Cancerul de colon: cauze, simptome si tratament

Cancerul de colon reprezinta o afectiune maligna a ultimei parti ale tubului digestiv reprezentata de colon (intestin gros) si rect. Afectiunea se poate dezvolta la nivelul colonului - cancer de colon sau la nivelul rectului (portiunea terminala a colonului) - cancer rectal.
Cancerul de colon: cauze, simptome, investigatii, diagnostice

Cuprins

Ce este cancerul de colon?

Cancerul de colon reprezinta cea mai frecventa forma de cancer la nivel mondial situandu se pe locul 2 in cazul afectiunilor tumorale ale barbatilor si locul 3 in cazul persoanelor de sex feminin, care se poate dezvolta la nivelul intestinului gros sau al ultimei parti ale tubului digestiv (ultimii 15 centrimetri ai intestinului gros)- cancer colorectal. In majoritatea cazurilor, cancerul de colon este precedat de existenta unor polipi colonici, formatiuni benigne preneoplazice la nivelul carora se produc mutatii capabile sa genereze aparitia formatiunilor de tip malign.

Din punct de vedere clinic, cancerele de colon ascedent, transvers si descedent prezinta risc crescut de metastazare la nivel hepatic in timp ce formatiunile tumorale maligne colorectale determina mai frecvent metastaze pulmonare sau locale prin diseminare locala in alte organe si structuri ale micului bazin.

Care sunt factorii care favorizeaza aparitia cancerului de colon?

Homeostazia sistemului digestiv presupune reinnoirea frecventa si constanta a celulelor care captusesc mucoasa intestinala cu ajutorul celulelor stem prezente la baza vilozitatilor intestinale. Exista numeroase studii care atesta faptul ca tumorile colorectale deriva din malignizarea celulelor stem intestinale sau din enterocite care prezinta capacitate proprie de reinnoire devenind astfel susceptibile la aparitia mutatiilor. Tumorile colorectale derivate din celule stem intestinale prezinta de cele mai multe ori rezistenta la chimioterapie si radioterapie avand risc crescut de recidiva in urma interventiei chirurgicale de excizie.

Dezvoltarea cancerelor colorectale este dictata de prezenta unui amalgam de factori genetici (mutati ale genelor K-ras, p53 si APC) si de mediu, insa principalii factori de risc care favorizeaza aparitia afectiunii sunt reprezentati de:

  • Varsta: majoritatea cancerelor de colon sunt diagnosticate la persoane de peste 50 de ani;
  • Istoricul medical: pacientii cu istoric de afectiuni tumorale sau chiar cu diagnostic anterior de cancer colorectal prezinta risc crescut de dezvoltare al afectiunii sau de recidiva ale acesteia;
  • Boala inflamatorie intestinala: pacientii cu boala Crohn, boala colonului iritabil sau colita ulcerativa prezinta risc crescut de dezvoltare a unei tumori colorectale;
  • Ereditatea: in anumite situatii mutatiile genetice mostenite de la parinti determina aparitia cancerelor colo rectale, sindromul Lynch si polipoza adenomatoasa familiala fiind cele mai frecvente afectiuni ereditare cu potential de malignizare care resc riscul de aparitie a cancerului de colon;
  • Regimul dietetic: consumul crescut de carne procesata bogata in grasimi asociat cu o dieta saraca in fibre vegetale favorizeaza aparitia tumorilor colorectale;
  • Obezitatea;
  • Sedentarismul;
  • Diabetul zaharat;
  • Fumatul: favorizeaza dezvoltarea polipilor intestinali (leziuni precanceroase la niveul mucoasei care captuseste interiorul colonului);
  • Radioterapia aplicata pentru tratarea diferitelor procese tumorale intraabdominale poate favoriza aparitia mutatiilor ADN ului celular cu aparitia tumorilor de intestin gros si rect.

Simptome cancer de colon

Manifestarile clinice care alcatuiesc tabloul clinic al pacientilor cu tumori maligne colorectale sunt reprezentate de catre:

  • Tulburari ale tranzitului intestinal care pot varia de la constipatie la diaree;
  • Modificarea aspectului materiilor fecale eliminate;
  • Prezenta de sange in fecale sau eliminarea de sange proaspat de provenienta rectala;
  • Distensie abdominala gazoasa;
  • Senzatia de defecatie incompleta;
  • Dureri abdominale;
  • Fatigabilitate si stare de slabiciune generala;
  • Pierderea in greutate neintentionata.

Oboseala excesiva, starea de slabiciune fizica inexplicabila, pierderea in greutate neintentionata, icterul sclero-tegumentar, prezenta edemelor la nivelul membrelor inferioare si/sau superioare sau fracturile osoase spontane reprezinta alte manifestari ale cancerului de colon decelate la pacientii cu aceasta afectiune.

Diagnosticul cancerului de colon

Diagnosticarea cat mai timpurie a cancerelor colorectale imbunatatesc speranta de viata a pacientilor cu aceasta afectiune si cresc sansele de obtinere a unei remisii complete dupa aplicarea tratamentului specific. Screening ul cancerului de colon este recomandat tuturor persoanelor incepand cu varsta de 50 de ani si chiar mai devreme in cazul celor care prezinta antecedente personale sau familiale ale acestei patologii.

Diagnosticul afectiunilor tumorale ale colonului si rectului se stabileste pe baza anamnezei, al examenului clinic al pacientului si al investigatiilor imagistice care includ:

  • Colonoscopia: colonoscopia este o investigatie imagistica efectuata cu ajutorul unui colonoscop-tub flexibil prevazut cu camera video si o sursa de lumina atasata la capatul distal, cu ajutorul caruia poate fi evidentiat sediul procesului tumoral si se poate preleva tesut in vederea examenului histologic ulterior; metoda este frecvent utilizata si ca metoda de screening al persoanelor din categoria de risc si de monitorizare ale celor care prezinta deja leziuni precanceroase la nivelul colonului;
  • Sigmoidoscopia: procedura realizata cu ajutorul sigmoidoscopului rigid cu rol de investigare imagistica a intestinului la nivel sigmoidal;
  • Colonoscopia virtuala sau colonografia CT genereaza imagini tridimensionale ale intestinului gros, utilizata mai ales in cazurile care nu pot fi investigate cu ajutorul colonoscopiei datorita prezentei tumorilor de dimensiuni mari, obstructive;

Investigatiile imagistice pot fi insotite de analize medicale specifice de laborator care sa includa determinarea de markeri tumorali, testarea ADN ului din materii fecale si analiza histopatologica a a polipilor obtinuti printr o colonoscopie anterioara cu prelevare de tesut.

Cancerul de colon: cauze, simptome, investigatii, diagnostice

Tratamentul cancerului de colon

Cea mai utilizata forma de tratament pentru afectiunea tumorala colorectala este reprezentata de catre interventia chirurgicala de rezectie a procesului malign. Interventia se poate realiza in cadrul unei colonoscopii daca formatiunile tumorale sunt de mici dimensiuni (polipectomie) sau prin interventie minim invaziva laparoscopica. In cazul stadiilor avansate de boala se poate opta pentru:

  • Colectomie partiala care consta in indepartarea unei portiuni mai extinse ale colonului afectat urmata de anastomoza a portiunilor libere de intestin gros;
  • Colectomie partiala cu montarea in prima etapa a unei colostome (punga colectoare atasata la peretele abdominal extern), urmata de o a doua interventie pentru restabilirea continuitatii tractului digestiv inferior; in anumite situatii de boala avansata in care nu se poate realiza anastomoza intr un pas secundar sau este practicata colectoia totala, este necesara mentinerea colostomei pentru tot restul vietii;
  • Indepartarea statiilor ganglionare intraabdominale afectate.
Programeaza-te acum la unul din specialistii nostri

Metodele de tratament non chirurgicale ale cancerului includ radioterapia, chimioterapia si terapia imunologica. Chimioterapia este utilizata in general dupa efectuarea interventiei chirurgicale de excizie a tumorii de la nivelul colonului si poate reduce riscul de metastazare secundara a bolii in cazul pacientilor cu tumori voluminoase sau afectare a ganglionilor limfatici santinela. In anumite situatii insa, chimioterapia poate fi administrata si anterior tratamentului chirurgical avand ca scop micsorarea tumorii si inlesnirea actului operator sau ca metoda paliativa la pacientii cu metastaze secundare.

Radioterapia reprezinta o metoda de tratament care se poate utiliza inainte de interventia chirurgicala de indepartare a tumorii dar si ca metoda de paliatie alaturi de chimioterapie pentru ameliorarea durerilor.

Terapia tintita utilizeaza substante medicamentoase care se leaga specific de anumiti receptori celulari de la nivelul tesutului tumoral si este rezervata de obicei pacientilor cu tipuri de cancer neresponsiv la alte metode de tratament sau cu forme avansate de cancer colorectal.

Imunoterapia reprezinta o metoda de tratament care potenteaza raspunsul imun al gazdei crescand capacitatea de aparare a organismului impotriva celulelor canceroase de la nivelul colonului.

 

Afla mai multe:

Data publicării 25.05.2021
Data ultimei actualizari 07.02.2024