Ulcior la ochi: cauzele si tratamentul orjeletului

Orjeletul sau ulciorul la ochi reprezinta o afectiune inflamatorie cu aspect de pustula, care poate fi localizata la nivelul pleoapei superioare sau inferioare, intern sau pe linia exterioara a genelor. Evolutia spontana a orjeletului extern cuprinde spargerea pustulei cu eliminarea continutului purulent si remiterea manifestarilor locale, in timp ce ulciorul intern poate fi insotit de febra, frisoane si inflamatie accentuata, asociind risc de recurenta inalt.
Ulcior la ochi: cauzele si tratamentul orjeletului

Cuprins

Cum recunosctem un ulcior la ochi?

Orjeletul se manifesta prin aparitia unei leziuni cu aspect de pustula la nivelul pleoapei, care determina durere si inflamatie locala insotite de hiperlacrimare. Orjeletul se diferentiaza de chalazion, un alt tip de leziune inflamatorie care se manifesta la nivelul pleoapei, prin faptul ca acesta din urma nu asociaza disconfort dureros si proemina mai ales spre partea interioara a pleoapei.

Cat dureaza un ulcior la ochi?

Manifestarile asociate orjeletului se diminueaza in intensitate dupa evacuarea pustulei si, in majoritatea situatiilor, se remit in totalitate in decurs de 1 saptamana de la debut, fara aparitia complicatiilor la nivel local.

Ulcior la ochi cauze

Principalele cauze de aparitie ale orjeletului sunt reprezentate de infectiile cu stafilococ auriu ale glandelor sebacee sau sudoripare, situate la nivelul pleoapei ori la baza genelor. Ulciorul este o infecție care se poate manifesta fie pe pleoapa superioara, fie pe cea inferioara si este favorizat in mod frecvent de:

  • Atingerea pleoapelor cu mainile murdare
  • Aplicarea lentilelor de contact cu mainile murdare
  • Utilizarea produselor cosmetice cu data de valabilitate expirata
  • Lipsa demachierii corespunzatoare inainte de somn
  • Asocierea unei blefarite - afectiune inflamatorie a pleoapelor cu evolutie cronica
  • Rozacee - afectiune tegumentara manifestata prin inrosirea tenului.

Simptome asociate orjeletului

Principalele simptome si manifestari care insotesc evolutia orjeletului sunt reprezentate de:

  • Inflamatie locala cu aparitia unei pustule pe fond eritematos (umflatura rosie cu continut purulent)
  • Durere locala la nivel lezional
  • Lacrimare
  • Prurit al pleoapei
  • Senzatie de presiune sau arsura locala.

In anumite situatii, copiii cu orjelet mai pot asocia durere in gat, febra si stare generala alterata. Simptomele evolueaza pentru o perioada de aproximativ 1 saptamana, insa majoritatea manifestarilor se remit incepand cu ziua 2-3 de la constituirea orjeletului, odata cu spargerea pustulei si eliminarea continutului purulent al acesteia.

Orjeletul reprezinta o infectie contagioasa care poate fi transmisa cu usurinta de la un ochi la altul in conditiile in care nu se respecta regulile de igiena corespunzatoare!

Tipuri de ulcior

Orjeletul poate fi clasificat in functie de mecanismele patologice care ii determina aparitia dupa cum urmeaza:

  • Ulcior extern cauzat de blocarea glandelor sebacee Zeis sau a glandelor sudoripare Moll situate pe linia de insertie a genelor.
  • Ulcior intern determinat de blocarea glandelor Meibomian, manifestat prin aparitia unei pustule localizate la nivelul fetei posterioare a pleoapei (in interior). Evolutia spontana a orjeletului intern implica constituirea unui abces in partea conjunctivala a pleoapei, care uneori poate erupe extern, cu eliminarea continutului purulent.

Tratament orjelet

Tratamentul orjeletului este in general efectuat in ambulator si presupune:

  • Spalarea corespunzatoare a mainilor inainte de atingerea leziunii
  • Curatarea pleoapei cu ser fiziologic si servetele sterile recomandate de catre medicul oftalmolog
  • Evitarea exprimarii pustulei de la nivelul pleoapei. Pustula se va sparge singura in decurs de 2-3 zile de la constituire.
  • Aplicarea unguentelor si a solutiilor oftalmice cu antiobiotic prescrise de catre medicul oftalmolog.
  • In cazuri rare poate fi necesara realizarea unei incizii chirurgicale de dimensiuni reduse la nivelul pustulei pentru evacuarea continutului.

Call Center

PROGRAMEAZA-TE ACUM

Tratamentele naturiste pentru ulcior la ochi

Remediile naturiste care pot fi aplicate in siguranta pentru tratarea orjeletului sunt reprezentate de:

  • Aplicarea de comprese sterile calde la nivel lezional pentru stimularea drenajului colectiei purulente
  • Masarea blanda a pleoapei afectate - masajul bland stimuleaza drenajul si poate fi efectuat cu degetele curate sau cu o compresa sterila.

Compresele si masajul in cazul orjeletului intern trebuie efectuate cu atentie deoarece pot determina aparitia iritatiilor sau deformarea corneei cu aparitia de complicatii secundare!

Este contraindicata aplicarea de uleiuri esentiale, tincturi sau alte ceaiuri si suspensii preparate in casa la nivelul ochiului afectat, deoarece pot determina aparitia leziunilor secundare cu pierderea vederii.

Cand este necesar consultul oftalmologic pentru tratarea orjeletului?

Persistenta disconfortului dureros asociat leziunii pentru o perioada mai lunga de 2-3 zile, extinderea inflamatiei la nivelul intregii pleoape sau al obrazului si aparitia tulburarilor de vedere, necesita prezentarea cat mai rapida la cabinetul medicului oftalmolog in vederea tratarii corespunzatoare a orjeletului.

De asemenea, masurile profilactice care pot fi aplicate cu succes pentru prevenirea infectiilor la nivelul pleoapelor sunt reprezentate de:

  • Evitarea produselor de machiaj cu valabilitate expirata si utilizarea creioanelor de ochi, tusurilor, rimelurilor, fardurilor sau ondulatoarelor de gene in comun cu alte persoane, indiferent daca sunt rude (sora, mama).
  • Renuntarea la produsele cosmetice utilizate inainte de aparitia orjeletului pentru a preveni aparitia unei reinfectii ulterioare.
  • Evitarea purtarii frecvente de gene false si indepartarea corespunzatoare a adezivului utilizat pentru aplicarea acestora.
  • Igienizarea regulata a ustensilelor de aplicare ale machiajului - pensule, buretei, cu apa calduta si sapun pentru prevenirea inmultirii bacteriilor pe suprafata acestora.
  • Evitarea utilizarii in comun cu alte persoane a prosoapelor de fata si a fetelor de perna si igienizarea corespunzatoare a acestora inainte de utilizare.
  • Evitarea contactului pleoapelor cu mainile neigienizate.

 

Tratarea ulciorului la ochi este importanta deoarece aceasta afectiune poate fi dureroasa si poate conduce la recidiva (aparitia altor ulcioare), precum si la alte complicatii de tipul blefaritei (o inflamatie cronica a marginii pleoapei) ori a chalazionului, atunci cand nu beneficiaza de tratament corespunzator.

 

Referinte:

Data publicării 11.04.2023
Data ultimei actualizari 19.04.2023