Astigmatism la adulti si copii

Astigmatismul reprezinta o afectiune oftalmologica ce conduce la dificultati de vedere atat la departare, cat si la apropiere prin imperfectiunea curburii corneei si/sau cristalinului. La fel ca in cazul miopiei si hipermetropiei, astigmatismul este un viciu de refractie care determina tulburari de vedere si care poate fi corectat cu ajutorul ochelarilor de vedere, al lentilelor de contact sau prin intermediul unei interventii chirurgicale oftalmologice in situatiile severe.
Astigmatism la adulti si copii

Cuprins

Cum se manifesta astigmatismul

In mod frecvent astigmatismul este prezent inca de la nastere, insa tratamentul de corectie se aplica numai in situatia in care manifestarile devin suparatoare si afecteaza dezvoltarea copilului sau activitatile cotidiene ale adultului. Principalele simptome si manifestari intalnite la persoanele cu astigmatism sunt reprezentate de:

  • Vedere in ceata sau camp vizual distorsionat
  • Disconfort ocular
  • Cefalee (dureri de cap)
  • Deficit de vedere pe timp de noapte;
  • Nevoia de a miji ochii (prin ingustarea voluntara câmpului vizual se poate imbunatati partial vederea).

La copii si adolescenti afectiunea poate fi mai greu de recunoscut, astfel ca la aceste categorii de pacienti se recomanda efectuarea unor vizite periodice la medicul oftalmolog, pediatru sau optometrist, in vederea determinarii unor eventuale deficite de vedere cauzate de astigmatism. Cand este necesar consultul oftalmologic la copii?

  • Prima evaluare are loc in perioada imediat dupa nastere, screeningul oftalmologic nou-nascut
  • In jurul varstei de 1 an
  • In perioada scolara la fiecare 1-2 ani (in cazul in care nu exista afectiuni oftalmologice si nu se impune consult la intervale mai mici de timp).

Astigmatismul la copii poate determina dificultati de invatare si de adaptare in societate, evitarea practicarii diferitelor activitati sportive si scaderea stimei de sine in cazul in care nu este diagnosticat la timp si tratat corespunzator.

La adulti se recomanda un consult oftalmologic din 2 in 2 ani sau mai des in cazul in care pacientul asociaza diabet zaharat  sau alte afectiuni oftalmologice diagnosticate anterior.

Afla mai multe despre complicatiile diabetului zaharat

In anumite situatii, viciul de refractie este unilateral sau difera de la un ochi la altul, afectiunea purtand denumirea de anizometropie. Acest tip de astigmatism se poate complica pe termen lung favorizand aparitia strabismului sau ambliopiei (ochi lenes). Fotofobia (sensibilitate dureroasa la lumina intensa) si uneori diplopia monoculara (imagine dubla la un singur ochi) pot fi prezente in cazul astigmatismului decompensat.

Tipuri de astigmatism

In situatia in care viciul de refractie se datoreaza deformarii corneei, astigmatismul este cornean iar in cazurile in care acesta este determinat de alungirea cristalinului, astigmatismul este lenticular.

Astigmatismul neregulat nu poate fi corectat de obicei cu ajutorul lentilelor de contact si se datoreaza afectiunilor oftalmologice degenerative de tipul keratoconusului, cicatricilor postinflamatorii sau posttraumatice, ulcerelor corneene, pterigionului, ori se poate manifesta ca urmare a unei interventii de chirurgie refractiva. Acest tip de astigmatism neregulat determina formarea de imagini virtuale in pozitia unui unghi de 90° sau asezate oblic una fata de cealalta.

Astigmatismul regulat este determinat de incapacitatea de a focaliza corect, cele doua imagini virtuale formate pe retina putand fi situate la distante diferite intre ele insa amplasate intotdeauna pe axa verticala.

Astigmatism miopic

Astigmatismul poate fi de tip miopic atunci cand se asociaza cu un alt viciu de refractie reprezentat de miopie. Astigmatismul miopic asociaza deformari ale corneei si ale cristalinului care determina obtinerea unor curbe de refractie diferite ale luminii, cu formarea imaginii neclare la departare, uneori dublate.

Factorii de risc pentru astigmatismul miopic sunt atat de tip genetic, cat si dobanditi ulterior in viata de adult, in urma unor traumatisme accidentale sau chirurgicale (tratament chirurgical pentru glaucom).

Astigmatism hipermetropic

Astigmatismul hipermetropic presupune asocierea hipermetropiei ca viciu secundar de refractie si se datoreaza curbarii insuficiente a corneei. Cand musculatura oculara este relaxata, lumina se refracta diferit si determina formarea a 2 imagini virtuale distincte pe retina, care determina aparitia vederii de aproape in ceata.

Astigmatism mixt

Astigmatismul mixt reprezinta un viciu de refractie in cadrul caruia una dintre axele oculare determina o eroare negativa-miopie, iar cealalta axa determina o eroare pozitiva-hipermetropie.

Cauze astigmatism

Principala cauza de astigmatism este reprezentata de forma neregulata alungita ca de ou a corneei sau cristalinului, care determina viciu de refractie al luminii si formarea de imagini diferite pentru fiecare glob ocular in parte. Cele doua imagini se suprapun sau se combina si determina vedere incetosata, astigmatismul reprezentand de fapt un viciu de refractie. Tulburarile de vedere in cadrul astigmatismului se pot manifesta orizontal, vertical sau diagonal, in functie de gradul de alungire al corneei sau cristalinului.

Astigmatismul poate fi prezent inca de la nastere sau poate fi favorizat de traumatisme la nivel ocular, infectii oculare, subtierea corneei, cicatrizarea corneii sau interventii chirurgicale oftalmologice, insa nu este determinat de cititul la lumina slaba sau adoptarea unei pozitii prea apropiate de televizor.

Diagnostic si corectie

Diagnosticul de astigmatism este stabilit de catre medicul oftalmolog in urma unui examen oftalmologic complex care cuprinde o serie de teste pentru verificarea gradului de refractie si de afectare al acuitatii vizuale. In cadrul examinarii oftalmologice vor fi determinate:

  • Acuitatea vizuala la apropiere si departare
  • Refractia cu ajutorul unui autorefractometru care transmite lumina catre retina, masurand gradul de refractare al fasciculului pana in spatele globului ocular, respectiv gradul de corectie optica optima prin intermediul mai multor seturi de lentile de vedere
  • Gradul de curbura al corneei cu ajutorul unui keratometru care masoara curbura corneei.

Medicul specialist oftalmolog va determina claritatea vederii la diferite distante in functie de rezultatele obtinute in urma efectuarii testelor, urmand ca ulterior sa stabileasca un plan de tratament impreuna cu pacientul.

Planul de tratament in cazul pacientilor cu astigmatism cuprinde ca si in cazul celorlalte erori de refractie cum sunt miopia sau hipermetropia, corectia cu ajutorul ochelarilor de vedere sau al lentilelor de contact si, in anumite situatii, se poate opta pentru chirurgie refractiva.

Ochelarii de vedere pentru corectarea astigmatismului sunt prevazuti de obicei cu lentile cilindrice a caror curbura compenseaza cu forma anormala a corneei si cristalinului, ajutand la proiectarea corecta a razelor de lumina pe retina. Aceasta corectie are ca efect obtinerea unei imagini unice, clare cu imbunatatirea calitatii vietii pacientului si usurarea desfasurarii activitatilor zilnice. De mentionat faptul ca in anumite situatii adaptarea la ochelarii de vedere poate necesita cateva zile, in cazul copiilor, aceasta realizandu-se mai repede decat la adulti.

Lentilele de contact moi sau rigide functioneaza pe acelasi principiu cu ochelarii de vedere, corectand deficitul de vedere cu obtinerea unei imagini clare, fara halouri si reflexii. Respectarea regulilor de igiena corespunzatoare in timpul manipularii lentilelor de contact si alegerea acestora in functie de particularitatile fiecarui caz in parte, au ca efect corectarea viciului de refractie la pacientii cu astigmatism si imbunatatirea calitatii vietii acestora pe termen lung si scurt.

Astigmatismul se opereaza - interventiile chirurgicale refractive pot fi realizate cu ajutorul laserului, prin corectarea formei corneei sau prin implantarea unor lentile intraoculare refractive.

 

Referinte:

 

Data publicării 10.06.2022
Data ultimei actualizari 15.05.2023