Ureaplasma: simptomele infectiei, cauze, diagnostic si tratament

Ureaplasma reprezinta o bacterie Gram negativa care face parte, alaturi de Mycoplasma, din familia Mycoplasmataceae. Bacteria este regasita in mod normal la nivelul florei comensale a tractului urogenital atat la barbati, cat si la femei, in special la cei activi sexual. Uretrita, vaginoza bacteriana, calculii renali, si in anumite situatii artrita supurativa, constituie principalele patologii ale adultului determinate de infectia cu Ureaplasma. La femeile insarcinate, patogenul poate favoriza aparitia de complicatii perinatale: nastere prematura, deces intrauterin al fatului in cazurile de infectie severa cu Ureaplasme.
Ureaplasma: simptomele infectiei, cauze, diagnostic si tratament

Ureaplasma este considerata a fi o bacterie comensala a tractului genital feminin, fiind regasita in 40% din cazuri la femeile inactive din punct de vedere sexual si la aproximativ 67% din cele care si-au inceput viata intima. Studiile clinice desfasurate au demonstrat astfel, faptul ca in majoritatea situatiilor, Ureaplasma este transmisa prin intermediul contactului intim neprotejat, riscul de a contracta acest patogen fiind direct proportional cu numarul partenerilor intimi.

Ureaplasma poate fi subimpartita in 2 specii separate Ureaplasma parvum si Ureaplasma urealyticum, fiecare dintre ele continand mai multe serotipuri distincte ale microorgansimului. Desi este considerat a fi un microorganism oportunist cu grad diminuat de virulenta, colonizarea masiva a tractului urogenital cu Ureaplasme poate determina infertilitate, pierderi de sarcina, nastere prematura, corioamniotita si numeroase comorbiditati neonatale printre care se regasesc pneumonia congenitala, meningita si displazia bronhopulmonara a nou nascutului.

Transmiterea patogenului se poate face si vertical de la mama la fat in timpul sarcinii prin diseminare hematogena la nivelul circulatiei placentare, prin ascensionarea germenului din mucoasa vaginala catre colul uterin si membranele placentare sau colonizarea cailor respiratorii superioare si a tegumentului nou-nascutului in timpul nasterii naturale.

Cuprins

Infectia cu Ureaplasma simptome

Tabloul clinic al infectiilor cauzate de Ureaplasma este variabil si in majoritatea situatiilor patogenul nu determina aparitia de manifestari specifice, fiind descoperit intamplator cu ocazia investigatiilor de rutina.

Principalele manifestari clinice asociate infectiilor cu Ureaplasma sunt reprezentate de:

  • Senzatia de presiune sau disconfort algic pelvin
  • Scurgeri uretrale
  • Secretii vaginale cu aspect si consistenta modificate
  • Prurit la nivelul zonei intime
  • Usturime in timpul mictiunii sau ejacularii.

La sexul masculin uretrita (inflamatia uretrei) non-gonocica, cistita, prostatita si infertilitatea reprezinta principalele patologii determinate de Ureaplasme.

La persoanele de sex feminin, acest patogen oportunist poate determina:

  • Prurit si durere la nivelul zonei intime (vulvo vaginita, cervicita, vaginoza bacteriana)
  • Sindrom algic pelvin (salpingita, endometrita, pelviperitonita, abcese tubo ovariene)
  • Infertilitate secundara
  • La femeile gravide, bacteria este implicata in aparitia de complicatii perinatale (nastere prematura, deces intrauterin al fatului, febra puerperala, septicemie postpartum sau postabortum).

Factori de risc infectie Ureaplasma

Principalii factori de risc implicati in aparitia infectiilor genitale cu Ureaplasma sunt reprezentati de:

  • Contactele sexuale neprotejate
  • Numarul crescut al partenerilor intimi
  • Colonizarea urogenitala
  • Infectia cu alti patogeni cu transmitere sexuala
  • Patologiile care afecteaza functionarea sistemului imun al organismului
  • Statusul socio-economic deficitar.

Prezenta Ureaplasmei la nivelul tractului urogenital si incidenta izolarii acesteia este influentata si de fluctuatiile hormonale si modificarile de pH ale mucoasei specifice perioadei de sarcina.

Ruperea prematura a membranelor corioamniotice si absenta administrarii terapiei antibiotice macrolide cu cateva ore inainte de nastere creste riscul de aparitie al infectiilor neonatale cauzate de Ureaplasma.

Diagnostic infectie cu Ureaplasma

Diagnosticul infectiei cu Ureaplasma este stabilit de catre medicul urolog sau ginecolog pe baza informatiilor obtinute dupa efectuarea investigatiilor de laborator din secretia vaginala/uretrala, sperma sau urina pacientului/pacientei.

Diagnosticul serologic al infectiei cu Ureaplasme implica determinarea anticorpilor specifici de tip IgG in serul pacientului. O crestere a titrului acestora in seruri pereche recoltate la interval de 15 zile atesta o infectie recenta cauzata de acest microorganism.

La gravide patogenul poate fi izolat din lichidul amniotic obtinut prin punctie, iar in cazul nou-nascutilor care ridica suspiciune clinica de infectie cu Ureaplasma, investigatiile de laborator necesita recoltarea de sange de la nivelul cordonului ombilical, secretiilor gastrice prin aspirat gastric si respiratorii prin aspirat endotraheal sau lichid cefalorahidian prin punctie spinala.

Call Center

PROGRAMEAZA-TE ACUM

Tratament infectie cu Ureaplasma

Tratamentul infectiilor cauzate de Ureaplasma este antibiotic si se realizeaza in conformitate cu susceptibilitatea agentului patogen la diferite clase de antibioterapice.

Penicilinele nu sunt eficiente in infectiile cauzate de Ureaplasma datorita absentei peretelui peptidoglicanic al microorganismului.

Macrolidele (eritromicina, azitromicina, clindamicina) si fluorochinolonele reprezinta antibiotice de electie in tratamentul infectiilor cauzate de Ureaplasma. Calea de administrare si dozele sunt stabilite de catre medicul curant in conformitate cu severitatea infectiei si localizarea acesteia. Farmacocinetica antibioticelor in cazul administrarii acestora pentru tratarea Ureaplasmei la gravidele cu membrane intacte nu este pe deplin elucidata, insa studiile au constatat faptul ca acestea diminueaza inflamatia pulmonara a fatului si previn aparitia nasterilor premature.

Cum prevenim infectia cu Ureaplasma?

Singura metoda eficienta de prevenire a infectiilor cauzate de Ureaplasma este reprezentata de abstinenta, prezervativul avand eficacitate de aproximativ 98% in preventia transmiterii acestui patogen in timpul contactului intim.

In cazul persoanelor inactive din punct sexual, mentinerea echilibrului florei de la nivelul mucoasei urogenitale prin adoptarea unei alimentatii sanatoase bogate in probiotice previne inmultirea Ureaplasmei si aparitia manifestarilor clinice specifice infectiilor cauzate de acest microorganism.

La adulti, infectiile cronice cu Ureaplasma pot determina litiaza renala, sindrom algic pelvin pe fond inflamator cu afectarea calitatii vietii pacientului si infertilitate. Expunerea antenatala la acest microoranism creste sinteza de surfactant si a volumului pulmonar fetal ce induce dezvoltare alveolara insuficienta. Principalele complicatii neonatale induse de acest patogen sunt reprezentate de retinopatie, pneumonia congenitala a prematurului, displazia bronhopulmonara, bacteriemie, sepsis si meningita, patologii care asociaza potential inalt de evolutie nefavorabila pe termen scurt si lung.

 

Referinte:

Data publicării 21.12.2023