TGP

Cuprins

Ce este alaninaminotransferaza TGP

Alaninaminotransferaza sau TGP reprezinta o enzima regasita majoritar la nivel hepatic si mai putin in rinichi, miocard, muschi scheletici si pancreas, cu rol in reactiile enzimatice de utilizare a proteinelor ca sursa de energie.

TGP este o enzima mai specifica afectiunilor hepatice decat TGO insa valorile absolute ale enzimei nu se coreleaza direct cu severitatea suferintei organului, fiind necesare determinari seriate, periodice ale compusului pentru monitorizarea evolutiei bolii si stabilirea unui prognostic la pacientii cu aceasta afectiune. Administrarea medicatiei (acetaminofen) sau substantelor cu efect toxic hepatic (consumul de alcool) reprezinta alte situatii in care se inregistreaza o crestere ale valorilor alaninaminotransferazei.

Cand este indicata determinarea TGP-ului

Recomandarile pentru determinarea valorilor serice ale TGP sunt reprezentate de:

  • Stabilirea diagnosticului bolilor hepatice;
  • Stabilirea diagnosticului diferential intre afectiunile hepatice si cele pancreatice;
  • Monitorizarea raspunsului terapeutic in hepatita virala;
  • Stabilirea diagnosticului diferential intre icterul de cauza hemolitica (icterul apare ca urmare a distructiei eritrocitare crescute) si cel hepatic (dat de bilirubina neconjugata din sange).

Cum ma pregatesc inainte de investigatie

Determinarea Alaninaminotransferazei se face din sange recoltat prin punctie venoasa periferica, a jeun.

Care sunt valorile normale ale TGP?

Valorile normale ale Alaninaminotransferazei sunt dependente de varsta si sex si sunt cuprinse in urmatoarele intervale:

Varsta/sex

Valori U/L

0-12 luni

<71

1-3 ani

<31

4-6 ani

<36

7-12 ani

<44

13-17 ani

<45

F:>17 ani

M:>17 ani

<35

<50

 

Cresteri de pana la 20-100 de ori fata de valoarea normala sunt specifice hepatitelor acute virale si toxice medicamentoase, in timp ce multiplicarea cu 2 sau 3 ale valorile fiziologice apar in steatoza hepatica (ficatul gras). Metastazele hepatice sunt insotite de cresteri moderate ale TGP ului iar in cazul diagnosticului de hepatom primar modificarile sunt minime.

Scaderile valorilor Alaninaminotransferazei sunt intalnite in infectiile urinare, neoplazii (carcinom hepatocelular) sau deficitul de piridoxal fosfat (intalnit in malnutritie si hepatita alcoolica).

Afla mai multe: