Simptome Coronavirus

Dupa datele la dispozitie, majoritatea persoanelor infectate cu noul coronavirus, stiintific denumit SARS-CoV-2, trec peste acest episod fara mari dificultati, ca si cum ar fi doar o viroza de sezon.


Totusi, e bine sa stim care sunt simptomele coronavirusului de debut si cum evolueaza aceasta infectie.

Ce este SARS-CoV-2 si ce este COVID-19

Abrevierea SARS-CoV-2 se traduce prin coronavirusul sindromului respirator acut sever 2, in timp ce COVID-19 este boala cauzata de acest virus.

Denumirea „coronavirus” este derivata din cuvantul latin „corona” pentru coroana sau halo si se refera la aspectul caracteristic al virusului, care aminteste de o coroana.

Virusul a aparut initial in orasul Wuhan, din provincia Hubei, in China si s-a raspandit rapid la nivel global.

Deoarece este un virus nou aparut, cunoasterea asupra sa si asupra COVID-19 este in dinamica, pe masura ce noi date sunt validate si publicate.

ARN Viral SARS-COV-2

CUMPARA ONLINE

Profil Imunologic Virusul SARS-COV-2

CUMPARA ONLINE

SARS-COV-2 Anticorpi neutralizanti anti-proteina spike (S)

CUMPARA ONLINE

Care sunt simptomele curente

 • Febra peste 38 de grade (peste 90% din cazuri)
 • Tuse uscata (in jur de 60%)
 • Senzatie de oboseala

Pana la 98% dintre cei pozitivi prezinta febra, dar exista si cazuri cand simptomatologia nu este marcata de febra, ci de tuse, dificultati in respiratie, rinoree, odinofagie (durere in gat) la debut. La acestea se pot adauga dureri musculare, oboseala, dureri de cap, dureri in gat si mult mai rar greata, varsaturi, diaree.

Ulterior se poate complica cu insuficienta respiratorie.

Din analiza cazurilor, reiese ca boala debuteaza destul de brusc, cu febra sau dureri in gat, fiind simptome insotite, ulterior si de starea de sfarseala ori dureri musculare.

Intr-un mare procent, infectia cu COVID-19 se poate manifesta ca o banala viroza respiratorie prin care majoritatea a mai trecut. Practic, in jur de 80% dintre cei care au contractat virusul se recupereza fara sa aiba nevoie de tratament special.

Organizatia Mondiala a Sanatatii aprecieaza ca in jur de 1 din 6 persoane care sufera de infectia COVID-19 poate dezvolta complicatii ale bolii, ce incep cu dificultati de respiratie.

Majoritatea celor care ajung la complicatii sunt varstnici ori persoane care sufera si de alte boli cronice grave: hipertensiune arteriala, diabet, boli cardiovasculare, bolile respiratorii si afectiunile pentru care se urmeaza tratamente cu imunosuspensor. Asta inseamna ca sunt la risc de complicatii si cei care au trecut printr-un transplant.

Simptome alarmante pentru pneumonie, suna la 112

 • somnolenta
 • confuzie
 • frecventa respiratorie peste 30 (se calculeaza foarte usor si acasa - vedeti de cate ori se misca toracele pe minut! Daca este intre 14 si 18, respiratia este buna, muschii respiratori isi fac bine treaba)
 • tensiune mai mica de 9/6 in cazul unei persoane cu tensiune normala (13 sau 14)

Simptomatologie la copii

Simptomele COVID-19 la copii sunt comune gripei, se manifesta, la copii ca si la adulti, cu febra (peste 38 de grade), tuse seaca, dureri in gat, stare generala de slabiciune si oboseala, dureri musculare.

In cazurile cele mai severe, pneumonie si infectie respiratorie acuta.

In acelasi timp, exista insa si cazuri asimptomatice.

Ce alte simptome au mai fost semnalate

 • Au fost semnalate de specialisti si persoane care nu dezvolta niciun fel de simptomatologie, asimptomatice, dar care pot transmite virusul. Nu este deocamdata foarte clar pentru cat timp acestea sunt un vector de transmitere.
 • Tot mai multe surse indica si pierderea mirosului pentru o scurta durata de timp
 • Personalul medical francez a semnat si o serie de manifestari cutanate, sub forma de pete rosii si a unor episoade trecatoare de urticarie

Gripa de sezon Vs. Coronavirus SARS-CoV-2

Simptomele infectarii pot fi asemanatoare cu cele ale gripei de sezon sau ale unei raceli. 

Cel mai important ramane, ca urmare, contextul epidemiologic:

 • au venit din zone cu transmitere comunitara extinsa (focare de infectie, zone in carantina)
 • au intrat in contact cu o persoana confirmata cu COVID-19

Singura modalitate de testare ramane laboratorul, insa testele nu pot fi facute la cerere, doar daca exista suspiciune de infectare sau simptomatologie.

Definitia de caz pentru infectarea cu noul coronavirus este debut brusc cu febra (in doar cateva ore) tuse, dificultate la respiratie, dureri in gat.

Vaccinul impotriva gripei nu protejeaza in fata infectiei cu COVID.

Surse: 

https://www.who.int/news-room/q-a-detail/q-a-coronaviruses

https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/symptoms-testing/symptoms.html