Cifoza si scolioza la copii - de ce apar si cum se trateaza

Cifoza si scolioza sunt doua dintre cele mai frecvente deviatii ale coloanei vertebrale la copii. Denumita popular “cocoasa”, cifoza reprezinta curbarea antero-posterioara a coloanei toracale, iar scolioza reprezinta arcuirea coloanei vertebrale in plan lateral, in forma C sau in forma de S. Cazurile de cifoza si de scolioza la copii au inregistrat cresteri in ultimii ani atat in Romania, cat si la nivel mondial.
Cifoza si scolioza la copii - de ce apar si cum se trateaza

Cuprins

Screening cifoza, scolioza si alte deficiente de postura

Coloana vertebrala este compusa din vertebre distribuite pe regiuni dupa cum urmeaza:

  • Zona cervicala - 7 vertebre (zona gatului)
  • Zona toracala - 12 vertebre (regiunea toracica)
  • Zona lombara - 5 vertrebe (spatele inferior)
  • Zona sacrala - 5 vertebre (osul sacrum)
  • Zona coccigiana - 3-5 vertebe (osul coccis).

Cei mai multi parinti nu observa daca exista modificari ale coloanei vertebrale la copil deoarece acestea se instaleaza gradual si fara sa provoace durere.

Totodata, copiii sunt testati pentru scolioza, cifoza si alte tulburari posturale la scoala, in clasa a VIII-a. Motivul acestei verificari il constituie preventia scoliozei si a altor deformarii ale coloanei la adolescent, insa la multi copii, modificarile apar inca din primii ani de scoala sau chiar mai devreme. Spre exemplu, conform unei evaluari facute in Bucuresti intre anii 2017-2019, in clasa a II-a atitudini vicioase, inclusiv cifoze si scolioze se intalnesc la aproximativ 20% dintre copiii unei clase.

Aceste deficiente ale coloanei vertebrale progreseasa in timp, astfel ca in clasa a VIII-a, procentul copiilor cu tulburari de postura poate creste pana la 70%.

Dr. Madalina Antonescu, medic specialist in Medicina Fizica si reabilitare medicala (Recuperare medicala) in cadrul Medicover Romania recomanda:

"Din cauza lipsei de miscare sau a afectiunilor asociate, tot mai multe persoane au nevoie sa consulte un medic de Medicina fizica si reabilitare medicala (Recuperare Medicala). Daca doriti sa stiti in ce stadiu din punct de vedere musculoscheletal se afla copilul dumneavoastra, va recomand o consultatie de control ce poate descoperi posibile deformari ale coloanei vertebrale, pozitii vicioase ale membrelor, ce pot fi tratate cu succes daca abordarea este precoce. Verificati care este starea copilului dumneavoastra, programandu-va la o consultatie".

Call Center

PROGRAMEAZA-TE ACUM

Verificarea prezentei unor deformari ale coloanei vertebrale include adesea:

  • Anamneza – medicul cauta sa obtina anumite informatii despre istoricul familial, momentul in care au aparut primele simptome, daca exista disconfort in zona respectiva
  • Explorari imagistice, medicul poate recomanda in anumite cazuri radiografie si in cazuri selectionate RMN.
  • De asemenea, in anumite situatii particulare (prezenta unor afectiuni asociate) medicul de medicina fizica si reabilitare medicala poate solicita consult la neurologie pediatrica, genetica medicala, cardiologie, endocrinologie etc

Care sunt cauzele aparitiei cifozei si scoliozei la copii?

Exista mai multi factori implicati in aparitia si accentuarea deformarilor coloanei vertebrale la copii:

  • Acestea pot aparea timpuriu din cauza pozitiilor vicioase in uter sau din cauza altor afectiuni intrauterine ori a utilizarii incorecte a sistemelor de purtare pentru bebelusi, a folosirii unor sisteme de purtare neergonomice, care pun presiune pe coloana
  • De asemenea, defectele de mers afecteaza sanatatea coloanei copilului (de exemplu calcatura spre interior a piciorului, numita Piciorul tal valg - Talus valgus)
  • Adoptarea unor pozitii defectuase ale coloane vertebrale in banca la scoala sau acasa la birou, ori in timpul utilizarii telefonului, a tabletei, multe ore pe zi, pe perioade lungi de timp afecteaza si ele curbura normala a coloanei copilului
  • Purtarea unui ghiozdan prea greu (inclusiv troller nepozitionat corect) este un alt motiv al aparitiei scoliozei, cifozei la cei mici
  • Cresterea brusca in inaltime (mai ales la adolescenti)
  • Pe langa aceste cauze ale scoliozei si cifozei, uneori deformarile coloanei vertebrale pot sa fie determinate de conditii clinice in general boli genetice, cum ar fi bolile de tesut conjunctiv, bolile neuromusculare, etc, care trebuie excluse prin consult si investigatii. Rahistismul (deficitul de vitamina D in primii ani de viata), poate fi o cauza de deformari vertebrale. Rahistismul reprezinta o afectiune ce lasa sechele si in alte zone ale corpului, de exemplu stern infundat si picioare in var (cracanate), scolioza, matanii costale, etc.

Afla mai multe despre Vitamina D3: Cand si de ce se administreaza?

Cum se trateaza cifoza si scolioza la copii?

Tratamentul preventiv este cel mai indicat si consta in:

  • Corectarea mersului
  • Corectarea diverselor afectiuni, cum ar fi carenta de vitamina D
  • Mentinerea unei pozitii corecte in banca si la birou
  • Purtarea ghiozdanului pe ambele brate, usurarea acestuia sau purtarea de catre o alta persoana (din pacate nici ghiozdanele pe rotile nu sunt ideale deoarece pot duce la aparitia scoliozei, atunci cand nu sunt corect reglate)
  • Efectuarea unei vizite la medicul specialist pentru evaluarea sanatatii coloanei copilului. Screening-ul tulburarilor posturale este cu atat mai important cu cat aceste afectiuni ale coloanei vertebrale nu sunt vizibile intotdeauna si de la inceput cu “cu ochiul liber”
  • Adresati-va medicului pentru un consult de specialitate in cazul in care observati ca:
  •  umerii copiului sunt inegali
  • unul dintre omoplati este mai proeminent
  • un sold este mai ridicat decat celalalt
  • pur si simplu sta stramb.

Tratamentul curativ, dupa ce afectiunea s-a instalat si a fost diagnosticata consta in:

  • Kinetoterapie (gimnastica medicala)
  • In cazurile mai grave, purtarea unui corset medical.

Kinetoterapia reprezinta conduita terapeutica cea mai importanta. Obiectivele gimnasticii medicale sunt, printre altele, sa amelioreze problema posturala din punctul de vedere al simetriei, aliniamentului, sa reduca din unghiul de deviatie si sa sporeasca mobilitatea coloanei vertebrale, sa diminueze durerea si totodata sa tonifice musculatura care intervine in sustinerea coloanei vertebrale. 

Care sunt riscurile neglijarii acestor boli?

Deformarile coloanei vertebrale progreseaza odata cu trecerea timpului, iar pe termen lung, netrate, reduc considerabil calitatea vietii prin afectarea mobilitatii aparatului locomotor, dar si prin rezultatele estetice deloc de neglijat. De asemenea instalarea durerilor cronice impiedica desfasurarea activitatilor zilnice regulate. De asemenea, daca se neglijeaza aceste boli, prin afectarea dinamicii vertebrale, la varsta adulta pot aparea spondiloze, discopatii si chiar hernii de disc. Important este sa se intervina cat mai devreme cand sunt in stadiul de atitudini vicioase si nu de scolioze, cifoze constituite.

 

Ai grija de sanatatea copilului tau, specialistii nostri sunt pregatiti sa te ajute!

Consultant Medical Dr. Madalina-Doina Antonescu Medic Specialist Medicină Fizică și de Reabilitare
Data publicării 28.09.2022
Data ultimei actualizari 08.09.2023