Cifoza și scolioza la copii - de ce apar și cum se tratează

Cazurile de cifoza și de scolioză la copii au crescut în ultimii ani.
În România pentru afecțiunile coloanei vertebrale (deformări numite cifoze și scolioze), copiii sunt testați la școală în clasa a VIII-a. Motivul pentru această evaluare este prevenția scoliozei adolescentului, însă la mulți copii modificările apar în primii ani de școală. De exemplu, în clasa a II-a atitudini vicioase și chiar cifoze și scolioze se întâlnesc la aproximativ 20% din copiii unei clase, iar în clasa a VIII-a procentul crește la 70%.

 

Care sunt cauzele aparitiei cifozei si scoliozei la copii?

Cifoza popular înseamnă cocoașă, iar scolioza reprezintă arcuirea coloanei vertebrale în plan lateral în C sau în S.

 

Cei mai mulți părinți nici nu observă dacă există modificări ale coloanei vertebrale. Acestea pot apărea timpuriu din cauza pozițiilor vicioase în uter sau a altor afecțiuni intrauterine, cel mai adesea însă apar din cauza defectelor de mers (de exemplu călcătura spre interior a piciorului, numită tal valg) sau unei poziții incorecte în bancă la școală, purtării unui ghiozdan prea greu sau creșterii bruște în înălțime (mai ales la adolescenți). Mai sunt și alte cauze, una din cele mai întâlnite fiind rahitismul (lipsa de vitamina D în primii ani de viață), afecțiune ce lasă sechele și în alte zone ale corpului cum ar fi stern înfundat și picioare în var (crăcănate).

 

Cum se trateaza cifoza si scolioza la copii?

Tratamentul preventiv este cel mai indicat și constă în corectarea mersului sau a diverselor afecțiuni, cum ar fi carența de vitamina D. De asemenea, este importantă poziția în bancă și la birou a copilului, precum și purtarea ghiozdanului pe ambele brațe, ușurarea acestuia sau purtarea de către o altă persoană (din păcate nici ghiozdanele pe rotile nu sunt bune, deoarece pot duce la apariția scoliozei, dacă nu sunt corect reglate).

 

Tratamentul curativ constă în kinetoterapie (gimnastică medicală), electrostimulări și, în cazurile mai grave, purtarea unui corset.

 

Care sunt riscurile neglijarii acestor boli?

Dacă se neglijează aceste boli, prin afectarea dinamicii vertebrale, la vârsta adultă pot apărea spondiloze, discopatii și chiar hernii de disc. Important este să se intervină cât mai devreme când sunt în stadiul de atitudini vicioase și nu de scolioze, cifoze constituite.

 

Dr. Mădălina Antonescu, medic specialist Medicină Fizică și Recuperare în cadrul Medicover România recomandă:

Din cauza lipsei de mișcare sau a afecțiunilor asociate tot mai multe persoane au nevoie să consulte un medic de Recuperare Medicală. Dacă doriți să știți în ce stadiu din punct de vedere musculoscheletal se află copilul dumneavoastră vă recomand o consultație de control ce poate descoperi posibile deformări ale coloanei vertebrale, poziții vicioase ale membrelor sau ale coloanei vertebrale, ce pot fi tratate cu succes dacă abordarea este precoce. Verificați care este starea copilului dumneavoastră, programându-vă la o consultație. Dr. Mădălina Antonescu, Medic Specialist Medicină Fizică și Reabilitare

Ai grijă de sănătatea copilului tău, specialiștii noștri sunt pregătiți să te ajute!
Consultant Medical Madalina-Doina Antonescu Dr. Medic Specialist Medicină Fizică și de Reabilitare
Data publicării 06.02.2019