Recomandari pentru angajatori

In scop preventiv, se recomanda lucrul de acasa, pe cat posibil. In cazul in care compania nu permite acest beneficiu, fiecare angajator trebuie sa aiba in vedere siguranta angajatilor sai. 

 

Cuprins

 

 Ce fac inainte ca angajatii sa vina la munca?

  • Ma asigur ca personalul de curatenie care deserveste zona de autoizolare (mai ales toaleta) este instruit in vederea tehnicii de curatenie/dezinfectie a suprafetelor si ca poarta echipament de protectie adecvat.
  • Ma asigur ca are loc dezinfectia si aprovizionarea tuturor grupurilor sanitare cu sapun, servetele de unica folosinta, dezinfectant, atat inaintea inceperii programului de munca, dupa incheierea acestuia si ori de cate ori este necesar.
  • Ma asigur ca are loc dezinfectia tuturor manerelor usilor si spatiilor de lucru (birouri, scaune), atat inaintea inceperii programului de munca, dupa incheierea acestuia si ori de cate ori este necesar.
  • Le ofer angajatilor masti de protectie, termometre si solutii de curatare echipamente (monitoare, mouse, tastaturi etc.)
  • Informez angajatii despre procedura autoizolarii si drepturile lor in timpul acelei perioade.

 

Ce fac, in calitate de angajator, daca apar cazuri de COVID-19 in compania mea?

  • Pregatesc un plan pe care sa il pot aplica in caz ca apar cazuri de COVID-19 la birou. Planul trebuie sa acopere izolarea persoanei suspecte intr-o camera izolata si limitarea numarului de oameni care intra in contact cu ea, apoi raportarea cazului catre autoritatile specializate.
  • Informez autoritatea publica locala ca pregatesc un plan si le cer ajutorul in acest sens.
  • Promovez munca de acasa – astfel angajatii mei raman sanatosi si business-ul inca nu va fi afectat.
  • Informez angajatii si partenerii despre acest plan si ma asigur ca stiu ce sa faca sau sa nu faca. Insist pe importanta lucratului de acasa in caz de simptome minore.

 

Alte masuri ce sunt recomandate a fi urmate de catre orice angajator

  • Evit organizarea de sedinte cu mai multi angajati in aceeasi incapere, iar daca se impune organizarea uneia, ma limitez la cel mult 15 minute si asigur o distanta de cel putin 1,5m intre participanti;
  • Monitorizez starea generala si temperatura tuturor angajatilor prezenti minimum o data pe zi;
  • In cazul in care se identifica persoane care prezinta simptome sugestive pentru infectia cu Coronavirus (febra, tuse, dificultate in respiratie), apelez de urgenta 112;
  • Astept sosirea ambulantei, care va transporta suspectii de infectie pana la centrul de boli infectioase cel mai apropiat, unde se poate efectua testarea pentru coronavirus;
  • Daca rezultatul este negativ, angajatii vor fi condusi la domiciliu si vor continua autoizolarea pana la 14 zile;
  • Daca rezultatele sunt pozitive, se vor aplica procedurile specifice pentru cazurile de infectie cu coronavirus.