Inelul gastric și avantajele montării acestuia

Este cea mai simplă metodă restrictivă care constă în plasarea în jurul porțiunii superioare a stomacului a unui inel de silicon cu diametrul reglabil prin intermediul unui rezervor plasat sub piele cu care se află în legătură.

Ce este inelul gastric?

Inelul gastric este un dispozitiv din silicon, care este plasat în jurul zonei superioare a stomacului, printr-o intervenție chirurgicală laparoscopică,  având că și scop ameliorarea obezității. Având o perioada post-operatorie mică (maxim 1-3 zile), această opțiune este una mai rapidă și confortabilă, decât o intervenție chirurgicală clasică.
 
Pacienții vor fi determinați să mănânce foarte putin la o singură masă. Alimentele solide bine mestecate, se vor acumula în porțiunea superioară a stomacului (deasupra inelului de silicon) și vor destinde pereții gastrici de la acest nivel. Astfel pacientul va experimenta o senzație de plenitudine precoce care îl va determina să încheie masă după 3-4 înghițituri. Senzația de foame se va reinstala după ce alimentele vor fi parțial digerate și își vor continuă traseul fiziologic, prin tubul alimentar nemodificat (3-4 ore). În acest fel pacientul va putea consumă 4-5 mese pe zi, reduse cantitativ, deziderat esențial pentru procesul de slăbire.

Durata medie a unei operații laparoscopice de montare a unui inel gastric de silicon ajustabil este sub 60 de minute, iar durata anesteziei prelungește operația cu circa 20-30 de minute. Această durata redusă a actului operator face parte din avantajele oferite tocmai acestor pacienți cu riscuri majore (pacienții obezi).
 Spitalizarea postoperatorie este de regulă 24 de ore, externarea fiind posibilă atunci când, după reinstalarea toleranței digestive, pacientul se poate hidrata. Tratamentul postoperator se va limita la administrarea de antisecretori timp de 30 zile.
 
De asemenea, recomandăm pacienților că timp de 6 săptămâni să respecte o dietă bazată pe lichide și semisolide, pentru a menaja segmentele digestive manipulate chirurgical. Prima ajustare (calibrare) a inelului se va efectua la 2 luni postoperator, sub ecran radiologic, cu 2-3 ml de ser fiziologic. Corectarea ulterioară a diametrului interior al inelului gastric de silicon este dictată de ritmul scăderii ponderale a pacientului obez. Menținerea unui regim hipocaloric, cu interzicerea dulciurilor și a grăsimilor pentru tot restul vieții, este obligatorie pentru a obține o scădere ponderala durabilă prin inel gastric reglabil. Din punct de vedere al rezultatelor, gastric banding-ul contribuie la diminuarea excesului ponderal înregistrat de pacienții obezi cu 50-65% în medie (statistic vorbind). Diferența până la target-ul individual va fi în sarcina exclusivă a pacientului care își va crește consumul de energie prin intensificarea activității fizice.
De asemenea, studiile au demonstrat reducerea comorbidităților (boli asociate obezității) cu 60-72%.
 

Avantajele operatiei de montare a inelului gastric

Montarea laparoscopică a inelului gastric de silicon ajustabil seduce prin morbiditatea operatorie foarte redusă, prin faptul că este reversibilă și asociază o internare foarte scurtă - de regulă 24 de ore. Din această perspectivă, am putea consideră inelul gastric soluția ideală - simplă, rapidă și fără riscuri majore - tocmai la pacienții obezi care asociază comorbidități importante, la care riscul anestezico-chirurgical este foarte ridicat.
 
Ipoteza nu este însă general valabilă. Spre exemplu, în cazul pacienților cu super obezitate morbidă (IMC > 50kg/m2) sau mai mult, operația de gastric banding laparoscopic trebuie bine cântărită. Particularitățile acestor pacienți: diametru antero-posterior al trunchiului mult mărit, lobul hepatic stâng voluminos, hipertrofia esofagului terminal, abundență grăsimii periviscerale etc. creează dificultăți notabile la realizarea pasajului retroesofagian.
 
Montarea laparoscopică a inelului gastric nu este, în aceste cazuri, nici simplă și nici rapidă. Mai mult decât atât, trebuie luată în calcul complianța redusă a acestor pacienți la regimul dietetic retrictiv impus. Din experiență acumulată, pentru această categorie de pacienți (mai ales bărbați) este de multe ori mai facil să efectuăm o gastrectomie longitudinală - realizând o disecție "la vedere"  a marii curburi a stomacului - beneficiind, în plus, de un procedeu cu eficientă superioară asupra diminuării excesului ponderal.
 
Așadar, din punctul nostru de vedere, candidatul ideal pentru un inel gastric este de regulă o pacienta care are relativ putin de slăbit, cu un stil de viață relativ sănătos (comportament alimentar cu mese regulate, fără dulciuri sau băuturi hipercalorice și activitate fizică importantă), dar și intens motivată psihologic!
 
Data publicării 02.10.2018