Ulcerul varicos: factori predispozanti si tratament

Ulcerul varicos reprezinta o leziune tegumentara umeda, aparuta pe fondul unor modificari trofice mai ample la nivelul membrelor inferioare in contextul unei insuficiente venoase cronice.
Ulcerul varicos: factori predispozanti si tratament

Cuprins

Ce este ulcerul varicos

Ulcerul varicos reprezinta o leziune tegumentara umeda, aparuta pe fondul unor modificari trofice mai ample la nivelul membrelor inferioare in contextul unei insuficiente venoase cronice.

Care sunt cauzele de aparitie ale ulcerului varicos

Ulcerul varicos apare datorita insuficientei venoase cronice de la nivelul membrelor inferioare insotita de extravazarea intercelulara de lichid si ulterior modificari tegumentare specifice: atrofierea tesutului subcutanat, disparitia pilozitatii, coloratie maronie a pielii, piele uscata, durificarea tesutului subiacent. Incompetenta valvelor venoase este principalul motiv de aparitie al edemului (acumulare de lichid interstitial) si al ulcerului varicos.

Factorii favorizanti ai aparitiei ulcerului varicos sunt:

  • Ortostatismul prelungit:
  • Obezitatea;
  • Lipsa exercitiului fizic regulat;
  • Traumatisme locale repetate;
  • Alimentatia necorespunzatoare;
  • Sarcina.

Ulcerul varicos: factori predispozanti si tratament

Care sunt simptomele afectiunii

Tabloul clinic care insoteste ulcerul varicos este reprezentat de:

  • Edem al membrului inferior;
  • Eritem tegumentar in jurul leziunii ulceroase;
  • Febra (in cazul suprainfectarii bacteriene a leziunii ulcerate);
  • Prezenta leziunilor ulceroase (umede) cu secretie seroasa sau purulenta (in prezenta infectiei), care se remit greu si sunt de obicei recurente.
  • Parestezii sub forma de amorteli sau furnicaturi la nivelul membrului afectat, durere la presiune sau senzatia de greutate, prurit tegmentar.

Care este tratamentul ulcerului varicos

Metodele de preventie in cazul ulcerului varicos sunt reprezentate de schimbarea stilului de viata prin scaderea greutatii corporale, adoptarea unui program de exercitii fizice regulate, schimbarea locului sau a conditiilor de munca in cazul in care profesia presupune ortostatism prelungit (frizeri, stomatologi), evitarea pozitiei picior peste picior si distribuirea greutatii in mod egal la nivelul membrelor inferioare (nu ne mutam centrul de greutate de pe un picior pe altul). Este indicata evitarea pozitiei cu picioarele “atarnate“la marginea patului, fiind in schimb preferat clinostatismul cu membrele inferioare usor ridicate deasupra nivelului inimii cu ajutorul unor perne.

Metodele de contentie elastica reprezentate de ciorapii medicinali sunt si ele utilizate cu succes in tratamentul afectiunii, fiind importanta alegerea corecta a acestora si purtatea lor pe tot parcursul activitatilor zilnice cu indepartare seara, inainte de somn.

Medicatia venotrofica care sa sustina si sa imbunatateasca functia venoasa valvulara este utila în cazul administrarii pentru perioade indelungate de timp. Tratamentele cu topice locale care contin corticosteroizi diminueaza inflamatia, in timp ce preparatele antialgice si antiinflamatoare sistemice diminueaza senzatia de disconfort. Antibioticele locale sau sistemice prezinta indicatie in cazul suprainfectarii bacteriene a leziunii ulceroase.

Interventia chirurgicala in cazul ulcerului de gamba are ca scop indepartarea tesuturilor neviabile urmata de lavaj cu substante antiseptice si bandaj ocluziv local. In cazuri grave in care infectia se extinde sistemic (septicemie, gangrena a membrului inferior), se poate recurge la amputarea membrului afectat in scopul salvarii vietii pacientului.

Afla mai multe:

Data publicării 27.04.2021