Trombocitopenia: cauze, simptome si tratament

Trombocitopenia reprezinta o afectiune hematologica caracterizata de scaderea numarului de trombocite la nivel sangvin sub valorile intervalului biologic de referinta cuprinse in mod normal intre 150.000-350.000 trombocite/microlitru.
Trombocitopenia: cauze, simptome si tratament

Cuprins

Ce reprezinta trombocitopenia?

Trombocitopenia reprezinta o afectiune hematologica caracterizata de scaderea numarului de trombocite la nivel sangvin sub valorile intervalului biologic de referinta cuprinse in mod normal intre 150.000-350.000 trombocite/microlitru.

Care sunt cauzele trombocitopeniei?

Trombocitopeniile prezinta determinism multifactorial si se pot datora:

 • Cancerelor hematologice (leucemii, anemii apalstice);
 • Mielofibroaza;
 • Distructiei autoimune (LES, sarcoidoza, sindrom antifosfolipidic, sindrom Evans);
 • Expunerii la substante toxice si radiatii ionizante;
 • Administrarii anumitor medicamente (acid valproic, metrotrexat, interferon);
 • Infectiilor virale cu Herpes simplex, virus varicelo zosterian, Citomegalovirus, Ebstein Barr, Enterovirus;
 • Tuberculozei miliare;
 • Distrugerea trombocitelor prin mecanisme non imune (coagulare intravasculara diseminata, purpura trombotica trombocitopenica, sindrom Kasaback Merritt, transfuzii masive, hipersplenism);
 • Defectelor genetice (deficit congenital de trombopoietina, sindrom TAR, sindrom Bernard Soulier, sindrom Wiskott Aldrich);
 • Consumului cronic de alcool;
 • Modificarilor hormonale specifice perioadei de sarcina
 • Purpura trombocitopenica idiopatica.

Simptomele trombocitopeniei

Simptomele intalnite la pacientii care prezinta scaderea numarului de trombocite variaza in functie de stadiul si severitatea bolii. In fazele incipiente ale bolii, pacientii se invinetesc usor chiar si in conditiile unor traumatisme minore si prezinta echimoze cutanate in special la nivelul membrelor inferioare. Alaturi de echimoze mai pot fi prezente sangerari ale gingiilor in timpul periajului dentar, epistaxis, fluxuri menstruale abundente sau emisii de sange la nivel urinar si al materiilor fecale (rectoragie, melena).

Scaderea marcata a trombocitelor sub 20.000 de trombocite/microlitru prezinta risc de hemoragii spontane (in lipsa traumatismelor) intracraniene si la nivelul tractului gastro intestinal. Scaderea numarului trombocitelor specifica purpurei trombotice trombocitopenice se manifesta prin aparitia microcheagurilor sangvine in special la nivel cerebral care determina aparitia cefaleei, crizelor convulsive, confuziei si in formele grave coma. Prezenta microcheagurilor la nivelul altor aparate (sistem urinar) si organe (cord, mezenter) ale corpului poate determina tulburari ale ritmului cardiac, dureri abdominale sau hematurie.

Trombocitopenia: cauze, simptome si tratament

Diagnosticul de trombocitopenie

Diagnosticul afectiunii este stabilit de catre medicul hematolog pe baza anamnezei, al examenului fizic al pacientului si al investigatiilor de laborator reprezentate de hemoleucograma completa, numaratoare a trombocitelor in cadrul examinarii microscopice al frotiului din sange periferic si coagulograma. In anumite situatii, medicul hematolog poate recomanda efectuarea unei punctii medulare aspirative pentru diferentierea trombocitopeniei datorate insuficientei medulare de cea rezultata in urma distructiei periferice accelerate.

Tratamentul trombocitopeniei

Tratamentul afectiunii variaza in functie de etiologia si severitatea afectiunii si se efectueaza astfel ca in cazul pacientilor cu forme usoare ale afectiunii care evolueaza cu minim de simptome terapia nu este necesara.

Scaderea numarului de trombocite de cauza autoimuna beneficiaza de tratament cu transfuzii de plasma, glucocorticoizi cu administrarea orala sau intravenoasa sau splenectomie in trombocitopeniile severe neresponsive la tratament.

Afla mai multe:

Data publicării 24.11.2021