Disfunctii sexuale psihogene la barbati

Disfunctiile sexuale apar din multiple cauze: organice, asa cum sunt anumite patologii precum diabetul, ciroza ficatului, leziuni ale coloanei vertebrale, psihogene care includ depresia, stresul, anxietatea legata de performanta sexuala sau cauze iatrogene. Cauzele iatrogene se refera la o stare patologica survenita in urma unei reactii adverse la diverse medicamente spre exemplu, ori la abuzul de medicamente. Stabilirea cauzei care determina disfunctia erectila este esentiala, in acest fel si calea spre un tratament adecvat si obtinerea starii de bine este mult mai rapida.
Disfunctii sexuale psihogene la barbati

Cuprins

 

Factorii psihologici implicati in aparitia disfunctiilor sexuale la barbati sunt si ei numerosi, iar acestia pot fi potentati de stilul de viata haotic, un regim alimentar dezechilibrat si lipsa activitatii fizice. De asemenea, o patologie fizica poate manifesta consecinte si in plan psihologic – un diagnostic dificil, alcoolismul cronic care diminueaza performanta sexuala stimuland astfel aparitia starilor de anxietate.

Disfunctiile sexuale la barbati sunt un subiect amplu ce trebuie privit intr-un context mai larg, in care latura psihologica nu trebuie omisa.

Tipurile de disfunctii sexuale la barbati

Tipurile de disfunctii sexuale la barbati sunt reprezentate de:

  • Modificari ale dorintei sexuale
  • Scaderea pana la pierderea obtinerii erectiei, avand ca situatii anerectia totala (in majoritatea cazurilor de cauza organica), semierectia si erectia intermitenta, cu variatii in functie de factori externi, in general psihogeni
  • Scaderea fermitatii erectiei pana la pierderea ei in timpul actului sexual
  • Dificultati ejaculatorii - ejaculare prematura, intarzierea ejacularii, ejaculari dureroase sau imposibilitatea ejacularii
  • Disfunctii partiale sau totale ale orgasmului.

Cauzele psihogene ale disfunctiilor sexuale la barbati

Cauzele psihogene care determina aparitia disfunctiilor sexuale la barbati sunt:

  • Anxietate legata de performanta sexuala
  • Teama de esec, uneori dusa pana la evitarea actului sexual
  • Depresia, insotita de o lipsa a interesului si a placerii sexuale
  • Labilitatea afectiva cu timiditate excesiva
  • Traume psihice legate de debutul si evolutia vietii sexuale
  • Sentimente de autovinovatie in cazul relatiilor extraconjugale
  • Oboseala fizica si psihica, marcata prin expunere la stres excesiv, suprasolicitare
  • Lipsa somnului de calitate
  • Abstinenta sexuala pentru timp indelungat
  • Folosirea coitului retinut sau intrerupt (coitus interruptus se refera la metoda retragerii) reprezinta un posibil factor de stres pentru barbat
  • Stari supratensionate sau conflictuale in cuplu.

In disfunctiia psihogena sunt prezente erectia nocturna si matinala, acte sexuale normale ce alterneaza cu acte sexuale esuate, selectivitatea performantei in functie de partenera.

De cele mai multe ori exista o combinatie a factorilor determinanti, avand atat etiologia organica implicata, dar si adaugarea cauzelor psihogene. Tratamentul afectiunilor psihice si modificarea factorilor externi de natura psihogena ce determina disfunctiile sexuale se pot face atat medicamentos, cat si prin psihoterapie sau consiliere sexologica.

Cum pot fi depasite disfunctiile sexuale de cauza psihogena?

Indiferent daca disfuntia sexuala are o cauza organica sau daca sursa ei este o problema de ordin psihologic ori o combinatie intre celor doua, disfunctiile sexuale se pot transforma cu usurinta intr-o sursa de stres si epuizare de emotionala atat pentru barbati, cat si pentru partenerele acestora.

Printre cele mai frecvente „erori” in care cad barbatii care sufera de o disfunctie sexuala se regasesc: axarea pe ideea ca este o problema pe termen lung si pentru care nu se va gasi rezolvare, nu isi implica partenerul in cautarea unei solutii, ignora tulburarile emotionale.

Ce este de facut pentru a depasi disfunctiile sexuale care au la baza factori psihologici?

  • Disfunctiile erectile ocazionale NU reflecta o patologie permanenta si ireversibila. Un episod "nereusit" nu inseamna in mod automat ca se va repeta situatia in viitorul apropiat, astfel de ganduri nu fac decat sa sporeasca anxietatea.
  • Medicina a progresat foarte mult in ultimele decenii, inclusiv disfunctiile erectile de cauza vasculara au o rezolvare. Terapia ESWT este aplicata cu succes, avand rezultate pe termen lung pentru pacienti. Terapia cu unde de soc extracorporeala (ESWT) este disponibila in clinicile Medicover The Bridge din Bucuresti si Medicover Republicii din Cluj Napoca.
  • Programeaza o vizita la doctorul urolog pentru o evaluare medicala. Odata eliminate cauzele patologice, poti solicita sprijinul unui medic care are competente in sexologie sau unui specialist in psihoterapia disfunctiilor sexuale.
  • Inainte de o prima consultatie, incearca sa iti pregatesti din timp o lista cu toate semnele si simptomele care iti vin in minte, chiar si in cazul in care par sa nu aiba legatura cu disfunctia sexuala. Noteaza medicamentele pe care le iei, atat cele cu prescriptie medicala, cat si fara prescriptie, inclusiv vitamine si suplimente.
  • Implica partenera in acest proces. In multe situatii, partenera poate resimti la randul ei vina, se poate simti responsabila crezand ca ea este sursa lipsei de apetit sexual pentru ca nu mai este la fel de atragatoare de exemplu. Discutati deschis despre aceasta problema. Comunicarea libera intre parteneri ajuta in tratamentul disfunctiilor erectile.
  • Nu ignora stresul, anxietatea sau orice alta tulburare emotionala. Cauta sprijin de specialitate - psiholog, psihoterapeut sau psihiatru. Mai multe studii si cercetari, unele inca in curs de desfasurare, investigheaza atent relatia dintre stres si impactul acestuia asupra starii de sanatate.
Serviciul ESWT pentru tratarea impotentei de cauza vasculara este disponibil in clinicile Medicover The Bridge din Bucuresti si Medicover Republicii din Cluj Napoca.

Mai multe informatii puteti obtine apeland numarul de Call Center:

021 9896

 

 

Consultant Medical Dr. Anisoara Banica
Data publicării 09.02.2023
Data ultimei actualizari 22.02.2023