Inelul gastric si avantajele montarii acestuia

Este cea mai simpla metoda restrictiva care consta in plasarea in jurul portiunii superioare a stomacului a unui inel de silicon cu diametrul reglabil prin intermediul unui rezervor plasat sub piele cu care se afla in legatura.
inelul gastric
Avantajele montarii inelului gastric

Ce este inelul gastric?

Inelul gastric este un dispozitiv din silicon, care este plasat in jurul zonei superioare a stomacului, printr-o interventie chirurgicala laparoscopica, avand ca si scop ameliorarea obezitatii. Avand o perioada post-operatorie mica (maxim 1-3 zile), aceasta optiune este una mai rapida si confortabila, decat o interventie chirurgicala clasica.
 
Pacientii vor fi determinati sa manance foarte putin la o singura masa. Alimentele solide bine mestecate, se vor acumula in portiunea superioara a stomacului (deasupra inelului de silicon) si vor destinde peretii gastrici de la acest nivel. Astfel pacientul va experimenta o senzatie de plenitudine precoce care il va determina sa incheie masa dupa 3-4 inghitituri. Senzatia de foame se va reinstala dupa ce alimentele vor fi partial digerate si isi vor continua traseul fiziologic, prin tubul alimentar nemodificat (3-4 ore). In acest fel pacientul va putea consuma 4-5 mese pe zi, reduse cantitativ, deziderat esential pentru procesul de slabire.

Durata medie a unei operatii laparoscopice de montare a unui inel gastric de silicon ajustabil este sub 60 de minute, iar durata anesteziei prelungeste operatia cu circa 20-30 de minute. Aceasta durata redusa a actului operator face parte din avantajele oferite tocmai acestor pacienti cu riscuri majore (pacientii obezi).
 Spitalizarea postoperatorie este de regula 24 de ore, externarea fiind posibila atunci cand, dupa reinstalarea tolerantei digestive, pacientul se poate hidrata. Tratamentul postoperator se va limita la administrarea de antisecretori timp de 30 zile.
 
De asemenea, recomandam pacientilor ca timp de 6 saptamani sa respecte o dieta bazata pe lichide si semisolide, pentru a menaja segmentele digestive manipulate chirurgical. Prima ajustare (calibrare) a inelului se va efectua la 2 luni postoperator, sub ecran radiologic, cu 2-3 ml de ser fiziologic. Corectarea ulterioara a diametrului interior al inelului gastric de silicon este dictata de ritmul scaderii ponderale a pacientului obez. Mentinerea unui regim hipocaloric, cu interzicerea dulciurilor si a grasimilor pentru tot restul vietii, este obligatorie pentru a obtine o scadere ponderala durabila prin inel gastric reglabil. Din punct de vedere al rezultatelor, gastric banding-ul contribuie la diminuarea excesului ponderal inregistrat de pacientii obezi cu 50-65% in medie (statistic vorbind). Diferenta pana la target-ul individual va fi in sarcina exclusiva a pacientului care isi va creste consumul de energie prin intensificarea activitatii fizice.
De asemenea, studiile au demonstrat reducerea comorbiditatilor (boli asociate obezitatii) cu 60-72%.

Avantajele operatiei de montare a inelului gastric

Montarea laparoscopica a inelului gastric de silicon ajustabil seduce prin morbiditatea operatorie foarte redusa, prin faptul ca este reversibila si asociaza o internare foarte scurta - de regula 24 de ore. Din aceasta perspectiva, am putea considera inelul gastric solutia ideala - simpla, rapida si fara riscuri majore - tocmai la pacientii obezi care asociaza comorbiditati importante, la care riscul anestezico-chirurgical este foarte ridicat.
 
Ipoteza nu este insa general valabila. Spre exemplu, in cazul pacientilor cu super obezitate morbida (IMC > 50kg/m2) sau mai mult, operatia de gastric banding laparoscopic trebuie bine cantarita. Particularitatile acestor pacienti: diametru antero-posterior al trunchiului mult marit, lobul hepatic stang voluminos, hipertrofia esofagului terminal, abundenta grasimii periviscerale etc. creeaza dificultati notabile la realizarea pasajului retroesofagian.
 
Montarea laparoscopica a inelului gastric nu este, in aceste cazuri, nici simpla si nici rapida. Mai mult decat atat, trebuie luata in calcul complianta redusa a acestor pacienti la regimul dietetic retrictiv impus. Din experienta acumulata, pentru aceasta categorie de pacienti (mai ales barbati) este de multe ori mai facil sa efectuam o gastrectomie longitudinala - realizand o disectie "la vedere"  a marii curburi a stomacului - beneficiind, in plus, de un procedeu cu eficienta superioara asupra diminuarii excesului ponderal.
 
Asadar, din punctul nostru de vedere, candidatul ideal pentru un inel gastric este de regula o pacienta care are relativ putin de slabit, cu un stil de viata relativ sanatos (comportament alimentar cu mese regulate, fara dulciuri sau bauturi hipercalorice si activitate fizica importanta), dar si intens motivata psihologic!

 

Data publicării 02.10.2018