Ce trebuie să știi despre histerectomie

Histerectomia reprezintă intervenția chirurgicală de extirpare a uterului. Este cea mai frecventă intervenție chirurgicală ginecologică, neconsiderând cezariana.

Ce este histerectomia si cand este indicata?

Histerectomia reprezintă intervenția chirurgicală de extirpare a uterului. Este cea mai frecvența intervenție chirurgicală ginecologică, neconsiderand cezariană.

 

Histerectomia este indicată în cazul prezenței diferitelor afecțiuni ale uterului: fibroame, sângerări uterine abundente, durere pelvină, boală inflamatorie pelvină, endometrioză, adenomioza, neoplazii sau în unele cazuri de prolaps uterin.

Cum se poate efectua histerectomia?

Acest tip de intervenție se poate efectua pe mai multe căi:
  • abdominală
  • vaginală
  • laparoscopică
  • combinat vaginal asistat laparoscopic
Histerectomia poate fi indicată de urgență, cel mai frecvent pentru controlul unei sângerări abundente.

Tipuri de histerectomie:

Există mai multe tipuri de histerectomie:
  • Histerectomie subtotală - în care se excizeaza doar corpul uterin
  • Histerectomie totală - în care se excizeaza uterul împreună cu colul
Fiecărui tip de histerectomie i se poate asocia și excizia ovarelor - intervenția purtând denumirea de anexectomie unilaterală când se elimina doar o anexă, sau bilaterală când se elimina ambele. Anexectomia este indicată în funcție de vârstă pacientei sau patologia asociată.

 

Un tip special de histerectomie este histerectomia radicală, indicată în cancerele tractului genital inferior, în care extirparii uterului și anexelor se asociază și exciză diferitelor grupe ganglionare.
În cazul în care histerectomia se desfășoară pe cale abdominală, veți avea fie o incizie orizontală de 20-30 cm sub linia chilotului, fie o incizie verticală de la ombilic în jos, în cazurile în care este nevoie de un acces mai larg.

 

În  cazul histerectomiei vaginale, în care uterul se excizeaza prin vagin, nu veți avea cicatrici vizibile pe abdomen.

 

Dacă histerectomia se desfășoară pe cale laparoscopică, veți avea 4 incizii de mici dimensiuni (max 1.5cm) prin care se introduc instrumente speciale, uterul fiind extras din abdomen fie prin morselare, fie pe cale vaginală.

Recuperarea dupa histerectomie

Recuperarea după o histerectomie depinde de indicația acesteia și de modalitatea de efectuare, histerectomia vaginală și cea laparoscopică având recuperarea cea mai rapidă.

 

O serie de mituri fac că această intervenție efectuată pentru afecțiuni benigne să fie mai greu acceptată de unele femei.

 

Histerectomie nu înseamnă neapărat menopauză - menopauza apare când ovarele își încetează funcția sau sunt extirpate - uterul fiind doar receptorul hormonilor secretați de ovar. După histerectomia simplă, fără anexectomie, nu veți mai avea sângerările menstruale, dar hormonal schimbările sunt minime. Viața sexuală nu se schimbă după histerectomie. După intervenție se recomandă repaus sexual de minim 4 săptămâni.

 

În cazul în care este nevoie și de anexectomie (extirparea ovarelor și trompelor), puteți beneficia de tratament de substituție hormonal în cazul în care simptomele menopauzei sunt severe.

 

În unele cazuri, histerectomia îmbunătățește calitatea vieții, dar nu elimina complet simptomele, de exemplu în cazul endomentriozei.

 

Data publicării 12.10.2018