SARS-CoV-2 (noul Coronavirus) in Romania

SARS-CoV-2 (noul Coronavirus) in Romania a debutat la inceputul anului 2020, dupa ce pandemia deja afectase alte tari europene. Pentru a preveni raspandirea infectarii cu noul coronavirus, recomandarea specialistilor este sa respectati masurile de siguranta impuse, precum si recomandarile realizate in acest sens. Mai multe despre evolutia noului coronavirus in Romania si link-urile utile, care sa va ajute sa va informati corect, puteti gasi in acest material. Cuprins


Cand a aparut noul coronavirus (SARS-CoV-2)?

Noul Coronavirus a aparut în China, la finalul anului 2019, în Wuhan, manifestandu-se ca o infectie respiratorie severa, cauzata de infectarea cu virusul SARS-CoV-2.

Coronavirusurile reprezinta o familie mare de virusuri, care pot afecta atat oamenii, cat si animalele. In cazul oamenilor, coronavirusurile pot duce la aparitia infectiilor respiratorii si a celor digestive, de la cele mai usoare, la cele mai severe.  

Spre deosebire de virusul SARS din 2003, noul coronavirus a fost considerat de la bun inceput a avea o rata de mortalitate mai mica.

Datorita ratei mari de contagiune, virusul s-a raspandit rapid, declansand la inceputul anului 2020 pandemia COVID-19. 

 

Cand a debutat infectia cu noul coronavirus in Romania?

Debutul COVID-19 in Romania s-a produs la finalul lunii februarie 2020.

COVID-19 in Romania a avut o evolutie accelerata. A debutat cu un numar redus de cazuri confirmate zilnic si a ajuns la cateva mii de confirmari pe zi. Detalii legate de evolutia cazurilor, actualizate in fiecare zi, pot fi gasite pe pagina oficiala a Institutului National de Sanatate Publica Romania - Harta interactiva

Cresterea rapida a cazurilor de COVID-19 in Romania a determinat autoritatile sa instaureze un set de masuri de siguranta pentru prevenirea raspandirii virusului SARS-CoV-2.

 

Masurile impuse de autoritati pentru prevenirea raspandirii coronavirus in Romania

Fiecare dintre noi este direct responsabil de prevenirea raspandirii acestui virus, tocmai de aceea, Ministerul Sanatatii a elaborat un set de recomandari pentru a evita infectarea cu noul coronavirus.

Cele mai multe recomandari sunt legate de conduita sociala responsabila si pot fi regasite accesand urmatoarele doua link-uri:

http://www.ms.ro/recomandari-privind-conduita-sociala-responsabila-in-prevenirea-raspandirii-coronavirus-covid-19/

 

Care sunt centrele de testare acreditate?

Lista unităților de specialitate care realizează testarea RT-PCR pentru stabilirea diagnosticului de sindrom respirator acut sever determinat de noul coronavirus cu laboratoarele acreditate: http://www.ms.ro/centre-testare/

 

Cumparaturi si transport in comun in contextul coronavirus in Romania

Deoarece transportul in comun si cumparaturile sunt doua dintre situatiile cu risc potential ridicat de infectare cel mai frecvent intalnite in randul populatiei, este nevoie de respectarea unor masuri de preventie.

Daca aveti intrebari legate de cum va protejati in timpul cumparaturilor si ce sa faceti atunci cand va intoarceti de la cumparaturi, puteti vedea mai multe detalii aici https://fiipregatit.ro/ghid/covid19-cumparaturi/

Daca circulati cu transportul in comun, este recomandat sa respectati regulile de distantare fizica si cele de igiena, atat inainte de calatorie, in timpul calatoriei, cat si dupa. Ghidul complet poate fi accesat aici https://fiipregatit.ro/ghid/covid19-transport-comun/

 

Calatoriile in afara tarii in perioada pandemiei coronavirus

Vrei sa calatoresti in afara tarii in aceasta perioada si nu stii care sunt reglementarile in ceea ce priveste COVID-19? Sau daca exista riscuri in ceea ce priveste concediul tau in strainatate?

Chiar daca suntem in pandemie COVID-19, exista libertatea de a circula in afara tarii. Foarte adevarat, exista restrictii catre anumite destinatii, in acest sens, este util linkul urmator, ce poate oferi informatii complete despre conditiile de calatorie in afara tarii si riscurile asociate http://www.mae.ro/node/51759

Informatii privind conditiile care trebuie respectate la intoarcerea in tara, respectiv zonele pentru care se impun 14 zile de carantina la revenirea in Romania, le regasiti accesand http://www.cnscbt.ro/index.php/liste-zone-afectate-covid-19

 

Cand este necesara autoizolarea?

Se recomanda persoanelor care au luat contact cu cineva infectat, sau care prezinta simptome specifice COVID-19, pana la efectuarea unui test care sa confirme sau sa infirme infectarea. Daca sunteti confirmat, izolarea devine obligatorie, pentru a preveni infectarea persoanelor din jurul dumneavoastra.

Mai multe informatii despre autoizolare, procurarea bunurilor necesare, interactiunea cu postatsi, curieri, concedii medicale, masuri de igiena altele regasiti in portalul Fiipregatit.ro, care a devenit in Romania sursa oficiala de informare asupra masurilor de prevenire si comportamentului pe care sa-l avem in diferite situatii de urgenta.

https://fiipregatit.ro/ghid/covid19-autoizolare/

 

TELVERDE Noul Coronavirus (COVID-19) in Romania

Exista un TELVERDE noul coronavirus in Romania, implementat de Ministerul Sanatatii, unde puteti afla toate informatiile utile legate de COVID-19. Operatorii care preiau apelurile sunt medici rezidenti din specialitati diferite, printre acestea numarandu-se: sanatate publica, igiena si dermatovenerologie. Toti operatorii sunt coordonati de specialisiti din INSP.

Numarul de telefon pe care puteti sa il apelati pentru a afla orice informatii despre coronavirus in Romania este 0800.800.358

 

Pentru a ramane in siguranta si pentru a preveni infectarea cu noul SARS CoV-2, este recomandat sa va informati numai din surse oficiale.

Igiena corespunzatoare si distantarea fizica raman cele mai eficiente  masuri de protectie impotriva infectarii cu noul coronavirus.