Ghidul complet al alimentatiei dupa interventia bariatrica

Respectarea unui plan alimentar bine pus la punct este foarte importanta dupa interventia bariatrica, pentru a atinge cu succes obiectivul de a pierde rapid kilogramele in exces. Sunt anumite alimente pe care este recomandat sa le consumi si altele interzise. Mai important decat atat, in urma unei interventii bariatrice, este nevoie sa iti schimbi obiceiurile alimentare si intreg stilul de viata. Care sunt cele mai bune sfaturi pentru o alimentatie sanatoasa dupa interventia bariatrica? Acesta este ghidul complet, care te va ajuta sa slabesti in cel mai scurt timp!
Ghidul complet al alimentatiei dupa interventia bariatrica

Dupa o interventie bariatrica, stomacul tau nu va mai putea procesa la fel de multe alimente ca inainte. De aceea, este nevoie sa iti schimbi obiceiurile alimentare si sa respecti recomandarile chirurgului, daca vrei sa slabesti rapid si sanatos. Vei putea manca in continuare alimentele pe care le consumai si inainte, insa in anumite limite si prin respectarea recomandarilor primite. Poti urma aceste sfaturi pentru a te recupera rapid si pentru a-ti atinge obiectivele de sanatate.

Cuprins

Ghidul alimentar pe zile in urma interventiei bariatrice

Schimbarea obiceiurilor alimentare incepe cu prima zi de dupa interventia bariatrica, cand este nevoie sa consumi doar anumite tipuri de alimente, pentru a ajuta la vindecarea organismului si recuperarea rapida a acestuia. Inlocuirea si consumul alimentelor se face etapizat, pe baza recomandarilor primite de la medicul chirurg.

1. Regim alimentar in prima zi pot interventie bariatrica

Vei consuma apa, supa strecurata si ceai fara zahar. Recomandarea este sa consumi aceste alimente lent, cu inghitituri mici si sa faci pauza intre inghitituri, pentru a nu suprasolicita stomacul. In aceasta zi, nu ai voie sa consumi alte alimente decat cele enuntate mai sus. Organismul are nevoie de hidratare.

2. Regim alimentar in zilele 2-7 post interventie bariatrica

In aceste zile, ai voie sa consumi alimente lichide, fara zahar, cu mentiunea ca acestea sa fie foarte bine mixate, pentru a avea o textura lichida. Este recomandat sa ai 4-5 mese pe zi, iar alimentele sa fie consumate fie prin sorbituri mici sau prin folosirea unei linguri. Aceasta este etapa in care poti pierde pana la 1 kg/zi.

Poti consuma:

  • supa strecurata din legume si carne
  • iaurt cu un continut redus de grasimi
  • zeama de compot neindulcit de mere, alte fructe mai putin dulci
  • apa plata, ceai neindulcit sau cu indulcitor non-caloric

Pentru hidratare, este recomandat sa consumi apa sau ceai neindulcit, 2-3 linguri/sorbituri la un interval de 10-20 de minute

3. Regim alimentar din ziua 7 pina in ziua 14 post interventie bariatrica

In acest interval, poti consuma alimente semisolide, mixate, fara zahar. Textura acestora poate sa fie asemanatoare smantanii. Din acest moment, pot fi reintroduse in regimul alimentar alimente precum:

  • Piureuri din fructe fierte, cereale, legume sau supe crema
  • Iaurturi
  • Carne fiarta si mixata, amestecata in piureurile de legume
  • Conserve sau mancare pentru bebelusi (cele cu zahar putin, dar bogate in proteine).

4. Regim alimentar saptamana a treia si a patra post interventie bariatrica

In aceasta perioada poti consuma alimente moi si bine gatite, precum:

  • Fructe gatite: mere si pere coapte sau fierte, piersici din compot, prune din compot. Consuma fructele fara coaja
  • Branzeturi proaspete, cum ar fi branza de vaca.
  • Bucati de legume foarte bine gatite
  • Oua fierte moi
  • Carne tocata

Alimentele interzise pentru aceasta perioada sunt alimentele grase, zaharul, bauturile carbogazoase si bauturile alcoolice.
Mare atentie la alimentele care pot duce la disconfort, precum varza, fasolea, porumbul, branzeturile fermentate. Evita-le pe cat de mult posibil.

Dupa prima luna post interventie bariatrica, poti reintroduce alimente solide.

Alimentatia dupa chirurgia bariatrica

Ce sfaturi trebuie sa iei in considerare in primele luni dupa interventia bariatrica?

Pentru ca stomacul este acum de 60-80 ml, nu vei mai putea manca la fel de mult ca inainte. Este nevoie sa fractionezi mesele, adica sa ai 3 mese principale si 2-3 gustari de-a lungul zilei, peste care sa nu sari. Ca reguli generale, atunci cand te simti satul, opreste-te din mancat. De asemenea, vei avea nevoie de cel putin 60-80 grame de proteine pe zi, sub forma de produse alimentare si/sau suplimente. Spre deosebire de alte substante, proteinele nu pot fi depozitate in organism. Acestea accelereaza vindecarea ranilor si buna cicatrizare, cresc arderea grasimilor, si protejeaza masa musculara.

Foarte important, mesele trebuie sa contina: proteine, legume, cereale integrale, fructe.

Pentru a evita orice urma de disconfort si pentru a ajuta corpul sa slabeasca progresiv, respecta sfaturile de mai jos.

Mananca incet si mesteca bine

Schimbarea obiceiurilor alimentare incepe cu modul in care mananci. Este nevoie sa mananci lent si sa mesteci mancarea bine. In acest fel, eviti sa inghiti aer odata cu alimentele si sa previi aparitia durerilor abdominale sau a senzatiei de greata. 

Bea apa intre mese

Hidratarea corpului este esentiala dupa interventia bariatrica. Bea apa intre mese, cu cel putin 30 de minute inainte sau dupa masa, niciodata in timpul mesei. Daca consumi apa in timpul mesei, este posibil sa nu mai ramana spatiu si pentru alimente, in conditiile in care stomacul tau s-a micsorat considerabil.

Evita alimentele grase, sarate sau cele care contin mult zahar

Consumul de alimente excesiv de grase, zaharoase sau sarate pot duce la aparitia senzatiei de greata, a durerilor abdominale si a tremuraturilor. Evita-le pe cat de mult posibil si inlocuieste-le cu alimente care au o cantitate redusa de grasimi, zahar si sare. Zaharurile concentrate, mai ales pe cele in forma lichida, pline de calorii nenutritive, care incetinesc scaderea ponderala. Grasimile si prajelile sunt o sursa calorica importanta.

Evita bauturile carbogazoase

Acestea pot crea bule de gaz in stomac si pot duce la balonare.

De asemenea, administrarea suplimentelor recomandate de medicul chirurg dupa o interventie chirurgicala bariatrica este importanta pentru a te asigura ca nu vei avea deficiente de vitamine si ioni.

Data publicării 08.01.2022
Data ultimei actualizari 27.03.2023