Sciatica: cauze, diagnostic, tratament si preventie

Termenul de sciatica se refera la durerea resimtita de-a lungul traiectului nervului sciatic, care porneste din regiunea lombara si se extinde inferior, catre coapse si fese, ajungand pana la nivelul piciorului. Desi in anumite situatii sciatica poate fi severa, de cele mai multe ori durerea cedeaza la tratament in decurs de cateva saptamani. Pacientii care prezinta slabiciune musculara la nivelul ambelor membre inferioare sau care asociaza afectare vezicala ori intestinala, secundare inflamatiei nervului sciatic, pot necesita tratament chirurgical pentru ameliorarea simptomatologiei.
Sciatica: cauze, diagnostic, tratament si preventie

 Cuprins

Ce este nervul sciatic?

Nervul sciatic constituie cel mai lung si mai bine dezvoltat nerv care atinge in dimensiune grosimea unui deget, fiind compus din 5 radacini: 2 dintre radacini au emergenta la nivel lombar, iar celelalte 3 au origine la nivelul ultimei portiuni a coloanei vertebrale, si anume segmentul sacrat.

Cele 5 radacini alcatuiesc impreuna nervul sciatic, cate unul de fiecare parte a corpului. Inferior de genunchi, nervul sciatic se ramifica, filetele nervoase ajungand pana la nivelul piciorului si al degetelor membrului pelvin.

Cauze si factori de risc sciatica

Durerea la nivel lombar care iradiaza inferior catre membrul pelvin, apare ca urmare a pensarii nervului sciatic, de cele mai multe ori in contextul unei hernii de disc lombare.

  • Spondilolisteza lombara reprezinta o patologie a coloanei vertebrale care afecteaza discurile intervertebrale si articulatiile dintre acestea, determinand alunecarea anterioara a unui corp vertebral in raport cu restul vertebrelor. In mod frecvent spondilolisteza se manifesta la nivelul segmentului lombar sau sacrat si apare ca urmare a alunecarii vertebrei L4 pe L5 sau al vertebrei L5 pe S1.
  • Stenoza canalului vertebral reprezinta ingustarea canalului spinal care predispune la pensarea diferitelor traiecte nervoase continute de catre acesta.
  • Sindromul piriform constituie o afectiune neuromusculara generata de iritarea muschiului piriformis, cauzata de un proces inflamator sau de spasme musculare care exercita compresie la nivelul nervului sciatic. Nervul sciatic trece de-a lungul muschiului piriformis spre partea inferioara a membrului pelvin si poate fi comprimat in timpul spasmelor acestui muschi.
  • Sindromul cozii de cal reprezinta o cauza rara de sciatica, in cadrul careia sunt afectate o serie de radacini nervoase situate la nivelul ultimei portiuni a coloanei vertebrale. Manifestarile sindromului cozii de cal includ dureri severe la nivelul membrului pelvin, amorteala in regiunea perianala, incontinenta fecala si urinara.

In cazuri mai putin frecvente, sciatica apare ca urmare a dezvoltarii unui proces tumoral la nivelul canalului vertebral.

Factorii de risc pentru sciatica sunt reprezentati in mod frecvent de catre:

  • Varsta - schimbarile structurale la nivelul coloanei vertebrale care apar odata cu inaintarea in varsta predispun la aparitia proceselor patologice cu afectarea nervului sciatic.
  • Supraponderabilitatea - obezitatea reprezinta un factor de risc pentru sciatica din cauza presiunii suplimentare pe care o exercita kilogramele excedentare asupra coloanei vertebrale.
  • Profesia - anumite profesii necesita efectuarea de miscari bruste ale coloanei vertebrale sau ridicarea frecventa de greutati, ce predispun la aparitia herniilor de disc lombare cu pensarea nervului sciatic.
  • Sedentarismul - persoanele cu stil de viata sedentar sunt mai predispuse la aparitia durerii cauzate de nervul sciatic fata de cele care au un stil de viata activ si efectueaza exercitii fizice regulate.
  • Antecedentele personale de accidente sau interventii chirurgicale la nivelul coloanei lombare.
  • Diabetul zaharat - polineuropatia diabetica poate cuprinde la anumiti pacienti afectarea nervului sciatic care se datoreaza reducerii densitatii fibrelor de mielina.
  • Osteoartrita - osteoartrita poate cauza afectare la nivelul coloanei vertebrale cu risc de lezare al nervului sciatic.

Sciatica reprezinta un simptom intalnit frecvent in perioada de sarcina provocat de efectul hormonal de slabire al ligamentelor ce asigura stabilitatea coloanei vertebrale si protejeaza filetele nervoase emergente. Schimbarea centrului de greutate al gravidelor si surplusul fiziologic de kilograme specific perioadei de gestatie, reprezinta alti factori de risc implicati in aparitia sciaticii la femeile insarcinate.

Cum calmam durerea provocata de sciatica

Sciatica este descrisa de pacienti ca o durere acuta, lancinanta (cu junghiuri si zvacnituri) care uneori se poate manifesta sub forma de arsura sau intepatura de-a lungul traiectului nervos. Durerea poate prezenta caracter continuu sau intermitent, fiind mai severa la nivelul membrului pelvin fata de regiunea lombara inferioara. Sciatica poate fi accentuata de adoptarea statului in sezut, in ortostatism prelungit sau la miscari rotatorii ale coloanei vertebrale. Miscarile bruste ori contractiile musculare involuntare din timpul tusitului sau stranutului pot accentua durerea de nerv sciatic.

Tratamentul in sciatica are rolul de ameliorare a disconfortului dureros si de redobandire a mobilitatii la nivelul membrului pelvin afectat si cuprinde:

  • Aplicarea de gheata sau comprese reci - durerea cauzata de lezarea nervului sciatic se remite de obicei in decurs de 20 minute dupa aplicarea de gheata la nivelul zonei afectate.
  • Efectuarea unor miscari de stretching (intinderi) usor.
  • Administrarea de medicatie antiinflamatoare de tipul aspirinei, ibuprofenului, acetaminofenului, antiinflamatoarelor nesteroidiene sau naproxenului sodic.

In situatia in care sciatica nu se amelioreaza in decurs de 6 saptamani de la aplicarea metodelor mentionate, se recomanda prezentarea la medic pentru reevaluare si elaborare a unui nou plan terapeutic.

Call Center

PROGRAMEAZA-TE ACUM

In situatia durerilor intense persistente datorate nervului sciatic, medicul poate recomanda:

  • Administrarea de relaxante musculare pentru ameliorarea spasmelor musculare care determina compresia nervului sciatic.
  • Injectii intramedulare cu antiinflamatoare corticosteroide pentru reducerea inflamatiei radacinilor nervoase de la nivel lombar.
  • Interventia chirurgicala este rezervata pacientilor neresponsivi la metodele de tratament enumerate anterior, care asociaza slabiciune musculara, impotenta functionala la nivelul membrului pelvin afectat si pierderea controlului sfincterului anal si/sau vezical.

In majoritatea situatiilor, tratamentul chirurgical este luat in considerare atunci cand durerea de nerv sciatic nu se remite in decurs de 1 an de la aplicarea masurilor de schimbare a stilului de viata si tratament si poate consta in:

  • Microdiscectomie - procedura minim-invaziva in cadrul careia sunt indepartate fragmentele discurilor herniate care exercita presiune asupra nervului sciatic.
  • Laminectomie - interventie chirurgicala ce presupune indepartarea laminei care determina pensarea nervului sciatic.

Cand ne adresam medicului specialist

Majoritatea pacientilor care sunt afectati de dureri lombare cu iradiere de-a lungul nervului sciatic se recupereaza complet dupa administrarea de tratament specific, insa exista si situatii in care devine necesara interventia medicala de urgenta si anume:

  • Pierderea sensibilitatii la nivelul membrului afectat de sciatica, uneori pot fi prezente senzatii de furnicaturi sau intepaturi in teritoriul deservit de nervul sciatic afectat.
  • Slabiciune musculara la nivelul membrului inferior interesat.
  • Aparitia incontinentei urinare sau fecale.

Pot fi prevenite durerile nervului sciatic?

Anumite cauze care determina aparitia sciaticii pot fi evitate, insa exista si etiologii ale acestei manifestari ce nu pot fi ocolite, ca de exemplu sarcina, accidentarile la nivelul coloanei lombare ori degenerescenta discurilor intervertebrale.

Urmatoarele masuri preventive pot fi aplicate cu succes pentru evitarea aparitiei sciaticii:

  • Mentinerea unei posturi adecvate in timpul programului de lucru, dar si pe durata somnului. Evitarea ortostatismului prelungit, miscarile bruste de rasucire ale truchiului si ridicarea de obiecte grele.
  • Mentienerea unei greutati corporale adecvate previne inflamatia datorata nivelului ridicat de grasimi in sange si diminueaza presiunea la nivelul coloanei vertebrale.
  • Mentinerea unui stil de viata activ cu efectuarea de exercitii fizice regulate, pentru intarirea musculaturii paravertebrale si abdominale.
  • Practicarea activitatilor sportive cu impact minim asupra coloanei vertebrale - inot, mers pe jos, yoga, tai chi.

Criza de sciatica - simptom al altor afectiuni

Criza de sciatica poate fi intalnita si in cadrul altor afectiuni care nu sunt generate de afectarea traumatica sau inflamatorie a nervului sciatic si anume:

Daca manifestati oricare dintre aceste simptome, adresati-va medicului pentru un consult de specialitate.
Preventia si monitorizarea afectiunilor medicale reduc riscul de aparitie a complicatiilor si administrare a unor tratamente agresive.

 

Referinte:

 

Data publicării 07.10.2022
Data ultimei actualizari 28.04.2023