Solutii avansate in imagistica ortopedica: OrthoSpine si OrthoLeg

Examinarea radiologica digitala cu OrthoSpine si OrthoLeg, doua software-uri dedicate care permit evaluarea radiologica integrala a coloanei vertebrale sau a membrelor inferioare, intr-un interval scurt de timp si cu doza redusa de radiatii, constituie un pas important in conduita terapeutica in ortopedie si recuperare medicala, atat in cazul adultilor, cat si pentru pacientii pediatrici.
Solutii avansate in imagistica ortopedica: OrthoSpine si OrthoLeg

Diagnosticul medical precis reprezinta premisa unui plan de tratament eficient. La Medicover, investim constant in echipamente si tehnologii avansate care sa le permita medicilor obtinerea unor rezultate clinice detaliate, la momentul oportun, astfel incat fiecare pacient sa beneficieze de ingrijirea de care are nevoie.

Cuprins

Ce reprezinta OrthoSpine si OrthoLeg?

OrthoSpine si OrthoLeg fac parte de tehnica avansata a radiologiei digitale cu inalta aplicabilitate medicala, ce  permite achizitia detaliata si integrala, intr-un singur film, a unor structuri si regiuni anatomice extinse, precum coloana vertebrala (OrthoSpine) si membrele inferioare (OrthoLeg).

Bazata pe un procedeu inovator de software postprocesare (Auto Image Paste), prin simpla apasare a unui buton, tehnologia permite:

 • Achizitia fluenta a multiple (pana la 5) clisee radiologice in cursul unui examen rapid si inalt
 • Integrarea automata a cliseelor radiologice obtinute, intr-o singura imagine de ansamblu cu rezolutie inalta a regiunii de interes.

Cand sunt recomandate examinarile radiologice cu OrthoSpine si OrthoLeg?

Investigatiile sunt recomandate si utilizate cu precadere in ortopedie si in recuperarea medicala datorita multiplelor avantaje.

 • Acuratetea, precizia imaginilor si vizualizarea imbunatatita sunt caracteristici fundamentale in identificarea anomaliilor sau a leziunilor care ar fi putut ramane neobservate pe imaginile traditionale.
 • Maximizarea rezultatelor tratamentului si minimizarea riscului de complicatii sunt posibile in contextul exactitatii imaginilor furnizate.

OrthoSpine permite o analiza detaliata si completa a aliniamentului vertebro-pelvian in plan coronal si sagital, ce poate pune in evidenta tulburari de statica/posturale ale coloanei vertebrale sau a bazinului, in scopul corectarii acestor deficiente si preventiei complicatiilor patologice ulterioare.

OrthoSpine este util in tulburari de statica/ posturale:

 • Cifoza sau lordoza patologica
 • Scolioza semnificativa clinic
 • Asimetria de bazin (simptome frecvente: dureri de spate, de sold, de picioare, dificultate la mers, dificultate in a se ridica/ apleca, probleme de echilibru).

Scolioza si cifoza sunt doua dintre cele mai frecvente afectiuni ale coloanei vertebrale la copii. Ambele pot trece neobservate deoarece se instaleaza treptat si nu provoaca disconfort copilului. Nediagnosticate si netratate la timp, acestea pot genera complicatii, uneori solutionate doar prin interventie chirurgicala in viata adulta.

OrthoSpine se foloseste si in evaluarea preoperatorie complexa a elementelor de aliniament sagital si echilibru al coloanei vertebrale, cu scopul de a imbunatati prognosticul de reusita chirurgicala.

OrthoLeg permite:

 • In cazul achizitiei generale, explorarea si analiza detaliata atat a aliniamentului  segmentelor osoase ce compun membrul inferior, cat si a unei posibile discrepante de lungime intre membrele inferioare.
 • In cazul achizitiei focale, explorarea detaliata si fluenta intr-un singur cliseu a unui segment osos de interes, cuprinzand de asemenea si posibilitatea evaluarii imagistice a articulatiilor la care acesta participa. Exemple: femur, tibie etc.

Avantajele OrthoSpine si OrthoLeg in ortopedie

 • Examen complet - permite o analiza detaliata, fluenta si completa a regiunii de interes, eliminand atat potentiale „puncte oarbe", cat si eventuale suprapuneri zonale ce reprezinta deficiente ale tehnicilor conventionale seriate.
 • Examen deseori mai putin iradiant (cand se realizeaza in conditii optimale),  lucru extrem de important, in special in radiologia pediatrica.
 • Examen inalt automatizat, ceea ce permite achizitia rapida (de ordinul secundelor) a cliseelor radiografice necesare, ducand astfel la reducerea semnificativa a timpului de examinare necesar comparativ cu tehnicile
 • Examen extrem de fiabil cu numar minim de erori de magnificatie, cat si o reproductibilitate intra si inter- observator
 • Examen accesibil si confortabil pentru pacient, putand fi realizat in ortostatism (in pozitie verticala) sau clinostatism (pentru pacientii cu dificultati de mobilitate).

 

Pentru examinarea coloanei vertebrale cu OrthoSpine sau examinare la nivelul membrelor inferioare (OrthoLEg) este necesara o recomandare fie din partea medicului ortoped, fie din partea specialistului in recuperare medicala. Programarile se fac la dna. dr. Andreea Guliman, medic specialist CT - Computer Tomograf si Radiologie.
Consultant Medical Dr. Andreea Guliman
Data publicării 13.09.2023
Data ultimei actualizari 30.09.2023