Cele mai frecvente greseli de nutritie in regimul alimentar al pacientilor diabetici

Diabetul zaharat tip 2 este o afectiune metabolica ce se manifesta prin cresterea glicemiei peste limita normala. Pe langa cresterea glicemiei observata la analize de rutina, diabetul zaharat tip 2 se poate manifesta si clinic prin scadere importanta in greutate fara schimbarea regimului alimentar, sete exagerata, foame exagerata, dar si urinari frecvente, in special cursul noptii.
Cele mai frecvente greseli de nutritie in regimul alimentar al pacientilor diabetici

Cuprins

Diabetul zaharat tip 2 are o componenta genetica extrem de importanta, ceea ce inseamna ca de cele mai multe ori pacientii au rude de gradul 1 si nu numai, care sufera de aceasta boala.

De asemenea, majoritatea pacientilor cu diabet zaharat de tip 2 sunt obezi sau supraponderali, duc o viata predominant sedentara si au o alimentatie dezechilibrata.

Stresul reprezinta si el un factor important in declansarea bolii. O perioada stresanta are de foarte multe ori ca rezultat aparitia diabetului zaharat tip 2.

Ce alimente sunt interzise in diabetul zaharat tip 2?

Regimul alimentar in diabetul zaharat tip 2 ajuta foarte mult in controlul bolii. Mentinerea unei glicemii in tinte reprezinta garantia unei vieti linistite fara complicatii generate de diabet.

Daca suferiti de diabet zaharat tip 2 trebuie sa stiti ca este complet interzis consumul de:

  • Zahar
  • Dulciuri cu zahar
  • Racoritoare cu zahar
  • Fast-food
  • Alimente prajite
  • Produse de patiserie, inclusiv covrigi
  • Bere si bauturi alcoolice dulci.

Calculator glicemie

Rezultatele glucozei

Calculatorul următor este utilizat pentru evaluarea aproximativă a nivelului glucozei din sânge la persoanele diagnosticate cu diabet. Măsuratorile trebuie făcute pe stomacul gol, în conformitate cu recomandările fabricantului de glucometru.
ro

Care sunt cele mai frecvente greseli de nutritie in regimul alimentar al pacientilor diabetici?

  • De foarte multe ori persoanele ce sufera de diabet zaharat tip 2 considera carnea un aliment ce nu trebuie sa mai faca parte din regimul lor zilnic. Nimic mai gresit, puteti consuma carne de preferat slaba atat la pranz, cat si seara. Daca asociati langa friptura o salata, sunteti chiar pe drumul cel bun.
  • O alta greseala a diabeticilor are legatura cu alegerea fructelor. Fructele trebuie alese cu grija, ele nu trebuie sa fie foarte dulci, cel mai bine este sa consumati fructele acre, maxim dulci acrisoare. Este bine sa alegeti fructele mai tinere, cu pulpa tare. Pe masura ce se coace fructul devine mai dulce tocmai prin cresterea numarului de glucide, tocmai de aceea varianta corecta de fruct este cea verde.
  • O greseala la fel de frecventa este procesarea fructelor. Este bine sa mancati fructele proaspete, nu le faceti gem, nu le fierbeti pentru compot, nu le pasati si nu le deshidratati.

  • Atentie la momentul zilei in care consumati fructele. O alta greseala de nutritie in regimul alimentar al pacientilor diabetici o reprezinta consumul fructelor seara inainte de culcare. Momentul zilei corect in care este bine sa va luati portia zilnica de fructe este ora 10 dimineata sau prima gustare. Nu mancati fructele dupa pranz si niciodata seara.
  • Asocierea alimentelor reprezinta o alta greseala frecventa de nutritie in regimul alimentar al pacientilor diabetici. De foarte multe ori fasolea boabe este insotita de paine, hummus-ul este asociat cu lipie, de asemenea o buna parte din pacienti mananca mazarea cu paine. Atentie, asocierea a doua surse importante de glucide este total daunatoare si duce la cresterea glicemiei de dupa masa.
  • Saritul peste mese este de asemenea problematic. Orice diabetic trebuie sa stie ca pastrarea orarului strict de mese este foarte important.
  • Masa de seara NU trebuie sa contine glucide cu absorbtie lenta precum: cartoful, orezul, pastele fainoase, mazarea, fasolea boabe, lintea, nautul, dar si grisul. Pentru masa de seara este bine sa consumati friptura ori peste cu o portie buna de legume de preferat sub forma de salata, dar si la cuptor sau pe gratar.

 

Alimentatia reprezinta o parte importanta a managementului diabetului, iar indepartarea greselilor comune este primul pas pentru un diabet zaharat echilibrat si o viata linistita.

Consultant Medical Dr. Daniela Petrache
Data publicării 28.03.2023
Data ultimei actualizari 29.11.2023