Chisturile ovariene: simptome, investigatii si tratament

Chisturile ovariene sunt formatiuni lichidiene sau semilichidiene, de mici dimensiuni, care se dezvolta in mod fiziologic pe suprafata ovarului, in procesul de formare al ovulului. Desi diagnosticul de chist ovarian este frecvent intalnit in practica medicala, majoritatea chisturilor au caracter benign si nu necesita tratament. Tratamentul chirurgical al chisturilor ovariene este recomandat in situatiile in care acestea prezinta modificari structurale care indica posibilitatea malignizarii lor.
Chisturile ovariene: simptome, investigatii si tratament

Cuprins

De ce apar chisturile ovariene

Cauzele care duc la aparitia chisturilor functionale sunt de ordin hormonal si sunt in stransa legatura cu varsta pacientei:

  • Inainte de pubertate, chisturile ovariene de mici dimensiuni sunt frecvent intalnite, iar cresterea lor in dimensiune poate semnaliza instalarea unei pubertati precoce
  • In cazul adolescentelor si al femeilor adulte, chisturile ovariene au caracter functional si se resorb spontan, fiind dependente de ciclul menstrual
  • Dupa 40 de ani creste posibilitatea aparitiei formatiunilor cu caracter malign.

Chisturile functionale pot fi de tip folicular (foliculul ovarian nu elibereaza ovulul in timpul ovulatiei, acumuleaza lichid in interior si se inchisteaza) sau luteinic (se dezvolta la nivelul corpului galben care apare dupa ovulatie) in functie de perioada ciclului menstrual in cursul careia se dezvolta.

Chisturile ovariene patologice sunt reprezentate de catre:

  • Chisturile dermoide sau teratoamele, afecteaza de obicei persoanele de sex feminin de sub 30 ani si necesita interventie chirurgicala pentru indepartare. Formatiunea are origine embrionara si poate contine alte tipuri de tesuturi cum sunt grasimea, oasele, parul sau cartilajul.
  • Chistadenoame care se formeaza in corticala ovariana si necesita interventie chirurgicala pentru indepartare.
  • Endometriomul reprezinta o formatiune cu origine in tesutul endometrial (care captuseste interiorul cavitatii uterine) si care migreaza la nivel ovarian.

Cum se manifesta chisturile ovariene

Chisturile ovariene functionale evolueaza de obicei asimptomatic si se remit spontan, descoperirea lor fiind intamplatoare in cadrul examenelor ginecologice de rutina.

Cresterea in dimensiuni ale chisturilor ovariene este insotita de manifestari clinice care pot fi reprezentate de:

  • Durere difuza la nivelul abdomenului inferior
  • Dispareunie (durere la contact intim)
  • Dereglarea ciclului menstrual
  • Sangerari vaginale la femeile postmenopauza
  • Manifestari digestive de timpul greturilor sau varsaturilor.

Sindromul ovarelor polichistice evolueaza din punct de vedere clinic cu seboree, acnee, caderea parului, hiperandrogenism (prezenta hormonilor masculini in cantitate crescuta).

Evenimentele acute reprezentate de catre ruperea chistului ovarian sau torsiunea acestuia (rasucire in jurul propriului ax) pot cauza simptomatologie specifica cu:

  • Durere abdominala intensa
  • Stare febrila
  • Varsaturi care pot fi insotite de tahicardie (cresterea ritmului cardiac)
  • Tahipnee (cresterea ritmului respirator)
  • Senzatie de slabiciune.

Prezenta acestor semne indica necesitatea unui consult ginecologic de urgenta si instituirea unui tratament medicamentos si/sau chirurgical cat mai rapid.

Call Center

PROGRAMEAZA-TE ACUM

Care sunt metodele de diagnostic ale chisturilor ovariene

Prezenta chisturilor ovariene poate fi stabilita prin intermediul investigatiilor imagistice de tipul:

  • Ecografiei abdominale
  • Rezonantei magnetice nucleare - RMN
  • Computer tomografului - CT.

Analizele de laborator sunt reprezentate de catre markerii tumorali (CA125, HE4, scorul ROMA) si sunt utilizate pentru stabilirea caracterului benign sau malign al formatiunilor.

Determinarile hormonale si testarea pentru o eventuala sarcina in evolutie se efectueaza pentru stabilirea diagnosticelor diferentiale specifice chisturilor ovariene.

Chisturile ovariene: simptome, investigatii si tratament

Cum se trateaza chisturile ovariene

Optiunile terapeutice ale chisturilor ovariene variaza, medicul specialist va tine cont de varsta pacientei, simptomatologia pacientei, dimensiunea, continutul si caracterul malign sau benign al formatiunii.

  • In cazurile pacientelor asimptomatice este suficienta monitorizarea ecografica pentru perioade mai lungi de timp, fara instituire de tratament specific. Exceptie prezinta formatiunile cu caracter malign.
  • Persoanele de sex feminin aflate in premenopauza care prezinta chisturi de tip functional beneficiaza de monitorizare ecografica pentru urmarirea evolutiei formatiunilor. Se pot administra preparate medicamentoase contraceptive pentru ameliorarea simptomatologiei, daca aceasta este suparatoare pentru pacienta, si pentru diminuarea dimensiunilor chisturilor ovariene.
  • Postmenopauza, monitorizarea ecografica este insotita de analize de laborator care sa cuprinda determinarea markerilor tumorali specifici, in special in cazul formatiunilor unilaterale, cu dimensiuni mari.

Tratamentul chirurgical al chisturilor ovariene se realizeaza prin laparoscopie sau laparotomie clasica si se efectueaza doar in cazul chisturilor de dimensiuni mari, cu simptomatologie intensa a pacientei, caracterulului malign sau lipsa unui raspuns terapeutic medicamentos satisfacator.

Torsiunea sau ruperea chisturilor necesita interventie chirurgicala de urgenta!

 

Referinte:

Data publicării 14.10.2022