Ulcerul gastric - simptomatologie si tratament

Ulcerul gastric este dat de prezenta unei ulceratii dureroase sau “rani” ale mucoasei gastrice, aproximativ 10% din populatia lumii suferind de aceasta afectiune, cu o incidenta mai crescuta in cazul rudelor de gradul I ale pacientilor cu aceeasi afectiune.
Ulcerul gastric - simptomatologie si tratament

Cuprins

Definitie ulcer gastric

Ulcerul gastric este dat de prezenta unei ulceratii dureroase sau “rani” ale mucoasei gastrice, aproximativ 10% din populatia lumii suferind de aceasta afectiune, cu o incidenta mai crescuta in cazul rudelor de gradul I ale pacientilor cu aceeasi afectiune.

Care sunt factorii de risc ai bolii

Principala cauza de aparitie a ulcerului gastric este reprezentata de cresterea secretiei gastrice, pepsina si acidul clorhidric care depasesc astfel mecanismele de aparare locale reprezentate in principal de mucusul gastric protector si reinnoirea celulara continua a mucoasei gastrice.

Factori care influenteaza cresterea de acid gastric sunt reprezentati de utilizarea medicamentelor de tipul antiinflamatoarelor nesteroidiene (aspirina, ibuprofen), fumatul, consumul excesiv de alcool sau infectia cu H. pylori.

O situatie aparte o reprezinta pacientii diagnosticati cu sindrom Zollinger-Ellison, boala care determina aparitia ulcerului gastric prin cresterea productiei de acid in organism (pacientii prezinta tumori denumite gastrinoame care secreta cantitati crescute a unui hormon denumit gastrina, hormon care la randul lui induce o secretie marita de acid gastric).

Cum se manifesta ulcerul gastric

Evolutia ulcerului gastric este insotita in mod obisnuit de urmatoarele simptome:

  • Dureri abdominale epigastrice care au pozitii antalgice (schimbarea pozitiei corpului determina ameliorarea durerii) si scad in intensitate imediat postprandial, dupa consumul de lichide sau administrarea de antiacide;
  • Pierdere in greutate;
  • Greata, varsaturi cu aspect de “zat de cafea” atunci cand apare hemoragia mucoasei gastrice;
  • Balonare;
  • Eructatii excesive;
  • Anemie (prin pierderi repetate de sange si scaderea absorbtiei de fier).

Ulcerul gastric - simptomatologie si tratament

Complicatiile bolii sunt rare dar necesita spitalizare si interventie de urgenta:

  • Hemoragia digestiva superioara evidentiata prin varsaturi abundente in “zat de cafea” sau prin scaune melenice negre “ca pacura”;
  • Perforatia gastrica cu aparitia abdomenului acut - urgenta chirurgicala;
  • Stenoza pilorica - ingustarea orificiului de deschiderea al esofagului in stomac insotita de varsaturi ale alimentelor nedigerate, imediat dupa ingestie.

Gastrita cronica netratata sau insuficient tratata poate determina aparitia modificarilor maligne.

Care sunt investigatiile diagnostice necesare

Diagnosticul ulcerului gastric se face pe baza endoscopiei digestive superioare EDS care prin utilizarea unui tub flexibil numit endoscop, permite vizualizarea leziunilor si atunci cand este cazul biopsierea mucoasei gastrice pentru indentificarea infectiei cu H.pylori (interventia se realizeaza dupa administrarea unui anestezic local care sa usureze pasajul esofagian al endoscopului). Radiografia cu tranzit baritat este si ea utila prin detaliile cu privire la defectele de umplere ale stomacului pe care le ofera.

Managementul ulcerului gastric

Masurile terapeutice nemedicamentoase urmaresc:

  • Intreruperea fumatului, a consumului de alcool si a excesului de cafea mai ales a jeun;
  • Evitarea medicatiei antiinflamatoare nesteroidiene mai ales a aspirinei;
  • Adoptarea unui regim alimentar strict prin care pacientul trebuie sa excluda: prajelile, condimentele, afumaturile, bauturile carbogazoase;
  • Respectarea unui orar regulat de alimentatie cu 3 mese principale si 2 gustari la ore fixe prestabilite;

Medicatia utilizata in tratamentul ulcerului gastric este reprezentata de:

  • Preparatele antiacide cu efect de tamponare al acidului din stomac;
  • Antisecretoriile care reduc sau inhiba productia de acid gastric;
  • Protectoare ale mucoasei gastrice;
  • Asociere de antibiotice pentru eradicarea bacteriei Helicobacter pylori.

Tratamentul chirurgical al ulcerului gastric a devenit o exceptie, iar atunci cand totusi este practicat acesta se realizeaza prin metode minim invazive laparoscopice prin care se urmareste stoparea hemoragiei gastrice si dilatarea stenozelor pilorice cu ajutorul endoscopului. In situatii rare este practicat si abordul chirurgical clasic prin care se indeparteaza portiunea afectata a stomacului daca sutura clasica a nisei esueaza iar hemoragia nu este stopata.

Afla mai multe: 

Data publicării 18.03.2021