contact direct cu persoanele infectate sau prin intermediul picaturilor Pflugge emise in timpul stranutului si tusei, iar perioada de incubatie a streptococului de grup A este cuprinsa intre 2 si 5 zile. Contactul direct al mainilor cu secretiile contaminate ale pacientului sau cu leziunile de impetigo ale acestuia si utilizarea tacamurilor si veselei incorect igienizate in comun reprezinta alte modalitati de raspandire al S. pyogenes.

Cand este indicata determinarea antigenului pentru S. pyogenes?

Testul rapid depisteaza in cateva minute antigenul de streptococ de grup A din exsudatul faringian si este util pentru stabilirea diagnosticului etiologic al faringitelor bacteriene acute. Avantajul metodei este acela ca permite instituirea tratamentului antibiotic inainte de eliberarea rezultatelor culturii din secretie faringiana la 24-48 de ore dupa recoltare.

Administrarea cat mai rapida a tratamentului antibiotic are ca scop distructia bacteriana si prevenirea diseminarii germenului de la nivelul portii de intrare reprezentate de catre mucoasa faringiana catre alte sisteme din organsim (cardiac, renal, articular) cu aparitia reumatismului articular acut RAA.

Testarea pentru antigenul streptococului de grup A este practicata si la persoanele asimptomatice pentru depistarea purtatorilor sanatosi ai patogenului la nivelul mucoasei faringiene in cazul carora culturile din exsudat faringian sunt negative.

Ce trebuie sa stiu inainte de investigatie?

Determinarea antigenului pentru streptococ de grup A necesita recoltarea unui exsudat faringian prin care se obtin secretii faringiene potential patologice. Incarcatura antigenica este mai mare la pacientii care nu efectueaza toaleta bucala, nu mananca si nu consuma lichide inainte de recoltarea exsudatului faringian, conditii care cresc sansele de depistare ale patogenului la nivelul secretiilor prelevate.

Pacientul este pozitionat pe un scaun cu fata catre o sursa de lumina si gatul in usoara hiperextenise ci ceafa sprijinita de spatar. Se apasa baza limbii cu o spatula sterila, pacientul este rugat sa pronunte vocala A,timp in care se sterge peretele posterior faringian cu un tampon steril mai ales zonele cu mucoasa faringiana eritematoasa si inflamata sau cu depozite purulente.

Atat la introducerea cat si la extragerea tamponului steril se evita atingerea palatului moale (vălului palatin) si a limbii pentru a evita contaminarea probei cu flora saprofita orofaringiana care poate influenta rezultatul testului.

Care sunt rezultatele pentru antigenul S. pyogenes?

Valoarea de referinta pentru antigenul de S. pyogenes este negativa, insa obtinerea unui rezultat negativ nu exclude posibilitatea unei faringite bacteriene cu streptococ betahemolitic de grup A, in acest sens fiind necesara realizarea unei culturi pe medii speciale a exsudatului faringian recoltat.

Afla mai multe: