SARS-CoV-2 (noul Coronavirus) in Romania

Infectia cu Coronavirus (COVID-19) a debutat in Romania la inceputul anului 2020, dupa ce s-a raspandit in mai multe state europene. A cunoscut o evolutie accelerata si de amploare la nivel local, dupa doi ani si jumatate fiind confirmate peste 3,13 milioane de cazuri.

Pe 11 martie 2020, Organizatia Mondiala a Sanatatii a declarat oficial COVID-19 pandemie mondiala, din cauza cresterii rapide a numarului de cazuri si a riscului ridicat de raspandire a infectiei la nivel global. Drept reactie, Uniunea Europeana si autoritatile statelor membre, inclusiv Romania, au luat o serie de masuri de protejare a populatiei de Coronavirus, precum restrictii de circulatie si de calatorie, campanii nationale de testare a populatiei, carantinarea anumitor localitati, masuri stricte de igiena, distribuirea de echipamente medicale si de protectie, si chiar oprirea temporara a anumitor activitati economice pentru a impiedica raspandirea virusului. In acelasi timp, au inceput eforturile la nivel mondial pentru descoperirea unui vaccin anti-COVID.

Dupa mai bine de doi ani si jumatate de la debut, pandemia de Coronavirus este in curs de desfasurare la nivel global, cu peste 591 milioane de cazuri confirmate, din care 6,4 milioane de decese, potrivit datelor publicate de autoritati la inceputul lunii august 2022.

In Romania, numarul de cazuri confirmate a ajuns la 3,13 milioane, din care peste 66.200 de decese, potrivit datelor publicate pe 10 august 2022 de Centrul National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT)

Mai multe informatii despre evolutia Coronavirus in Romania si link-urile utile puteti gasi in articolul de mai jos. 

 

Cuprins

Cand a aparut Coronavirus (SARS-CoV-2)?

COVID-19, mai pe larg Coronavirus Disease 2019  (n.trad. boala Coronavirus 2019) este o afectiune cauzata de un virus numit Coronavirusul Sindromului Respirator Acut Sever 2 (SARS-CoV-2), si a fost identificata pentru prima oara in decembrie 2019 in orasul Wuhan din China. Este foarte contagioasa si s-a raspandit rapid in intreaga lume.

Coronavirusurile reprezinta o familie mare de virusuri, care pot afecta atat oamenii, cat si animalele. In cazul oamenilor, Coronavirusurile pot duce la aparitia infectiilor respiratorii si a celor digestive, de la forme usoare pana la cele mai severe, chiar fatale.  COVID-19 se manifesta cel mai adesea prin simptome respiratorii care se pot asemana cu raceala, gripa sau pneumonia. COVID-19 afecteaza in principal plamanii si sistemul respirator, dar poate afecta si alte organe ale corpului.

Coronavirusurile sunt „vinovate” si de declansarea altor epidemii, precum SARS-CoV-1 din 2003 si MERS-CoV din 2012. Potrivit cercetatorilor, Coronavirusul SARS-CoV-2 aflat la originea COVID-19 are o asemanare genetica de peste 70% cu SARS-CoV-1, care a fost la originea SARS din 2003.

Cand a debutat infectia cu Coronavirus in Romania?

Primul caz confirmat de COVID-19 in Romania a fost inregistrat pe 26 februarie 2020. COVID-19 in Romania a cunoscut o evolutie accelerata, la fel ca in restul statelor lumii.

A debutat cu un numar redus de cazuri confirmate zilnic si a ajuns la cateva zeci de mii de cazuri (un maxim de 40.000 de cazuri confirmate pe zi in februarie 2022).

Informatii despre evolutia cazurilor pot fi gasite pe pagina oficiala a Centrului National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT)

Cand un virus este larg raspandit si provoaca un numar ridicat de infectii, probabilitatea ca virusul sa sufere mutatii creste. Iata de ce Coronavirusul a dezvoltat mai multe tulpini, unele mai contagioase decat altele, sau cu risc mai mare de a dezvolta forme severe, depistate in majoritatea tarilor lumii. In Romania, au fost confirmate cazuri de infectie cu tulpinele Alpha, Delta si Omicron si subvariante Omicron.

Masurile luate de autoritati pentru prevenirea raspandirii Coronavirus in Romania

Pentru a opri raspandirea virusului, statele membre ale Uniunii Europene au inceput la 27 decembrie 2020 vaccinarea impotriva COVID-19. La inceputul lunii august 2022, in Romania, peste 8,1 milioane de persoane erau vaccinate cu schema completa, reprezentand mai putin de jumatate din populatia generala. Spre comparatie, la nivelul lunii februarie 2022, patru din cinci adulti din UE fusesera vaccinati complet, echivalent a peste 80% din populatia adulta a UE.

Vaccinarea impotriva COVID a avut drept obiectiv salvarea de vieti, limitarea raspandirii pandemiei si protejarea sistemelor de sanatate.

In functie de gravitatea raspandirii virusului pe teritoriul Romaniei, masurile luate de autoritatile locale pentru a preveni infectia cu Coronavirus au constat, printre altele, in:

  • Obligatia, ulterior recomandarea, de a purta masca in interior, in mijloacele de transport in comun, in spatiile aglomerate
  • Carantinarea / autoizolarea persoanelor confirmate cu COVID
  • Limitarea interactiunilor sociale
  • Munca de la domiciliu pentru angajatii carora specificul activitatii le permite acest lucru
  • Accesul limitat sau restrictionat in diverse spatii publice (restaurante, cinema, teatre
  • Recomandari de a respecta cu strictete regulile de igiena, precum spalarea frecventa a mainilor si folosirea dezinfectantilor
  • La intrarea pe teritoriu romanesc, test COVID sau dovada vaccinarii.

Care sunt centrele de testare acreditate?

Ministerul Sanatatii a publicat lista unitatilor de specialitate care realizeaza testarea RT-PCR pentru stabilirea diagnosticului de COVID, care poate fi consultata la urmatorul link:

https://www.ms.ro/centre-testare/

In functie de evolutia situatiei epidemiologice la nivel national, centrele de vaccinare decid conditiile in care pot raspunde solicitarilor de testare suplimentara, la cerere si pot stabili costul testului, potrivit Ministerului.

Derularea activitatilor zilnice, precum deplasarea cu mijloacele de transport in comun si la cumparaturi

Activitatile care expun populatia la contactul cu un numar ridicat de persoane in spatii inchise, precum deplasarea cu mijloacele de transport in comun sau mersul la cumparaturi, au fost considerate de autoritati ca activitati cu risc potential ridicat de infectare.

In functie de evolutia numarului de infectari, pentru protejarea populatiei, autoritatile au impus respectarea unor masuri de preventie, precum purtarea mastii de protectie si reguli de distantare.  Odata cu scaderea cazurilor de COVID, in martie 2022 au fost eliminate restrictiile, si, emise recomandari pentru mentinerea masurilor de protectie impotriva COVID-19, respectiv purtarea mastii de protectie in spatiile deschise aglomerate, in mijloacele de transport in comun, in spatiile inchise, inclusiv in unitatile sanitare, gradinite, scoli si universitati.

Calatoriile in afara tarii in perioada pandemiei coronavirus

Pentru a incetini raspandirea Coronavirusului si pentru a proteja sanatatea europenilor, a fost necesara impunerea unor restrictii de calatorie. La nivelul lunii august 2022, majoritatea statelor europene au ridicat aceste restrictii. Aceasta situatie poate suferi insa modificari in functie de evolutia cazurilor de infectare. Iata de ce, inainte de a planifica o calatorie in afara tarii, cetatenii romani trebuie sa verifice daca exista masuri de restrictie in tara de destinatie.

Cand este necesara autoizolarea?

Pentru cazuri de COVID-19 confirmate: se recomanda izolarea pe toata durata perioadei infectioase. Un caz este considerat infectios cu 2 zile inaintea debutului si inca 7 zile de la debut.

Pentru contacti directi: medicul de familie recomanda autoizolarea daca apar simptome in urmatoarele 7 zile de la contactul cu un caz cofirmat.

Din martie 2022 carantina nu se mai aplica contactilor directi.

Persoanelor asimptomatice li se recomanda purtarea mastii, igiena riguroasa a mainilor si distantarea fizica, in special fata de persoanele vulnerabile. Daca este posibil, se recomanda lucrul la distanta.

Cine este considerat contact direct?

  • Persoana care locuieste in aceeasi gospodarie cu un pacient cu COVID-19
  • Persoana care a avut contact fizic direct cu un caz de COVID-19, spre exemplu printr-o strangere de mana, fara igiena ulterioara a mainilor
  • Persoana care a avut contact direct neprotejat cu secretii infectioase ale unui caz de COVID-19 (de exemplu, atingerea fara manusa de protectie a unui servetel folosit)
  • Persoana care a avut contact fata in fata cu un caz de COVID-19 la o distanta mai mica de 2 m si cu o durata de minimum 15 minute
  • Persoana care s-a aflat in aceeasi incapere (sala de sedinte, sala de asteptare din spital etc) cu un caz de COVID-19, timp de minimum 15 minute si la o distanta mai mica de 2 m
  • Persoana din randul personalului medico-sanitar ori alta persoana care acorda ingrijire directa unui pacient cu Covid-19 sau o persoana din randul personalului de laborator care manipuleaza probe recoltate de la un pacient cu Covid-19, fara portul corect al echipamentului de protectie.

Persoana care a purtat masca, respectiv echipament de protectie corespunzator si a respectat distantarea fizica nu este considerata contact direct.

Variantele BA.4 si BA.5 ale tulpinii Omicron care circula in perioada de vara 2022 au infectiozitate crescuta fata de cele anterioare – respectiv se transmit cu mai mare usurinta de la o persoana la alta. Aparent, aceste variante dau forme mai usoare de boala fata de Delta si Alpha.

Autoritatile recomanda in continuare evitarea zonelor aglomerate, purtarea mastii in spatiile inchise, aerisirea frecventa a spatiilor inchise, igiena mainilor si igiena tusei (eticheta tusei); autoizolarea celor simptomatici. Se recomanda vaccinarea cu doza booster persoanelor care au doar doua doze de vaccin, si a doua doza booster (doza a 4-a) persoanelor cu varste de peste 60 de ani si celor vulnerabile.

 

Data ultimei actualizari
16 August 2022