VDRL

Cuprins

VDRL

Ce reprezinta VDRL-ul?

Testul VDRL sau veneral research disease laboratory reprezinta o investigatie de laborator prin intermediul careia este pusa in evidenta prezenta in ser a anticorpilor nespecifici pentru sifilis.

Sifilisul este o boala infecto contagioasa determinata de Treponema pallidum care se transmite prin contact sexual neprotejat sau pe cale transplacentara si rar prin transfuzii de sange si produse derivate ale acestuia, transplant sau prin intepatura accidentala cu ace utilizate la pacienti cu sifilis.

Dupa contactul infectant, agentul patogen difuzeaza in organism prin intermediul circulatiei limfatice cu instalarea progresiva a boli,i dupa o perioada de incubatie care poate fi cuprinsa intre 15 zile si 3 luni. Semnele clinice ale pacientului variaza in functie de stadiul clinic de evolutie al bolii dupa cum urmeaza:

  • Sifilisul primar este caracterizat de prezenta sancrului sifilitic si al adenopatiilor inghinale satelite;
  • Sifilisul secundar determina aparitia eruptiilor cutanate si mucoase insotite de sindrom febril, artralgii (dureri articulare), poliadenopatii (marirea in volum a ganglionilor limfatici cu localizare multipla), hepatita, uveita, care apar intre 6 saptamani si 6 luni de la aparitia sancrului.
  • Sifilisul latent precoce sau latent tardiv reprezinta etape asimptomatice de evolutie ale bolii in care stabilirea diagnosticului este posibila prin intermediul testelor serologice;
  • Sifilisul tertiar se manifesta clinic prin aparitia gomelor sifilitice, determinarilor neurologice (tabes, paralizie generalizata), cardiovasculare (aortita sifilitica, stenoza coronariana) la un interval de timp care poate fi cuprins intre 4 ani si 40 de ani de la aparitia sancrului initial;
  • Sifilisul congenital este determinat de transmiterea transplacentara a T. pallidum de la mama la produsul de conceptie si se manifesta prin septicemie care pot duce la moartea fatului, nastere prematura si leziuni neurologice ale nou nascutului.

VDRL este un test non treponemic rapid si usor realizabil cu sensibilitate inalta in cazul pacientilor aflati in stadiile incipiente ale bolii, care pot prezenta insa specificitate scazuta la gravide, fiind asociate cu o rata crescuta de rezultate fals pozitive datorate cross reactivitatii care apare in mod frecvent la aceasta categorie de persoane.

Cand este indicata efectuarea VDRL-ului?

Principalele recomandari de realizare a testelor non treponemice VDRL sunt reprezentate de catre:

  • Simptomele sugestive de infectie cu Treponema pallidum sau alte boli cu transmitere sexuala;
  • Test screening prenatal;
  • Test screening premarital;
  • Test screening inainte de angajare, pentru incheierea asigurarilor de viata;
  • Screening in cazul donatorilor de sange si organe;
  • Detectarea sau excluderea infectiei la pacientii seropozitivi.

Ce trebuie sa stiu inainte de investigatie?

Realizarea testului VDRL presupune recoltarea de sange prin punctie venoasa periferica a jeun.

Care sunt valorile normale ale VDRL-ului?

Testul VDRL pune in evidenta reactia de floculare vizibila in prezenta reaginelor din serul pacientului, rezultatele fiind emise sub forma de negativ sau pozitiv, in cea de a doua situatie fiind exprimate sub forma de titru, care corespunde ultimei dilutii in cazul careia s au putut identifica grunji pe lama de aglutinare.

Afla mai multe: