Solutii moderne pentru probleme vechi - afectiunile umarului se trateaza cu tehnologie de ultima generatie la Spitalul Medicover Cluj

Dr. Adrian Todor a absolvit Facultatea de Medicina Generala a UMF Iuliu Hatieganu din Cluj-Napoca, ulterior efectuand specializarea in ortopedie si traumatologie in cadrul Clinicii de Ortopedie din Cluj-Napoca. In prezent, este Conferentiar Universitar in cadrul aceleasi universitati.
Solutii moderne pentru probleme vechi - afectiunile umarului se trateaza cu tehnologie de ultima generatie la Spitalul Medicover Cluj

Dr. Adrian Todor este lector recunoscut la nivel national si international, cu implicare importanta in educatia universitara si postuniversitara, fiind invitat constant la congrese si cursuri de prestigiu in domeniu.

Activitatea sa medicala principala este chirurgia artroscopica – minim invaziva a umarului si genunchiului, precum si chirurgia deschisa, endoprotetica a umarului, soldului si genunchiului, inclusiv reconstructii si revizii complexe.

Dr. Adrian Todor este membru a numeroase societati profesionale de ortopedie, inclusiv al Academiei Americane a Chirurgilor Ortopezi (AAOS), iar in intreaga cariera profesionala a implementat numeroase tehnici chirurgicale de actualitate, unele dintre acestea in premiera regionala.

Din experienta dumneavoastra, care sunt cele mai des intalnite afectiuni ale umarului?

Patologia traumatica, la nivelul umarului, ocupa un loc important atat prin frecventa cat si prin semnificatia clinica, putand fi urmata de consecinte semnificative pe termen lung. Fracturile humerusului proximal sunt intalnite atat la persoane tinere, in general secundare unor traumatisme de energie mare, precum si la varstnici, preponderent de sex feminin, cu osteoporoza, dupa traumatisme simple, caderi. O alta patologie importanta la nivelul umarului este cea a partilor moi: tendoane, ligamente, capsula, atat de etiologie traumatica cat si degenerativa. De asemenea, umarul este a treia articulatie, dupa sold si genunchi, afectata de artroza.

Exista anumite activitati profesionale sau sportive, ori aspecte degenerative care predispun la aparitia acestora?

Activitatile sportive si profesionale care implica utilizarea frecventa a membrului superior sau care cresc riscul de accidentare pot predispune la aparitia unor afectiuni la nivelul umarului. Inaintarea in varsta este insotita de un fenomen natural degenerativ, care uneori poate duce la rupturi de tendoane, uneori cu consecinte importante. Pana la 30% din persoanele cu varsta de peste 60 ani au o ruptura mai mica sau mai mare de tendoane ale coafei rotatorilor.

Care sunt simptomele sau deficientele prezentate de pacienti cu afectiuni ale umarului?

Durerea este, in general, simptomul principal resimtit de pacienti, cu frecventa si intensitate variabile. Frecvent aceasta durere este exagerbata de miscare si este intalnita si nocturn, pacientii avand un somn dificil, neodihnitor. Sunt intalnite si deficiente in mobilitatea umarului, uneori pacientii avand dificultati in a-si utiliza membrul superior pentru activitati uzuale precum alimentatie, toaleta, miscari zilnice cotidiene.

Care este solutia chirurgicala atunci cand repaosul sau alte masuri nu au dat rezultate?

Solutiile chirurgicale sunt impartite in doua mari categorii: interventiile artroscopice minim-invazive si chirurgia deschisa. Prima varianta implica introducerea unei camere de filmat (endoscop) in articulatie pentru explorarea si tratamentul patologiei existente. Leziunile care pot fi abordate artroscopic, la nivelul umarului, sunt foarte variate: luxatii recidivante, rupturi de tendoane, inflamatii capsulare, fracturi, artroze etc. In cadrul interventiilor deschise se pot efectua fixari interne pentru fracturi sau protezari pentru diferite patologii.

In ce moment protezarea umarului este solutia potrivita?

Protezarea sau artroplastia de umar a cunoscut un progres important in ultimii 10 ani. Atat avansul tehnologic cu aparitia endoprotezelor inversate, cat si cunostintele imbunatatite asupra biomecanicii umarului au facut posibil acest progres care in final a dus la obtinerea unor rezultate mult mai favorabile decat in trecut. Protezarea umarului poate fi indicata in unele fracturi de humerus proximal si in sechelele acestora, in artroza, precum si in cazul unor rupturi de tendoane care nu mai pot fi reparate.

Care sunt beneficiile artroscopiei in chirurgia umarului?

Principalele beneficii ale artroscopiei sunt date de morbiditatea scazuta, adica risc minim de infectii, sangerari, durere, comparativ cu chirurgia deschisa, agresiunea chirurgicala fiind mult mai mica. De asemenea, accesul in articulatie este mult mai facil. 

 

 

Despre Medicover Romania

Din 1995, Medicover Romania a devenit unul dintre cei mai importanti furnizori de pe piata serviciilor de sanatate private, cu o retea de 41 de clinici in Bucuresti si in tara, patru spitale generaliste: in Bucuresti, Cluj-Napoca, Oradea si Craiova, 28 de cabinete on-site si peste 250 de unitati medicale partenere. Spitalele Medicover corespund celor mai inalte standarde medicale si deservesc o gama larga de specialitati medicale si chirurgicale. 

Medicover Romania face parte din Medicover, companie internationala de servicii medicale si de diagnostic, infiintata in 1995. Medicover opereaza o retea extinsa de clinici, spitale, facilitati de ingrijire specializata si laboratoare. Pietele principale ale Medicover sunt Polonia si Germania. In 2021, Medicover a avut venituri de 1.377 milioane de euro si peste 38.000 de angajati. Pentru mai multe informatii, vizitati: www.medicover.com

Data publicării 08.02.2023