Ce este pneumonia?

Pneumonia este o inflamatie a plamanului generata de inhalarea de particule infectante sau de diseminarea unor germeni din sange . Particulele infectante pot fi transmise de la o persoana la alta prin tuse, stranut, vorbit, de aceea este atat de importanta utilizarea mastii ca masura de protectie in aceasta perioada. Pneumonia generata de virusulul SARS-COV-2 poate determina tuse, disconfort respirator sau durere toracica ca un junghi. De remarcat ca simptomele nu sunt caracteristice infectiei COVID-19, ele putandu-se suprapune peste alte infectii respiratorii. Pentru a evita contaminarea persoanelor din jur, dar si complicatiile este importanta depistarea precoce a infectiilor resiratori

Cuprins

Ce este pneumonia?

Pneumonia apare ca urmare a unei infectii bacteriene, virale sau fungice si este caracterizata prin inflamanarea saculetilor de aer de la nivelul unuia sau ambilor plamani (forma alveolara) sau inflamatia interstitiului pulmonar (forma interstitiala).

Sunt mai multe tipuri de pneumonie, clasificate in functie de factorul etiologic. Exista pneumonia bacteriana, declansata de bacterii (cel mai frecvent germen este  Streptococcus pneumoniae dar si alti germeni posibili Haemophilus influenzae, la tineri: Mycoplasma pneumonaie, Chlamydia pneumoniae, la persoanele cu imunitatea scazuta: Staphylococcus aureus, Pseudomonas aeruginosa).

Pe langa aceasta, exista pneumonia virala, generata de virusurile care provoaca gripa si raceala.

Foarte rar, pneumonia poate fi fungica, declansata de anumite tipuri de ciuperci sau declansata de expunerea la factori iritanti, toxici.

Pneumonia este contagioasa, trebuie mentionat si faptul ca principalele 2 locuri din care aceasta poate fi contactata sunt: comunitatea si spitalul. In contextul COVID-19, pneumonia poate fi un semn al infectarii cu noul SARS-CoV-2, care are ca simptome: tuse seaca, febra si frisoane. Cat despre pneumonia nozocomiala sau contactata din spital, aceasta este foarte periculoasa, mai ales pentru pacientii aflati la terapie intensiva.

In functie de partea afectata a plamanilor, pneumonia poate fi interstitiala si alveolara. In cazul primului tip, este afectat tesutul din jurul alveolelor pulmonare. In cazul pneumoniei alveolare, sunt afectate alveolele pulmonare.

Pneumonia este contagioasa, putand fi luata de la o persoana la alta. Modalitatea prin care aceasta poate fi transmisa este pe calea aerului, prin stropii proveniti de la stranut, tuse sau contact direct cu suprafete infectate. Odata inhalate, acestea pot ajunge  din cavitatea bucala in plamani, unde se inmultesc, atunci cand imunitatea locala este scazuta.

Tocmai de aceea, in contextul COVID-19  este foarte importanta respectarea masurilor de siguranta si protective pentru a eita raspandirea comunitara a virusului si a formelor de pneumonie asociate acestuia.

Exista si complicatii ale acestei afectiuni. Cea mai frecventa complicatie a pneumoniei cu SARS-COV-2 a fost detresa respiratorie (adica umplerea alveolelor cu un lichid exudativ ceea ce nu mai permite realizarea schimburilor gazoase), care necesita intubare. Mai rar au fost cazuri de pleurezie sau de fibroza pulmonara. Nu se stiu inca efectele pe termern lung (daca aceste leziuni fibrotice aparute la pacientii care au avut pneumonie sunt reversibile sau ireversibile).

Care sunt cauzele aparitiei pneumoniei?

Cauza aparitiei pneumoniei o reprezinta contactarea virusilor sau bacteriilor de la persoane infectate sau prin contact cu alte suprafete. Bacteriile si virusii care pot infecta o persoana cu pneumonie sunt inhalati prin cavitatea orala sau nazala unde pot fi stopati daca mecanismele de imunitate locala sunt eficiente sau pot ajunge  in trahee , bronhii si apoi in alveolele pulmonare. Asa apar dificultatile in respiratie si ulterior insuficienta respiratorie, care poate fi fatala.

Un sistem imunitar scazut si boli/afectiuni asociate pot duce la complicatii grave ale pneumoniei.

De retinut: Pneumonia este o urgenta terapeutica! Tratamentul introdus precoce (in primele 4 ore) ajuta la prevenirea complicatiilor.

Pacientii cu risc de a dezvolta forme severe de pneumonie:

  • Copiii mici;
  • Fumatorii;
  • Pacientii cu boli cronice respiratorii : astm, BPOC, bronsiectazii;
  • Pacientii cu boli cronice ale inimii, rinichilor sau ficatului;
  • Pacientii cu un sistemul imunitar foarte scazut sau slabit.

Ce simptome are pneumonia?

Primele simptome ale pneumoniei apar fie brusc, fie la 24-48 de ore de la contactul cu germenul incriminat. In literatura de specialitate, exista totusi o latenta de 4-5 zile intre contactul cu un pacient infectat cu SARS-COV-2 si aparitia/ dezvoltarea simptomelor.

Pneumonia la adulti

Simptomele pneumoniei sunt:

  • Tuse seaca sau productiva; mucusul poate avea diferite culori (galben, verde, maro);
  • Febra – temperatura normala a corpului este intre 36.1 si 37.3. Orice valoare peste acest interval se numeste stare subfebrila si poate fi un simptom atat pentru pneumonie, cat si pentru infectarea cu noul SARS CoV 2;
  • Dificultati in respiratie – manifestate prin taierea respiratiei sau respiratie foarte rapida;
  • Frisoane;
  • Pierderea poftei de mancare;
  • Pierderea gustului si a mirosului aparute brusc – simptom specific pentru pneumonie si pentru infectia cu Sars-CoV-2; (pacientilor cu sinuzita cronica le poate lipsi mirosul de mai multa vreme)
  • Durere toracica – care se agraveaza in momentul in care incep episoadele de tuse.

Trebuie mentionat faptul ca unele persoane nu dezvolta febra (in general varstnicii) si ca unele forme de pneumonie severa se manifesta doar prin inapetenta (scaderea poftei de mancare ) si fatigabilitate/ oboseala.

Simptomele mai putin frecvente pentru pneumonie sunt:

  • Respiratie suieratoare
  • Oboseala
  • Sange in mucus
  • Stari de greata sau voma
  • Confuzie

Simptomele pneumoniei sunt foarte asemanatoare celor de gripa sau raceala. Spre deosebire de gripa si raceala insa, in cazul pneumoniei, starea pacientului este mult mai severa, iar simptomele persista pentru mai multe zile. Febra poate ajunge pana la 40 de grade si pacientul are dificultati in respiratie. Pneumonia poate avea forme mai usoare sau mai severe, in functie de mai multi factori, printre acestia numarandu-se: varsta, starea generala de sanatate si sistemul imunitar.

Semnele de gravitate (care necesita evaluare medicala de urgenta in contextul unei pneumonii) sunt:

  • frecventa respiratorie crescuta (peste 30/minut)
  • confuzie sau somnolenta
  • tensiune arteriala scazuta (TA sub 90/60 mm Hg)

La acestea se adauga hemoptizia (expectoratia cu sange), mai ales la fumatori, in cazul carora este necesara o radiografie toracica. Cianoza (culoarea vinetie a mainilor, a buzelor), poate fi un alt semn grav.

Pneumonia la copii

Pneumonia la copii are simptome usor diferite fata de pneumonia la adulti. Primul semn al instalarii pneumoniei este lipsa poftei de mancare urmat de febra. Ulterior, se instaleaza respiratia greoaie, durerile in piept si episoadele de varsaturi. Respiratia suieratoare este un alt simptom vizibil pentru pneumonia la copii. Foarte important de retinut este faptul ca in cazul copiilor, tusea este mai intai seaca, iar apoi productiva.

Atunci cand vorbim de pneumonie virala, copiii sub 5 ani pot avea o respiratie foarte rapida, iar sugarii pot vomita sau pot avea dificultati la inghitit alimente sau lichide. In cazul in care parintele observa manifestarea acestor simptome, este recomandat sa nu administreze siropuri antituse, mai ales daca tusea este productiva.

Pneumonia bacteriana se poate manifesta si prin  transpiratie abundenta. In acelasi timp, buzele si unghiile se pot albastri.

Ce investigatii sunt necesare?

Pneumonia poate fi diagnosticata in urma unei consultatii de specialitate. Medicul specialist va dori sa afle care sunt simptomele pe care le manifestati si cand au aparut. In cadrul consultatiei se va efectua si un examen clinic, pentru o diagnosticare exacta.

Pneumonia se diagnosticheaza pe baza asculatiei pulmonare (focar de crepitante ascultat cu ajutorul stetoscopului) si a radiografiei pulmonare (care depisteaza un focar de condensare alveolara sau un interstitiu accentuat).

Exista cazuri in care radiografia poate fi normala si totusi sa existe un focar de pneumonie depistat doar cu ajutorul unui CT toracic.

Alte tipuri de investigatii care se pot recomanda sunt:

  • Teste de sange;
  • Bronhoscopie pentru diagnosticarea pneumoniei, daca simptomele sunt severe sau daca pneumonia nu raspunde la anitbiotice; (in cazul pneumoniei cu SARS COV 2 se limiteaza la maxim efectuarea bronhoscopiei avand in vedere riscul mare de contaminare, aceasta inverstigatie fiind rezervata doar cazurilor grave cand se suspecteaza si alti germeni asociati);
  • Teste de urina;
  • Pulsoximetrie – masurarea nivelului de oxigen din sange.

Ce tratamente exista pentru pneumonie?

Metodele de tratament pentru pneumonie difera de la caz la caz, in functie de severitatea simptomelor si de forma de pneumonie dezvoltata.

In cazul pneumoniei bacteriene, tratamentul poate consta in administrarea de antibiotice orale, pentru o perioada cuprinsa intre 7 si 14 zile. In functie de severitatea cazului si a simptomelor, antibioticele pot avea si administrare intravenoasa.

Pe de alta parte, pneumonia virala nu poate fi tratata cu antibiotice, pentru ca acestea nu au niciun efect in cazul virusilor.

Medicul specialist va prescrie medicamente antivirale ca forma de tratament pentru pneumonia virala. Complementar, tratamentul poate include si medicamente pentru reducerea febrei, pentru combaterea tusei seci sau productive, precum si medicamente care sa calmeze durerile toracice.

Pneumonia poate fi tratata si acasa, daca simptomele nu sunt severe, doar dupa un consult de specialitate si prin respectarea recomandarilor de la medicul specialist. In acest caz ,pacientului i se va recomanda multa odihna, antibiotic si consum de lichide.

Cazurile severe de pneumonie necesita spitalizare.

Indiferent de caz, tratamentul cu antibiotice pentru pneumonie trebuie luat pe toata durata recomandata, deoarece altfel exista riscul ca bacteriile sa ramana in organism si sa devina rezistente la antibiotic.

Pneumonia se vindeca dupa 2-3 saptamani, iar in aproape 6 luni, recuperarea este completa.

Terapia inhalatorie ( aerosolii )  si oxigenoraterapia pot fi alte doua metode de tratament pentru pneumonie. Prin terapia inhalatorie , medicamentele sunt administrate direct in plamani, prin aerosoli. Oxigenoterapia, ca metoda de tratament pentru pneumonie, ajuta la mentinerea nivelului de oxigen in fluxul sanguin.

Pentru a calma durerea si febra, medicul poate recomanda medicamente fara prescriptie medicala, precum aspirina, paracetamolul si ibuprofenul.

Exista si tratamente naturiste pentru pneumonie, insa eficienta acestora este foarte redusa, luand in considerare faptul ca pneumonia este o afectiune severa. Cu toate acestea, remediile naturiste pot ajuta in ameliorarea simptomelor pneumoniei.

Ce remedii naturiste exista pentru pneumonie?

  • Durerile in piept pot fi calmate cu ceai de turmeric sau ghimbir. Aceste remedii naturiste pentru pneumonie pot atenua simptomul de tuse seaca si pot calma durerile in piept;
  • Gatul iritat poate fi calmat prin administrarea de ceaiuri de menta si eucalipt, care au si rol expectorant;
  • Suplimentele alimentare cu echinaeea pot atenua simptomele pneumoniei virale;
  • Bauturile care contin miere si lamaie pot ameliora disconfortul provocat de tuse.

Ceea ce trebuie tinut minte este ca daca pacientul apeleaza doar la remedii naturiste, tratamentul nu va fi cel scontat. Chiar daca aceste remedii atenueaza simptome precum tuse seaca sau productiva, dureri de piept si dureri de gat, administratarea tratamentului cu antibiotice pentru pneumonie, precum si medicamente pentru reducerea febrei raman formele cele mai eficiente de tratament.

Tot pentru ameliorarea simptomelor pneumoniei sunt recomandate si:

  • alimentatia bogata in fructe si legume,
  • consumul de lichide,
  • umiditatea optima a aerului din camera,
  • odihna.

Cat de frecventa este pneumonia?

Pneumonia este una dintre cele mai frecvente afectiuni intalnite in randul adultilor, iar frecventa acesteia este mai mare in perioadele de toamna si iarna. Pneumonia poate afecta atat adultii, cat si copiii, iar sistemul imunitar scazut este principala cauza care duce la declansarea acestei afectiuni.

Pneumonia si COVID19

Pneumonia poate fi o forma de manifestare a infectiei cu SARS-CoV-2, simptomele specifice fiind tusea seaca, febra, dificultati la respirare si lipsa gustului sau a mirosului. Atunci cand pacientul observa aceste simptome, este important ca pacientul sa contacteze medicul de familie, mai intai. Exista posibilitatea ca pneumonia sa fie de sine statatoare sau sa fie asociata infectiei cu SARS-CoV-2.

Pentru a ajuta la diagnosticul diferentiat, pacientul poate efectua testul RT-PCR, unul din testele de diagnosticare COVID-19, care poate confirma sau infirma prezenta virusului.

De asemenea, analizele de sange pot ajuta la diferentierea unei pneumonii virale de una bacteriana, infectia cu SARS-CoV-2 fiind de natura virala.

Cand sa ma duc la o consultatie de specialitate?

Consultatia de specialitate este recomandata in momentul in care persista urmatoarele simptome:

  • dureri toracice;
  • tuse seaca;
  • febra de peste 39 de grade;
  • dificultati de respiratie.

Ce recomanda specialistii inainte de a veni la consult?

Inainte de consultatia de specialitate se recomanda monitorizarea cu atentie a temperaturii si a evolutiei simptomelor.

In cazul in care suspectati infectare cu virusul SARS CoV 2, se recomanda contactarea telefonica a medicului de familie sau testarea RT PCR, care sa confirme sau sa infirme infectia cu noul coronavirus si sa ajute la stabilirea unui diagnostic diferentiat.

„Pneumonia este o afectiune care infecteaza aparatul respirator. Formele pot fi usoare sau grave, in functie de istoricul medical al pacientului si de afectiunile medicale de care acesta mai sufera. In contextul pandemiei COVID 19, diagnosticarea unei pneumonii de cauza bacteriana sau virala devine putin mai dificila, deoarece pacientul poate avea aceleasi simptome cu cele ale infectiei SARS CoV 2. Inainte de consultul de specialitate este nevoie de o testare care sa infirme aceasta infectie.” , spune UN MEDIC SPECIALIST.

 

Programeaza-te acum pentru un consult la unul dintre specialistii MEDICOVER. Suntem alaturi de tine pentru a te face bine!

 

Afla mai multe:
Data publicării 13.10.2020
Data ultimei actualizari 18.10.2023