Cifoza si scolioza la copii - de ce apar si cum se trateaza

Cazurile de cifoza si de scolioza la copii au crescut in ultimii ani.
cifoza si scolioza
Despre cifoza si scolioza
In Romania pentru afectiunile coloanei vertebrale (deformari numite cifoze si scolioze), copiii sunt testati la scoala in clasa a VIII-a. Motivul pentru aceasta evaluare este preventia scoliozei adolescentului, insa la multi copii modificarile apar in primii ani de scoala. De exemplu, in clasa a II-a atitudini vicioase si chiar cifoze si scolioze se intalnesc la aproximativ 20% din copiii unei clase, iar in clasa a VIII-a procentul creste la 70%.

Care sunt cauzele aparitiei cifozei si scoliozei la copii?

Cifoza popular inseamnă cocoasa, iar scolioza reprezinta arcuirea coloanei vertebrale in plan lateral in C sau în S.

 

Cei mai multi parinti nici nu observa daca exista modificari ale coloanei vertebrale. Acestea pot aparea timpuriu din cauza pozitiilor vicioase in uter sau a altor afectiuni intrauterine, cel mai adesea insa apar din cauza defectelor de mers (de exemplu calcatura spre interior a piciorului, numita tal valg) sau unei pozitii incorecte in banca la scoala, purtarii unui ghiozdan prea greu sau cresterii bruste in inaltime (mai ales la adolescenti). Mai sunt si alte cauze, una din cele mai intalnite fiind rahitismul (lipsa de vitamina D in primii ani de viata), afectiune ce lasa sechele si in alte zone ale corpului cum ar fi stern infundat si picioare in var (cracanate).

Cum se trateaza cifoza si scolioza la copii?

Tratamentul preventiv este cel mai indicat si consta in corectarea mersului sau a diverselor afectiuni, cum ar fi carenta de vitamina D. De asemenea, este importanta pozitia in banca si la birou a copilului, precum si purtarea ghiozdanului pe ambele brate, usurarea acestuia sau purtarea de catre o alta persoana (din pacate nici ghiozdanele pe rotile nu sunt bune, deoarece pot duce la aparitia scoliozei, daca nu sunt corect reglate).

 

Tratamentul curativ consta in kinetoterapie (gimnastica medicala), electrostimulari si, in cazurile mai grave, purtarea unui corset.

Care sunt riscurile neglijarii acestor boli?

Daca se neglijeaza aceste boli, prin afectarea dinamicii vertebrale, la varsta adulta pot aparea spondiloze, discopatii si chiar hernii de disc. Important este sa se intervina cat mai devreme cand sunt in stadiul de atitudini vicioase si nu de scolioze, cifoze constituite.

 

Dr. Madalina Antonescu, medic specialist in Medicina Fizica si Recuperare in cadrul Medicover Romania recomanda:

"Din cauza lipsei de miscare sau a afectiunilor asociate, tot mai multe persoane au nevoie sa consulte un medic de Recuperare Medicala. Daca doriti sa stiti in ce stadiu din punct de vedere musculoscheletal se afla copilul dumneavoastra va recomand o consultatie de control ce poate descoperi posibile deformari ale coloanei vertebrale, pozitii vicioase ale membrelor sau ale coloanei vertebrale, ce pot fi tratate cu succes daca abordarea este precoce. Verificati care este starea copilului dumneavoastra, programandu-va la o consultatie".

Ai grija de sanatatea copilului tau, specialistii nostri sunt pregatiti sa te ajute!
Consultant Medical Dr. Madalina-Doina Antonescu Medic Specialist Medicină Fizică și de Reabilitare
Data publicării 06.02.2019