Ce trebuie sa stii despre poliartrita

Poliartrita reprezinta inflamatia dureroasa, concomitenta, a mai mult de 4 articulatii ale membrelor superioare si/sau inferioare.
Ce trebuie sa stii despre poliartrita

Cuprins

Ce reprezinta poliartrita

Poliartrita reprezinta inflamatia dureroasa, concomitenta, a mai mult de 4 articulatii ale membrelor superioare si/sau inferioare.

De ce apare poliartrita

Poliartrita reprezinta o afectiune care in mod frecvent prezinta etiologie infectioasa (infectii virale si bacteriene - streptococica, stafilococica) si autoimuna in care sistemul imunitar determina sinteza de anticorpi specifici impotriva structurilor proprii ale organismului (membrana sinoviala a articulatiilor) si favorizeaza aparitia inflamatiei poliarticulare.

Factorii de risc care predispun la aparitia poliartritei sunt reprezentati de catre fumat, consumul de alcool, obezitate, varsta, apartenenta la sex si in anumite situatii pot fi de cauza genetica.

Care sunt simptomele specifice poliartritei

Simptomele poliartritei sunt reprezentate in principal de tumefactie dureroasa la nivelul articulatiilor care poate fi insotita de:

  • Edem si eritem al tegumentului supraiacent articulatiei afectate;
  • Rigiditate articulara mai ales la primele ore ale zilei;
  • Eruptie cutanata;
  • Fatigabilitate;
  • Stare febrila;
  • Inapetenta;
  • Pierdere ponderala neintentionata.

Ce trebuie sa stii despre poliartrita

Diagnosticul afectiunii

Diagnosticul poliartritei este stabilit de catre medicul specialist pe baza examenului clinic amanuntit insotit de anamneza pacientului si poate fi completat cu ajutorul:

  • Investigatiilor imagistice: radiografii articulare, ecografii de parti moi pentru evaluarea gradului de inflamatie sinoviala, rezonanta magnetica nucleara RMN;
  • Investigatii de laborator pentru evaluarea gradului de inflamatie cu ajutorul VSH, fibrinogen, proteina C reactiva, si pentru stabilirea etiologiei poliartritei - factor reumatoid, determinarea autoanticorpilor anti peptid ciclic citrulinat, anticorpilor antinucleari ANA, determinarea de antigen HLA B27.

Tratamentul in poliartrita

Tratamentul medicamentos al poliartritei prevede utilizarea antiinflamatoarelor nesteroidiene pentru combaterea durerii, corticoizilor si terapiilor biologice pentru modularea raspunsului imun si diminuarea inflamatiei articulare si antibioticelor in cazul etiologiei bacteriene a bolii.

Administrarea intraarticulara de solutii vascoelastice sterile (acid hialuronic) protejeaza suprafetele articulare si scade inflamatia si disconfortul dureros al pacientului. Administrarea de hiperconcentrat de trombocite este utilizata pentru accelerarea proceselor fiziologice de vindecare si regenerare ale cartilajelor articulare cu ajutorul factorilor de crestere trombocitari, cu rezultate optime atunci cand se administreaza in stadiile incipiente de boala.

Tratamentul chirurgical este efectuat in scopul corectiei deformarilor articulare, reconstructiei tendoanelor sau protezarea articulara pentru inlocuirea articulatiei distruse de catre procesul inflamator cronic.

Afla mai multe:

Data publicării 11.08.2021
Data ultimei actualizari 12.08.2021