Scoala si COVID19 - Cum sa inteleaga noile reguli de la scoala

Inceputul noului an scolar in context de pandemie COVID-19 vine cu o mare provocare, atat pentru parinti, cadre didactice, cat si pentru copii. Sunt foarte multe tipare noi si obiceiuri, pe care copiii au nevoie sa le inteleaga, inainte de a de aplica: scenariul verde, scenariul galben, scoala online, masca in scoala, reguli pentru protejarea impotriva COVID-19 si solutia pentru ”caut bona”. Pare foarte simplu in teorie, dar procesul este putin mai dificil de implementat, iar rabdarea este cel mai important aspect.
Cum sa inteleaga noile reguli de la scoala
Cum sa inteleaga noile reguli de la scoala

Cum reuseste un parinte sa il convinga pe cel mic ca aceste noi reguli de la scoala ii pot salva viata?

Orice schimbare are nevoie de timp si rabdare, dar mai ales de perseverenta pentru a putea fi asimilata. Pandemia COVID-19 a schimbat toate regulile vechi, pe care le-a inlocuit cu altele noi, greu de acceptat si digerat pentru o parte dintre noi.

Respectarea acestor reguli face diferenta intre sanatos si bolnav, precum si intre responsabil si iresponsabil. Raportat la copii, procesul devine dificil pentru un parinte care nu stie cum sa se imparta intre scoala online, cautarea unei bone pentru copii si instruirea copilului care trebuie sa respecte noile reguli din scoala, in vreme de pandemie. Mai mult, scenariul verde si cel galben pot fi motive la fel de stresante, care trebuie explicate copiilor.

Care sunt noile reguli de la scoala in timpul pandemiei COVID-19?

Toate regulile instalate la nivelul unitatilor de invatamant sunt pentru a-I proteja pe cei elevi, cadre didactice si implicit parinti, in ideea de a limita pe cat de mult posibil raspandirea virusului. In esenta, acestea sunt:

  • Dezinfectarea mainilor ori de cate ori este nevoie, precum si a suprafetelor;
  • Purtatul mastii;
  • Evitarea consumului de alimente in timpul orelor de curs imprumutarii obiectelor de la unul la altul;
  • Respectarea distantarii sociale;
  • Evitarea gesturilor de apropiere precum imbratisarile si saluturile care implica folosirea mainilor.

Dintre toate aceste reguli nou instalate, purtarea mastii pare a fi regula cel mai dificil de respectat. Un adult poate intelege usor utilitatea mastii si modul in care sa o foloseasca, dar pentru un copil, acest lucru poate fi foarte dificil de inteles.

De aceea, parintele trebuie sa se implice in a-l face pe cel mic sa inteleaga ”De ce trebuie sa port masca”, cum sa o poarte si de ce o parte dintre colegii lui aleg scoala online si nu vor fi acolo, langa el?

Care sunt intrebarile cele mai importante la care trebuie sa raspunda un parinte?

Curiozitatile unui copil pot fi multiple, insa cele mai multe sunt legate de lucrurile sau aspectele pe care el nu le cunoaste asa bine sau cele care il scot din zona de confort sau obisnuinta. Noile reguli din scoala in contextul COVID-19 pot fi un motiv foarte bun pentru a-I starni curiozitatea.

  • De ce colegul lui de banca face scoala online si el vine la scoala?
  • De ce trebuie sa poarte masca pe fata?
  • De ce nu are voie sa se joace cu ceilalti?
  • De ce trebuie sa isi spele mainile atat de des?
  • De ce e nevoie de bona?

Toate aceste intrebari pot fi o mare provocare pentru parinte, fortat si el sa isi schimbe setul de reguli, in ultimele luni. Cum ii facem insa pe cei mici sa inteleaga regulile din scoala si sa le aplice?

De ce o parte din colegi vor invata de acasa, prin scoala online?

Un raspuns foarte bun, care sa determine copilul sa inteleaga de ce nu va mai avea toti colegii de clasa langa el este de a face o paralela intre lucrurile pe care deja le aplica si noile reguli de la scoala. Motivul este de a pastra distantarea fizica, asa cum se intampla la locul de joaca si in parc, pentru a ramane sanatosi.

Tocmai de aceea, vor merge pe rand la scoala si nu impreuna. Mentionati-I faptul ca sunteti convins ca ii este putin mai greu acum, dar se poate intalni virtual cu prietenii lui sau chiar in afara orelor de curs, pentru a-l face sa inteleaga ca aceasta situatie problematica are si o solutie. Copiii au nevoie de explicatii concrete, raportate la situatii care exista deja.

De ce nu am voie sa imbratisez ceilalti copii?

Pentru un copil este destul de dificil sa inteleaga acest aspect, mai ales ca interactiunea sociala este foarte importanta pentru el. La fel de importanta ca si gesturile. Empatia este cea mai buna abordare pentru acest lucru, precum si comparatia.

Daca are vreun erou preferat, incercati sa faceti o personalizare: ”Si Plushica ar face la fel, pentru ca vrea sa ramana sanatoasa si sa nu aiba febra”.

Incercati sa transferati initiativele de interactiune catre cei din familie sau catre animalutele preferate de plus, explicand in acelasi timp ca aceasta situatie va trece rapid si va putea face acest lucru si cu prietenii, curand.

Este foarte important ca elevul / copilul sa nu resimta teama, frica sau panica. Incercati sa construiti argumentele empatic si pozitiv, pentru a-l convinge mai usor pe cel mic. Si oferiti intotdeauna un exemplu care lui sa ii fie familiar.

De ce nu am voie sa ii dau colegului de clasa din mancarea mea?

Copiii vor face mereu comparatii cu situatiile anterioare similare, in care li s-a permis sa faca lucruri, pe care acum nu le mai pot face. De aceea, vor intelege mai greu.

Pentru a face acest lucru, este nevoie ca parintele sa le explice zilnic regulile noi din scoala, sa le readuca aminte, sa ii intrebe daca le-au respectat, fara a introduce pedeapsa sau amenintarea: ”Daca nu faci asta, esti pedepsit”.

Un posibil raspuns este legat de faptul ca vreti sa ramana sanatosi si ca pentru a se putea juca in continuare si iesi din parc la fel cum o facea inainte, este nevoie de acest lucru. Puteti completa ca nu este igienic sa dea altora din mancarea lui si invers. Asta nu inseamna ca unul din colegi are vreo boala, ci doar ca pentru moment, este nevoie sa faca asta.

Cum convingem copilul sa poarte masca?

”De ce trebuie sa port masca?” este una din intrebarile care pot pune in dificultate un parinte. In plus, aceasta este una dintre regulile cel mai dificil de aplicat, deoarece purtatul mastii poate fi considerat un gest restrictiv si limitativ pentru un copil. Cu multa rabdare insa, poate fi gasita o solutie eficienta.

Abordarea si rata de succes depind de categoria de varsta. Scolarii mici vor accepta cu mai multa usurinta sa poarte masca pentru copii. In cazul lor, este suficient sa vada ca o persoana cu autoritate poarta masca- parintele sau invatatorul, pentru a fi convinsi.

Pentru a-i ajuta sa accepte mai usor, masca pentru copii trebuie sa fie adaptata marimii fetei lor si sa fie colorata. Ajuta foarte mult si raportarea la o situatie anterioara, in care a mai purtat masca. De aceea, specialistii MEDICOVER recomanda parintilor sa se raporteze la o situatie in care elevul a mai purtat masca pe fata, pe care sa o dea drept exemplu.

In ceea ce priveste elevii cu varste mai mari, aici trebuie obtinuta colaborarea, tinand cont de faptul ca adolescentii vor sa isi impuna propriul punct de vedere si ca tind sa incalce regulile, argumentand ”mie nu mi se poate intampla”.

In cazul lor, argumentele logice si stimularea gandirii critice, precum si un comportament adecvat fata de purtarea mastii, promovat de acasa, pot fi de folos.

Si in acest caz, este nevoie ca argumentele oferite sa fie bazate pe reducerea riscurilor si pe starea de bine, nu pe inducerea fricii si panicii.

Pe scurt, masca pentru copii si purtatul acesteia se pot dovedi a fi o provocare, peste care parintele poate trece cu rabdare si empatie.

Sanatatea este importanta, iar emotiile si mai importante

Regulile noi de la scoala in timpul pandemiei COVID-19 au nevoie sa fie explicate constant. De cate ori se poate, este recomandat ca parintii sa exemplifice elevilor regulile de igiena recomandate. Este foarte important ca activitatile de socializare sa fie incurajate, dar numai in conditii sigure.

Cu cei care sunt mai mici, prescolari, scolari mici pot fi folosite materiale illustrate sau video-uri ajutatoare. O varianta ar fi si acest filmulet, care sa ii ajute pe copii sa inteleaga ce este Coronavirus si cum ne protejam de el.

Discutam cu cei mici despre fricile lor, daca acestea apar, ii incurajam sa isi spuna parerea si sa isi dezvolte gandirea critica. In ceea ce privește scolarii mari si adolescentii, punem accent pe prevenirea unor comportamente care pot fi riscante, cum ar fi folosirea in comun a anumitor obiecte. Si aici este important ca ei sa poata sa evalueze corect riscurile si sa isi ia informațiile din surse corecte. Ii incurajam sa isi exprime emotiile, fara a le minimaliza” , spune Doina Mafteiu, psiholog in cadrul Medicover.

In concluzie, adevarul este ca in aceasta perioada, parintii se pot simti coplesiti de toate intrebarile venite din partea copiilor, dar este nevoie ca acestia sa obtina raspunsuri, pentru a putea intelege noile reguli din scoala si pentru a avea un comportament responsabil. Atat scoala online, cat si cea offline, pot face casa buna cu temutul COVID-19 , cu un pic de grija si atentie. Aceasta situatie fiind rezolvata, parintele se poate focusa pe urmatoarea situatie ce trebuie rezolvata, si anume ”caut bona”.

Consultant Medical Psih. Doina Cristina Mafteiu
Data publicării 15.09.2020