Noua tulpina de Coronavirus din UK

Toate virusurile sufera mutatii pe parcursul evolutiei lor (nu doar coronavirusul), multe dintre aceste modificari fiind defectuoase si neavand capacitate buna de replicare putand chiar sa scada patogenitatea si rezistenta in mediul exterior al noilor tulpini aparute in acest mod. Ocazional apar din pacate si seturi de mutatii care imbunatatesc rezistenta virusului si ii cresc rata de transmitere si infectiozitate, in aceasta categorie situandu-se si noua tulpina de coronavirus din Marea Britanie.

Noua tulpina de Coronavirus din UK

Cuprins

Patogenul care a cauzat epidemia de Covid 19 apartine unei familii virale extinse care include mai multe tipuri de coronavirusuri care se aseamana intre ele prin aspectul caracteristic al invelisului viral de “coroana cu tepi”. De la prima aparitie si pana in prezent, oamenii de stiinta au urmarit cu atentie evolutia virusului, incercand sa anticipeze efectul pe care il au mutatiile patogenului asupra potentialului de raspandire si de imbolnavire al populatiei si sa actualizeze ghidurile si protocoalele terapeutice aplicate.

Cum a aparut noua tulpina virala in Anglia

Tulpina B.1.1.7 a fost initial descoperita in Marea Britanie apoi in Statele Unite in decembrie 2020 si se datoreaza mutatiilor virale spontane, printre care se numara si cele aparute la nivelul proteinelor spike de pe suprafata anvelopei virale (invelisul extern).

Mutatia virala are loc la nivelul domeniului de legare al receptorul de suprafata sau RBD- receptor binding domain al proteinei spike si constituie una dintre primele modificari ale coronavirusului documentate in stadiile initiale ale pandemiei, aceasta fiind dovada faptului ca tulpinile mutante circula mai repede decat cea initiala raspunzatoare de pandemia COVID 19 la nivelul Europei. Alaturi de aceasta modificare a receptorului de legare, noua tulpina mai contine mutatii aparute la nivelul conformatiei proteinei spike si la nivelul domeniului de clivare al acesteia.

Care sunt caracteristicile acestui virus

Studiile desfasurate pana in prezent au evidentiat faptul ca in urma mutatiilor, tulpina de coronavirus aparuta in Marea Britanie prezinta o rata de transmisibilitate cu 56% mai mare decat varianta virala initialacu risc de evolutie mai severa a cazurilor confirmate.

Mutatiile virale sunt raspunzatoare de efectul USOR scazut al terapiei monoclonale in cazul pacietilor confirmati cu noua tulpina de coronavirus, dar si al eficacitati USOR diminuate a protectiei datorate anticorpilor obtinuti in urma vaccinarii sau imunizarii naturale (la trecerea prin boala cauzata de tulpina initiala sau alta decat B.1.1.7).

Cum se manifesta noua tulpina de Coronavirus

Varianta noua a SARS-CoV-2 sau B.1.1.7 aparuta in toamna anului 2020 in Marea Britanie a fost detectata pana in prezent in numeroase alte tari atat pe continentul european cat si inafara lui (tulpina a fost diagnosticata si in Canada, California, Colorado). Simptomatologia clinica in cazul pacientilor infectati cu tulpina B.1.1.7 nu difera fata de cea cauzata de virusul initial (febra, frisoane, dureri musculare, cefalee, pierderea gustului si mirosului, congestie nazala, oboseala, dispnee, fatigabilitate, greata, episoade diareice), studiile genetice fiind singurele in masura sa identifice noul virus.

Cercetatorii britanici afirma faptul ca noua tulpina s-a dovedit a fi pana in prezent corelata cu un risc crescut de deces in comparatie cu alte tulpini, in special dupa raspandirea ei la nivelul Statelor Unite ale Americii la sfarsitul anului trecut.

Studiile aflate in curs de desfasurare incearca sa determina patogenitatea noii tulpini in acelasi timp contribuind la dezvoltarea unor variante imbunatatite de vaccin care sa poata fi utilizate cu rezultate optime in viitorul cat mai apropiat.