Abiraterona Richter

Abiraterona Richter contine o substanta activa denumita acetat de abiraterona. Medicamentul se utilizeaza pentru tratamentul cancerului de prostata la barbatii adulti, care s-a raspandit in alte parti ale corpului. Abiraterona Richter impiedica organismul dumneavoastra sa produca testosteron; acest lucru poate incetini dezvoltarea cancerului de prostata.

Cuprins

Ce este Abiraterona Richter şi pentru ce se utilizeaza

Abiraterona Richter contine o substanta activa denumita acetat de abiraterona. Medicamentul se utilizeaza pentru tratamentul cancerului de prostata la barbatii adulti, care s-a raspandit in alte parti ale corpului. Abiraterona Richter impiedica organismul dumneavoastra sa produca testosteron; acest lucru poate incetini dezvoltarea cancerului de prostata.

In cazul in care Abiraterona Richter este prescris intr-un stadiu incipient al bolii, atunci cand aceasta inca mai raspunde la terapia hormonala, acesta se utilizeaza in asociere cu un tratament care reduce nivelul de testosteron (terapie de deprivare de androgeni).

Atunci cand luati acest medicament, medicul dumneavoastra va va prescrie şi un alt medicament numit prednison sau prednisolon. Acest lucru va reduce posibilitatea de a avea tensiune arteriala mare, de a retine apa in organism (retentie de lichide) sau de a prezenta concentratii scazute ale unui element chimic din sange, numit potasiu.

Ce trebuie sa ştiti inainte sa luati Abiraterona Richter

Nu luati Abiraterona Richter

 • daca sunteti alergic la acetat de abiraterona sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament (enumerate la punctul 6).
 • daca sunteti femeie, in special daca sunteti gravida. Abiraterona Richter este indicat pentru administrare numai la barbati.
 • daca aveti o afectiune severa a
 • in combinatie cu Ra-223 (care este utilizat pentru tratamentul cancerului de prostata).

Nu luati acest medicament daca oricare dintre cele de mai sus sunt valabile in cazul dumneavoastra. Daca nu sunteti sigur, discutati cu medicul dumneavoastra sau farmacistul inainte de a lua acest medicament.

Atentionari şi precautii

Inainte sa luati Abiraterona Richter, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului:

 • daca aveti afectiuni ale ficatului;
 • daca vi s-a spus ca aveti tensiune arteriala mare sau insuficienta cardiaca, sau concentratie scazuta de potasiu in sange (concentratia scazuta de potasiu in sange poate creste riscul de aparitie a problemelor ritmului inimii);
 • daca ati avut alte afectiuni ale inimii sau ale vaselor de sange;
 • daca aveti batai neregulate sau rapide ale inimii;
 • daca aveti dificultati de respiratie;
 • daca ati luat in greutate rapid;
 • daca aveti umflaturi la nivelul picioarelor, gleznelor sau membrelor inferioare;
 • daca ati luat in trecut un medicament pentru cancerul de prostata, cunoscut sub numele de ketoconazol;
 • despre necesitatea de a lua acest medicament impreuna cu prednison sau prednisolon;
 • despre posibilele reactii adverse asupra oaselor dumneavoastra;
 • daca aveti valori mari al zaharului in sange.

Spuneti medicului dumneavoastra daca vi s-a spus ca aveti orice tip de afectiuni ale inimii sau ale vaselor de sange, inclusiv probleme de ritm al inimii (aritmie) sau daca urmati tratament pentru aceste afectiuni.

Spuneti medicului dumneavoastra daca aveti pielea sau ochii ingalbeniti, urina inchisa la culoare sau senzatie de greata severa sau varsaturi, deoarece acestea ar putea fi semne sau simptome ale unor tulburari ale ficatului. Rareori, este posibila aparitia insuficientei functiei ficatului (denumita insuficienta hepatica acuta) care poate sa conduca la deces.

Este posibila aparitia scaderii numarului de celule rosii din sange, scaderii apetitului sexual (libidoului), slabiciunii musculare si/sau durerii musculare.

Abiraterona Richter nu trebuie administrat in combinatie cu Ra-223, din cauza unei posibile creşteri a riscului de fracturi sau deces.

Daca intentionati sa luati Ra-223 dupa tratamentul cu Abiraterona Richter şi prednison/prednisolon, trebuie sa aşteptati 5 zile inainte de a incepe tratamentul cu Ra-223.

Daca nu sunteti sigur daca oricare dintre cele de mai sus este valabila in cazul dumneavoastra, discutati cu medicul dumneavoastra sau farmacistul inainte de a lua acest medicament.

Monitorizarea valorilor sanguine

Abiraterona Richter va poate afecta functia ficatului şi este posibil sa nu aveti niciun simptom. Atunci cand luati acest medicament, medicul dumneavoastra va va efectua analize ale sangelui periodic pentru a observa orice efecte asupra functiei ficatului.

Copii şi adolescenti

Acest medicament nu trebuie utilizat la copii si adolescenti. Daca Abiraterona Richter este ingerat accidental de un copil sau adolescent, mergeti imediat la spital si luati Prospectul cu dumneavoastra pentru a il arata medicului de urgenta.

Abiraterona Richter impreuna cu alte medicamente

Cereti sfatul medicului dumneavoastra sau farmacistului inainte de a lua orice medicament.

Spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca luati, ati luat recent sau s-ar putea sa luati orice alte medicamente. Aceasta este important deoarece Abiraterona Richter poate creşte efectul unor medicamente, inclusiv medicamente pentru inima, tranchilizante, unele medicamente pentru diabet zaharat, medicamente pe baza de plante (de exemplu, sunatoarea) si altele. Medicul dumneavoastra poate dori sa modifice doza acestor medicamente. De asemenea, unele medicamente pot sa creasca sau sa scada efectele Abiraterona Richter. Aceasta poate duce la aparitia de reactii adverse sau pot determina Abiraterona Richter sa nu actioneze aşa cum trebuie.

Tratamentul de deprivare de androgeni poate creste riscul de aparitie a tulburarilor de ritm al inimii. Spuneti medicului dumneavoastra daca urmati tratament cu medicamente:

 • utilizate pentru a trata probleme ale ritmului inimii (de exemplu, chinidina, procainamida, amiodarona si sotalol);
 • cunoscute pentru cresterea riscului de aparitie a tulburarilor de ritm al inimii [de exemplu, metadona (utilizata pentru calmarea durerii si ca parte a tratamentului de detoxifiere in dependenta de droguri), moxifloxacina (un antibiotic), antipsihotice (utilizate pentru afectiuni psihice grave)].

Spuneti medicului dumneavoastra daca luati oricare dintre medicamentele enumerate mai sus.

Abiraterona Richter impreuna cu alimente

Acest medicament nu trebuie administrat impreuna cu alimente ( vezi punctul 3 „Utilizarea acestui medicament”)

Utilizarea Abiraterona Richter impreuna cu alimente poate provoca reactii adverse.

Sarcina şi alaptarea

Abiraterona Richter nu este recomandat pentru utilizare la femei.

 • Acest medicament poate dauna copilului nenascut daca este luat de catre
 • Daca aveti contact sexual cu o femeie care ar putea ramane gravida, folositi prezervativul şi o alta metoda contraceptiva eficienta.
 • Daca aveti contact sexual cu o femeie gravida, folositi prezervativul pentru a proteja copilul nenascut. 

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

Este putin probabil ca acest medicament sa afecteze capacitatea dumneavoastra de a conduce vehicule si de a folosi utilaje.

Abiraterona Richter contine lactoza şi sodiu

Acest medicament contine lactoza 240,5 mg. Daca medicul dumneavoastra v-a atentionat ca aveti intoleranta la unele categorii de glucide, va rugam sa-l intrebati inainte de a lua acest medicament. Acest medicament contine sodiu (principalul component al sarii de gatit sau de masa) 24 mg per fiecare doza de 2 comprimate filmate a 500 mg. Acesta este echivalent cu 1% din aportul zilnic maxim de sodiu recomandat pentru administrare prin dieta pentru un adult.

Cum sa luati Abiraterona Richter 

Luati intotdeauna acest medicament exact aşa cum v-a spus medicul. Discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur.

Cat trebuie sa luati

Doza recomandata este de 1000 mg (doua comprimate filmate) administrate o data pe zi.

Utilizarea acestui medicament

 • Luati acest medicament pe cale orala.

Nu luati Abiraterona Richter impreuna cu alimente.

 • Luati Abiraterona Richter cu cel putin o ora inainte sau la cel putin doua ore dupa masa
 • Inghititi comprimatele intregi, cu apa.
 • Nu rupeti
 • Abiraterona Richter se administreaza impreuna cu un medicament numit prednison sau prednisolon. Luati prednison sau prednisolon exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastra.
 • Trebuie sa luati prednison sau prednisolon in fiecare zi pe perioada tratamentului cu Abiraterona Richter.
 • In cazul unei urgente medicale, poate fi necesara modificarea dozei de prednison sau prednisolon pe care o luati. Medicul dumneavoastra va va spune daca este necesar sa modificati doza de prednison sau prednisolon pe care o luati. Nu incetati sa luati prednison sau prednisolon, cu exceptia cazului in care medicul dumneavoastra va recomanda acest

De asemenea, medicul dumneavoastra va poate prescrie şi alte medicamente in timp ce luati Abiraterona Richter şi prednison sau prednisolon.

Daca luati mai mult Abiraterona Richter decat trebuie

Daca luati mai mult decat trebuie, adresati-va imediat medicului dumneavoastra sau mergeti la spital.

Daca uitati sa luati Abiraterona Richter

 • Daca uitati sa luati Abiraterona Richter sau prednison sau prednisolon, luati doza obisnuita in ziua urmatoare.
 • Daca uitati sa luati Abiraterona Richter sau prednison sau prednisolon pentru mai mult de o zi, adresati-va fara intarziere medicului dumneavoastra.

Daca incetati sa luati Abiraterona Richter

Nu incetati sa luati Abiraterona Richter sau prednison sau prednisolon, cu exceptia cazului in care medicul dumneavoastra va recomanda sa faceti acest lucru.

Daca aveti orice intrebari suplimentare cu privire la acest medicament, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.

Reactii adverse posibile 

Ca toate medicamentele, acest medicament poate provoca reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele.

Incetati sa luati Abiraterona Richter şi adresati-va imediat unui medic daca observati oricare dintre urmatoarele:

 • Slabiciune musculara, spasme musculare sau simtiti batai puternice ale inimii (palpitatii). Acestea pot fi semne ca valorile concentratiei de potasiu din sange sunt scazute.

Alte reactii adverse includ: 

Foarte frecvente (pot afecta mai mult de 1 din 10 persoane):

 • Acumulare de lichide la nivelul membrelor inferioare sau
 • Concentratii scazute ale potasiului in sange.
 • Valori crescute la testele functiei
 • Tensiune arteriala
 • Infectie la nivelul tractului

Frecvente (pot afecta pana la 1 din 10 persoane):

 • Concentratii ridicate ale lipidelor in sange.
 • Durere in piept, batai neregulate ale inimii (fibrilatie atriala), insuficienta cardiaca, ritm rapid al batailor
 • Infectii severe numite
 • Fracturi la nivelul
 • Sange in urina.
 • Eruptie trecatoare pe

Mai putin frecvente (pot afecta pana la 1 din 100 persoane):

 • Tulburari ale glandei suprarenale (legate de acumularea sarii şi a apei in organism).
 • Ritm anormal al batailor inimii (aritmie).
 • Slabiciune musculara şi/sau durere musculara.

Rare (pot afecta pana la 1 din 1000 persoane):

 • Iritatie la nivelul plamanilor (numita şi alveolita alergica).
 • Insuficienta a functiei ficatului (numita si insuficienta hepatica acuta).

Cu frecventa necunoscuta (frecventa nu poate fi estimata din datele disponibile):

 • Infarct miocardic, modificari pe ECG - electrocardiograma (prelungire a intervalului QT) si reactii alergice grave insotite de dificultati la inghitire sau de respiratie, umflare a fetei, buzelor, limbii sau gatului sau o eruptie trecatoare pe piele cu mancarimi.

Pierderea masei osoase poate aparea la barbatii tratati pentru cancer de prostata. Abiraterona Richter, in asociere cu prednison sau prednisolon, poate creşte pierderea de masa osoasa.

Raportarea reactiilor adverse

Daca manifestati orice reactii adverse, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului. Acestea includ orice reactii adverse nementionate in acest prospect. De asemenea, puteti raporta reactiile adverse direct prin intermediul sistemului national de raportare, ale carui detalii sunt publicate pe web-site-ul Agentiei Nationale a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale din Romania http://www.anm.ro/.

Raportand reactiile adverse, puteti contribui la furnizarea de informatii suplimentare privind siguranta acestui medicament.

Cum se pastreaza Abiraterona Richter 

Nu lasati acest medicament la vederea şi indemana copiilor.

Nu utilizati acest medicament dupa data de expirare inscrisa pe cutie şi pe blister dupa EXP. Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective.

Acest medicament nu necesita conditii speciale de pastrare.

Nu aruncati acest medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Intrebati farmacistul cum sa aruncati medicamentele pe care nu le mai folositi. Aceste masuri vor ajuta la protejarea mediului.

Continutul ambalajului şi alte informatii

Ce contine Abiraterona Richter

 • Substanta activa este acetat de abiraterona. Fiecare comprimat filmat contine acetat de abiraterona 500
 • Celelalte componente sunt: lactoza monohidrat, celuloza microcristalina, croscarmeloza sodica, hipromeloza, laurilsulfat de sodiu, dioxid de siliciu coloidal anhidru şi stearat de magneziu (nucleu); Opadry II 85F90093: alcool polivinilic, dioxid de titan (E171), macrogol, talc, oxid rosu de fer (E172) si oxid negru de fer (E172), (film).

Cum arata Abiraterona Richter şi continutul ambalajului

Abiraterona Richter 500 mg sunt comprimate filmate ovale de culoare violet, cu lungime de   aproximativ 19 mm şi latime de 11 mm, marcate cu „A7TN” pe una dintre fete si cu „500” pe cealalta fata.

Comprimatele sunt ambalate in blistere transparente sau opace din PVC-PVdC/Al. Fiecare cutie contine 60 comprimate filmate.

Detinatorul autorizatiei de punere pe piata si fabricantii

Detinatorul autorizatiei de punere pe piata

Gedeon Richter Romania S.A.

Str. Cuza Voda Nr. 99-105 540306 Targu-Mureş Romania

Fabricantii

Synthon Hispania S.L.

Castelló 1

08830 Sant Boi de Llobregat, Barcelona Spania

Synthon B.V. Microweg 22

6545 CM Nijmegen Olanda

Acest prospect a fost revizuit in Iunie 2021.

Denumire comerciala ABIRATERONA RICHTER 500 mg
DCI ABIRATERONUM
Forma farmaceutica COMPR. FILM.
Concentratia 500mg
Cod ATC L02BX03
Actiune terapeutica ANTAGONISTI HORMONALI SI SUBSTANTE INRUDITE ALTI ANTAGONISTI HORMONALI SI SUBSTANTE INRUDITE
Prescriptie PRF
Ambalaj Cutie cu blist. transparente sau opace din PVC-PVDC/Al x 60 compr. film.
Volum ambalaj  
Valabilitate ambalaj 2 ani
Cod CIM W67870001
Firma / tara producatoare APP SYNTHON HISPANIA S.L. - SPANIA
Firma / tara detinatoare APP GEDEON RICHTER ROMANIA S.A. - ROMANIA
Nr. / data ambalaj APP 13944/2021/01

Informatii detaliate privind acest medicament sunt disponibile pe web-site-ul Agentiei Nationale a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale din Romania http://www.anm.ro/.

*Nu este recomandata administrarea de medicamente fara consult medical.
*Numele, siglele produselor si companiilor terte afisate pe site-ul Medicover.ro utilizate in materiale, sunt proprietatea companiilor respective si pot fi, de asemenea, marci comerciale.