Schizofrenie: factori favorizanti si manifestari clinice

Schizofrenia reprezinta o afectiune psihiatrica de cauza plurifactoriala, care debuteaza la varste cuprinse intre 15 si 35 de ani, caracterizata de anumite manifestari de ordin pozitiv si negativ cu afectarea intregii personalitati a pacientului.
Schizofrenie: factori favorizanti si manifestari clinice

Cuprins

Ce reprezinta schizofrenia?

Schizofrenia reprezinta o afectiune psihiatrica de cauza plurifactoriala, care debuteaza la varste cuprinse intre 15 si 35 de ani, caracterizata de anumite manifestari de ordin pozitiv si negativ cu afectarea intregii personalitati a pacientului.

Care sunt cauzele schizofreniei?

Schizofrenia este o tulburare psihotica care se datoreaza prezentei unui cumul de factori favorizanti printre care se numara predispozitia genetica, modificarile patologice neuroanatomice reprezentate de pierderea volumului cerebral si cresterea nivelului de lichid cefalorahidian la nivel ventricular si infectiile virale in perioada de dezvoltare intrauterina care influenteaza neurogeneza fatului.

In anumite situatii, complicatiile perinatale sau obstetricale reprezentate de prematuritate, hipoxia sau travaliul prelungit alaturi de incompatibilitate Rh intre mama si fat sau nutritia deficitara in perioada sarcinii pot determina aparitia manifestarilor psihotice caracteristice bolii, prin deficitul de mielinizare si diminuarea proceselor de proliferare si diferentiere ale celulelor nervoase.

Disfunctia sistemului dopaminergic care determina productia in exces a neurotransmitatorilor reprezentati de dopamina, noradrenalina, serotonina, acid gamaaminobutiric si in aumite situatii factorii socio familiali nefavorabili pentru o dezvoltare neuropsihica adecvata in perioada copilariei, reprezinta alte cauze care favorizeaza aparitia schizofreniei.

Simptomele schizofreniei

In stadiile incipiente ale afectiunii, pacientii pot manifesta pasivitate, lipsa comunicarii, introversie si izolare care determina integrare psiho sociala dificila cu afectarea proceselor de invatare si a activitatilor profesionale în funcție de varsta pe care o are pacientul in momentul declansarii psihozei.

Simptomele cele mai frecvent intalnite in evolutia bolii sunt reprezentate de:

  • Agitatie psiho motorie;
  • Dezorientare temporo spatiala;
  • Disfunctie cognitiva;
  • Tulburari de atentie;
  • Stupor catatonic (lipsa raspunsului la stimuli exteriori, absenta comunicarii, negativism accentuat si flexibitate ceroasa);
  • Comportament stereotipic;
  • Halucinatii auditive care prezinta continut obscen sau insultator;
  • Halucinatii vizuale, gustative, olfactive sau cenestezice (simptome psihotice care se manifesta prin false perceptii de functionare patologica a organelor interne);
  • Depersonalizare (pacientii au dubii asupra propriei persoane).

Schizofrenie: factori favorizanti si manifestari clinice

Diagnosticul de schizofrenie

Diagnosticul de afectiunii este unul de excludere, datorita absentei simptomelor patognomonice (intalnite numai in schizofrenie) si se stabileste cu ajutorul anamnezei și a interviului psihiatric.

Tratamentul in schizofrenie

Metodele de tratament aplicate în terapia pacientilor schizofrenici au ca scop reducerea progresiei afectiunii, remiterea simptomatologiei, controlul tulburarilor de comportament, obtinerea remisiei si prevenirea pe termen lung a recaderilor.

Antipsihoticele utilizate pentru tratarea schizofreniei sunt reprezentate de antagonistii receptorilor dopaminergici si serotoninergici, antipsihotice de generatia a doua si neuroleptice cu administrare in functie de indicatiile medicului psihiatru.

A fost dovedit faptul ca terapia electro convulsivanta prezinta eficacitate similara tratamentului cu antipsihotice si poate fi eficienta pentru tratatrea schizofreniei în perioada de psihoza acuta neresponsiva la medicatia uzuala.

Terapia comportamentala de grup sau familiala asigura pacientului suport social datorita efectului de diminuare a simptomatologiei reprezentate de teama, furie, frustrare si neputinta, usureaza integrarea in societatate a bolnavului schizofrenic și ii imbunatateste considerabil calitatea vietii.

Afla mai multe:

Data publicării 02.12.2021