Boala celiaca, boala autoimuna fara remediu

Boala celiaca sau celiachia apare pe fondul unei intolerante la gluten, intoleranta care duce la distrugerea mucoasei intestinale si absorbtia substantelor nutritive. Aceasta este una dintre problemele cauzate de gluten și nu trebuie confundata cu alergia la gluten, o afectiune mult mai rara.
Intoleranta la gluten

Cuprins

Hipersensibilitatea si intoleranta la gluten pot duce la declansarea unor simptome precum diaree, balonare, disconfort abdominal si scadere brusca in greutate. Diagnosticarea bolii celiace se poate face prin analize si teste de sange specifice. Copiii pot suferi si ei de boala celiaca sau celiachie.

Exista solutii eficiente de tratament pentru boala celiaca, unele dintre acestea fiind tratamente naturiste. Cel mai eficient tratament pentru boala celiace este dieta fara gluten, care consta in eliminarea alimentarelor care contin gluten.

Ce este boala celiaca sau celiachia?

Răspunsul la intrebarea ”ce este boala celiacă?” este unul cat de poate de simplu. Inainte de a afla ce este boala celiaca sau celiachia, trebuie sa aflam mai multe informatii despre gluten. Glutenul este o proteina aflata in grau, secara si orz.

Majoritatea persoanelor nu au niciun fel de probleme legate de gluten, insa o parte dintre ele dezvolta o hipersensibilitate. Boala celiaca este o afectiune medicala imunologica declansata de intoleranta la gluten.

In momentul in care un pacient are intoleranta la gluten, intestinul subtire declanseaza o reactie, care distruge mucoasa intestinala si nu mai permite absorbtia nutrientilor necesari organismului. Acest lucru duce la un mare disconfort al pacientului si la inrautatirea starii generale de sanatate. Una dintre cele mai eficiente tipuri de tratament pentru boala celiaca este dieta fara gluten.

In functie de forma de manifestare, celiachia sau boala celiaca poate fi de mai multe feluri:

 • Celiachia acuta – care apare cel mai des la copii
 • Celiachia subacuta – manifestata prin abdomen marit si scaune diareice, scadere in greutate sau crestere in greutate, anemie
 • Celiachia asimptomatica – descoperita in general intamplator, prin consultatii sau analize ce tin de diagnosticarea altor boli, in afara bolii celiace

Care sunt cauzele de aparitie pentru boala celiaca?

Cauzele de aparitie a bolii celiace sunt multiple. Aparitia bolii tine de o multitudine de factori, o parte dintre acestia fiind genetici. Dincolo de mostenirea genetica, stilul de viata si mediul pot declansa boala celiaca. In mod evident, consumul de alimente care contin gluten, printre care se numara si diferite tipuri de sosuri, contribuie semnificativ la instalarea celiachiei.

In general, persoanele care sufera de alte afectiuni autoimune sau au rude de gradul 1 diagnosticate cu boala celiaca au un risc ridicat de a fi diagnosticate cu boala celiaca. Printre persoanele cu risc ridicat de a dezvolta boala celiaca se numara persoanele care sufera de diabet, sindromul Down si sindromul Turner.

Nu este atat de usor pentru pacient sa traiasca si sa mentina sub control intoleranta la gluten si boala celiaca , dar nici imposibil. Boala celiaca poate sa apara atat la adulti, adolescenti, cat si la copii in momentul in care sunt introduse fainoasele in alimentatie. Consumul de alimente care contin gluten creaza cele mai mari probleme si pot duce la agravarea simptomelor bolii celiace.

Testele de sange si cele care tin de intoleranta la gluten sunt primii pasi in diagnosticarea bolii celiace.

Boala autoimuna fara remediu

Ce simptome are boala celiaca?

Boala celiaca sau celiachia are peste 300 de simptome, manifestate la nivelul diferitelor organe. Chiar daca intoleranta la gluten afecteaza functionarea intestinului, in primul rand, simptomele se pot regasi si la nivelul celorlalte organe. Uneori, simptomele pot fi ascunse. Acest lucru face putin mai dificil procesul de depistare a acestei afectiuni la pacient.

Simptomele specifice pentru boala celiaca difera. La copii, boala celiaca sau celiachia se manifesta prin :

 • Diaree cronica
 • Oboseala
 • Tristete sau apatie
 • Balonare
 • Scaune decolorate
 • Anorexie
 • Tegumente palide

De cele mai multe ori, membrele inferioare capata o sensibilitate sau devin fragile, iar cresterea in greutate si inaltime este intarziata.

In ceea ce priveste simptomele bolii celiace la adulti, acestea sunt foarte diversificate. Pot fi tipice sau atipice, in functie de istoricul medical al pacientului si al afectiunilor conexe. Simptomele bolii celiace pot fi specifice sistemului digestiv/gastrointestinal sau pot avea legatura cu functionarea altor organe.

Atunci cand observati aceste simptome, este cazul sa va prezentati la un consult de specialitate si sa efectuati testele de diagnosticare pentru boala celiaca si intoleranta la gluten.

 • Diaree
 • Crampe musculare
 • Anemie
 • Stomatita
 • Menstruatie neregulata
 • Depresie
 • Caderea parului
 • Dermatita herpetiforma
 • Eruptii cutanate
 • Balonare
 • Flatulenta
 • Furnicaturi la nivelul membrelor superioare sau inferioare
 • Scadere in greutate
 • Constipatie
 • Dureri articulare
 • Afte bucale
 • Durere abdominale
 • Dureri de cap

Este foarte posibil ca boala celiaca sa nu manifeste niciun fel de simptome specifice, acestea putand fi depistate doar in urma unor analize specifice pentru boala celiaca sau intoleranta la gluten.

Ce investigatii sunt necesare pentru diagnostic?

Diagnosticarea pentru boala celiaca implica, in primul rand, o consultatie de specialitate, adica gastroenterologica. Pentru diagnosticarea exacta a bolii celiace, medicul specialist poate recomanda un set de analize medicale de laborator, pe baza simptomelor pe care le resimte pacientul.

Testele de sange sunt recomandate pentru diagnosticarea bolii celiace. Sunt doua tipuri de teste de sange care pot fi recomandate, acestea fiind testele serologice si testele genetice pentru antigenele leucocitare umane.

Procesul de diagnosticare a bolii celiace poate include si necesitatea efectuarii de endoscopii digestive superioare cu biopsii multiple. Endoscopia poate evidentia functionarea esofagului, stomacului si a duodenului, ajutand medicul specialist sa puna un diagnostic exact.

Daca aveti dermatita herpetiforma, medicul specialist poate recomanda si o biopsie cutanata.

Chiar daca glutenul este principala problema, acesta nu trebuie eliminat din alimentatie in momentul efectuarii testelor si analizelor pentru diagnosticarea bolii celiace. Eliminarea acestuia din alimentatie poate duce la scaderea acuratetii rezultatelor.

Analizele pentru intoleranta la gluten si testele de sange sunt primii pasi in diagnosticare pentru boala celiaca.

Netratată la timp, boala celiacă poate duce la apariția unor complicații precum osteoporoza, malnutritia si chiar infertilitatea. De aceea recomandam consultul de specialitate pentru diagnosticarea si tratamentul bolii celiace in cel mai scurt timp de la observarea simptomelor.

Ce tratamente exista pentru boala celiaca?

Tratamentul pentru boala celiaca consta in dieta fara gluten, o dieta in care pacientul elimina din alimentatie toate produsele care contin aceasta proteina: supe instant, inghetate, sosuri, fainoase, printre altele.

La 2 saptamani dupa eliminarea acestor alimente, simptomele specifice pentru boala celiaca incep sa dispara, indiferent daca sunt gastrointestinale sau de alta natura. Motivul il reprezinta faptul ca mucoasa intestinala revine la normal.

Alimentele care contin gluten pot fi inlocuite cu succes cu alimente precum:

 • Cartofi
 • Fructe si legume proaspete
 • Orez
 • Peste
 • Carne
 • Preparate pe baza de legume
 • Salata verde.
 • Oua

Deoarece in cadrul dietei fara gluten exista posibilitatea ca pacientul sa dezvolte intoleranta la lactoza, este recomandat ca din alimentatie sa fie eliminate si produsele care contin lapte sau derivate din lapte.

Pacientului ii pot fi recomandate si vitamine, minerale in tratamentul bolii celiace. De asemenea, pentru a monitoriza evolutia aceste boli, poate fi necesara efectuarea de noi biopsii ale intestinului subtire.

Ceea ce trebuie retinut este faptul ca boala celiaca nu are niciun remediu. Dieta fara gluten este cea mai eficienta forma de tratament, care functioneaza pentru o mare parte a pacientilor.

Cat de frecventa este boala celiaca?

Exista studii care atesta ca 1 din 300 de persoane dezvolta diferite forme de boala celiaca de-a lungul timpului. In mai mult de jumatate din cazuri, boala celiaca ramane nediagnosticata.

In ceea ce priveste tratamentul pentru boala celiaca, dieta fara gluten reduce considerabil simptomele specifice acestei boli si scade riscul de aparitie a cancerului.

Cand sa ma duc la o consultatie de specialitate?

Daca simptomele specifice bolii celiace, precum balonarea si durerile abdominale persista pentru mai mult de 2 saptamani, este nevoie de un consult gastroenterologic, pentru diagnosticare si tratament corespunzator.

De asemenea, diareea si varsaturile pot fi un semn ca trebuie sa mergi la consult de specialitate, iar daca aveti un caz diagnosticat de boala celiaca in familie, consultul devine iminent.

Foarte important de retinut este ca testarea pentru boala celiaca trebuie luata in considerare atunci cand nu aveti nicio explicatie pentru problemele medicale pe care le aveti.

La copii, boala celiaca dezvolta simptome usor diferite. Asa ca daca observati ca cel mic are o paloare a fetei si ca membrele superioare sau inferioare sunt fragile, ca este iritat si obosit, este necesara o testare pentru boala celiaca.

Ce recomanda specialistii inainte de a veni la consult?

Specialistii recomanda ca in momentul in care dezvoltati simptome pentru boala celiaca, sa reduceti glutenul din alimentatie, dar sa nu il eliminati. Prezenta glutenului in organism este necesara pentru testarile de sange specifice diagnosticarii bolii celiace.

Dupa diagnosticare, glutenul poate fi eliminat, prin adoptarea dietei fara gluten, cea mai eficienta forma de tratament pentru boala celiaca.

Boala celiaca este o boala cronica, ce nu dispune de un remediu. Singura metoda eficienta de tratament existent este dieta fara gluten, care duce la eliminarea disconfortului pe care il resimte pacientul. Pentru diagnosticare, sunt necesare teste de sange si diferite analize, precum si investigatii, pe care medicul specialist le poate recomanda in functie de fiecare caz.

Ceea ce trebuie retinut este faptul ca boala celiaca, in marea parte a cazurilor, ramane nediagnosticata, tocmai din cauza lipsei simptomelor, ceea ce poate crea pe termen lung dereglari in functionaera organismului” , spune Dr.Olaru Luciana, medic primar gastroenterolog.

Programeaza-te acum pentru un consult la unul dintre specialistii MEDICOVER. Suntem alaturi de tine pentru a te face bine!

Afla mai multe:

Consultant Medical Dr. Luciana Olaru
Data publicării 16.02.2021