Acnatac

Acnatac contine substantele active clindamicina şi tretinoina. Aceste substante active sunt mult mai eficiente cand sunt combinate decat atunci cand sunt folosite separat. Acnatac este utilizat pe piele pentru a trata acneea la pacientii cu varsta de 12 ani şi peste.

Cuprins

Acnatac

Ce este Acnatac şi pentru ce se utilizeaza

Acnatac contine substantele active clindamicina şi tretinoina.

Clindamicina este un antibiotic. Ea limiteaza creşterea bacteriilor asociata cu acnee şi inflamatia determinata de catre aceste bacterii.

Tretinoina normalizeaza creşterea celulelor superficiale ale pielii şi provoaca raspandirea normala a celulelor care blocheaza foliculii de par in zonele cu acnee. Acest lucru previne acumularea de sebum şi formarea de leziuni precoce de acnee (puncte negre şi albe).

Aceste substante active sunt mult mai eficiente cand sunt combinate decat atunci cand sunt folosite separat.

Acnatac este utilizat pe piele pentru a trata acneea la pacientii cu varsta de 12 ani şi peste.

Ce trebuie sa ştiti inainte sa utilizati Acnatac

NU utilizati Acnatac:

 • daca sunteti alergic la clindamicina, tretinoina sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament (enumerate la punctul 6).
 • daca sunteti alergic la lincomicina.
 • daca aveti o boala intestinala inflamatorie cronica (de exemplu boala Crohn sau colita ulcerativa).
 • daca aveti antecedente de colita la folosirea antibioticelor in trecut, care este caracterizata prin diaree semnificativa sau prelungita sau crampe
 • daca dumneavoastra sau un membru al familiei dumneavoastra a avut vreodata cancer de piele.
 • daca aveti eczeme acute, care se caracterizeaza prin piele inflamata, roşie, uscata şi solzoasa.
 • daca aveti acnee rozacee, o boala de piele care afecteaza fata şi se caracterizeaza prin roşeata, coşuri şi exfoliere a
 • daca aveti alte afectiuni inflamatorii acute ale pielii (de exemplu foliculita), mai ales in jurul gurii (dermatita periorala).
 • daca aveti anumite forme speciale de acnee vulgara caracterizata prin leziuni de acnee nodulara chistica profunda şi pustuloasa (acnee conglobata şi acnee fulminans)

Daca oricare dintre cele de mai sus este valabila in cazul dumneavoastra, nu utilizati acest medicament şi adresati-va medicului dumneavoastra.

Atentionari şi precautii

 • Evitati contactul acestui medicament cu gura, ochii, mucoasele şi cu pielea cu escoriatii sau eczematoasa. Fiti atenti cand il aplicati pe zonele sensibile ale In cazul unui contact accidental cu ochii, clatiti cu multa apa calduta.
 • Daca apar crampe abdominale sau o diaree semnificativa sau prelungita, incetati utilizarea acestui medicament şi adresati-va imediat medicului dumneavoastra.
 • Daca aveti eczema atopica (inflamatie cronica, mancarimi ale pielii), va rugam adresati-va medicului dumneavoastra inaintea utilizarii acestui
 • Expunerea la lumina artificiala sau naturala (cum este o lampa solara) trebuie sa fie evitata. Acest lucru este necesar deoarece acest medicament poate face pielea dumneavoastra mai sensibila la arsurile solare şi la alte efecte adverse ale O protectie solara eficienta cu Factor de Protectie Solara (FPS) cu o valoare de cel putin 30 şi imbracaminte de protectie (cum este o palarie), trebuie utilizate in orice moment cand va aflati in afara. Daca totuşi fata dumneavoastra devine arsa de soare, opriti tratamentul pana cand pielea s-a vindecat.
 • Adresati-va medicului dumneavoastra in cazul unei inflamatii acute a pielii care se produce cand utilizati acest
 • Acnatac nu trebuie sa fie aplicat in acelaşi timp cu alte preparate utilizate pe piele, inclusiv cosmetice (vezi, de asemenea, punctul "Acnatac impreuna cu alte medicamente ").

Acnatac impreuna cu alte medicamente

Va rugam spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca luati, ati luat recent sau s-ar putea sa luati orice alte medicamente. Aceasta include medicamente pe care dumneavoastra le cumparati fara prescriptie medicala sau medicamente pe baza de plante. Acest lucru este necesar deoarece Acnatac poate afecta modul in care unele medicamente actioneaza. De asemenea, alte medicamente pot afecta modul in care Acnatac actioneaza.

Daca ati folosit orice preparat care contine sulf, acid salicilic, peroxid de benzoil sau resorcinol sau orice abrazivi chimici, va trebui sa aşteptati pana cand efectul acestora s-a diminuat pentru a putea incepe sa utilizati acest medicament. Medicul dumneavoastra va va spune cand puteti incepe sa utilizati Acnatac.

Nu folositi sapunuri medicinale ca agenti de spalare sau solutii de curatare cu efect puternic de uscare in timpul tratamentului cu Acnatac. Trebuie sa fiti atenti cand utilizati urmatoarele care pot avea un efect de uscare: sapunuri abrazive, sapunuri şi produse cosmetice şi produse cu concentratii mari de alcool, astringente, condimente sau citrice.

Trebuie sa va adresati medicului dumneavoastra pentru recomandari inainte de a utiliza acest medicament impreuna cu alte medicamente care contin eritromicina sau metronidazol, aminoglicozide, alte antibiotice sau corticosteroizi sau daca vi se administreaza medicamente blocante neuromusculare cum sunt, de exemplu, relaxante musculare utilizate in anestezie.

Warfarina sau medicamente similare – utilizate pentru subtierea sangelui. Se poate sa se intample sa aveti o sangerare. Medicul dumneavoastra trebuie sa va efectueze regulat teste de sange pentru a verifica timpul de coagulare.

Sarcina, alaptarea şi fertilitatea

Daca sunteti gravida sau alaptati, credeti ca ati putea fi gravida sau intentionati sa ramaneti gravida, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului pentru recomandari inainte de a lua acest medicament.

Nu trebuie sa utilizati acest medicament daca sunteti gravida, mai ales in timpul primelor trei luni de sarcina, sau daca alaptati. Nu se cunoaşte daca Acnatac poate afecta fatul sau daca trece in lapte şi il poate pe afecta copilul dumneavoastra.

Daca sunteti femeie la varsta fertila trebuie sa folositi metode contraceptive in timp ce utilizati acest medicament şi timp de o luna dupa intreruperea tratamentului.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

Acnatac este putin probabil sa aiba un efect asupra capacitatii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Acnatac contine parahidroxibenzoat de metil, parahidroxibenzoat de propil si butil hidroxitoluen.

Parahidroxibenzoat de metil (E218) şi parahidroxibenzoat de propil (E216) pot provoca reactii alergice (posibil intarziate).

Butil hidroxitoluen (E321) poate provoca reactii adverse locale pe piele (de exemplu, dermatita de contact) sau iritatie a ochilor şi mucoaselor.

Cum sa utilizati Acnatac

Utilizati intotdeauna acest medicament exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastra sau farmacistul. Discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur.

Doza recomandata este de:

O cantitate cat un bob de mazare de Acnatac trebuie aplicata o data pe zi seara la culcare.

Mod de administrare

Spalati fata cu delicatete, cu un sapun delicat şi apa calduta şi tamponati pielea cu un prosop. Stoarceti o cantitate de gel cat un bob de mazare pe varful degetului. Tamponati gelul pe frunte, barbie, nas si obraji şi apoi raspanditi-l uşor, in mod egal, pe fata dumneavoastra.

Nu utilizati mai mult decat cantitatea care v-a fost recomandata de catre medicul dumneavoastra si nu aplicati medicamentul mult mai frecvent decat ati fost instruit. O cantitate prea mare de medicament poate irita pielea, şi nu va oferi rezultate mai rapide sau mai bune.

Durata tratamentului

Pentru a obtine cele mai bune rezultate cu Acnatac, este necesar sa il folositi in mod corespunzator şi sa nu opriti utilizarea de indata ce acneea incepe sa se amelioreze. De obicei, pentru a avea un efect optim, aceasta poate dura mai multe saptamani. In cateva cazuri, poate dura pana la 12 saptamani. Va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra daca simptomele persista pentru mai mult de 12 saptamani, astfel ca medicul dumneavoastra sa reevalueze tratamentul.

Daca utilizati mai mult Acnatac decat trebuie

Prin utilizarea de Acnatac mai mult decat este recomandat nu veti observa rezultate mai rapide sau mai bune. Daca utilizati prea mult medicament pot sa apara roşeata marcata, descuamare sau disconfort. In astfel de cazuri, fata trebuie spalata uşor cu un sapun delicat şi apa calduta. Utilizarea acestui medicament trebuie intrerupta pana cand toate aceste simptome au disparut.

Supradozajul poate duce, de asemenea, la reactii adverse la nivelul stomacului si intestinelor, inclusiv dureri de stomac, greata, varsaturi şi diaree. In astfel de cazuri, utilizarea acestui medicament trebuie intrerupta şi trebuie sa il informati pe medicul dumneavoastra.

Acnatac este destinat doar utilizarii pe piele. In caz de ingestie accidentala, adresati-va medicului dumneavoastra sau mergeti imediat la cel mai apropiat spital, la departamentul de urgenta.

Daca uitati sa utilizati Acnatac

Daca uitati sa utilizati Acnatac la culcare, trebuie sa aplicati doza urmatoare la ora obişnuita. Nu luati o doza dubla pentru a compensa doza uitata.

Daca aveti orice intrebari suplimentare cu privire la acest medicament, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.

Reactii adverse posibile

Ca toate medicamentele, acest medicament poate provoca reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele.

Mai putin frecvente: pot afecta pana la 1 din 100 de persoane

 • Acnee, piele uscata, inroşire a pielii, creştere a productiei de sebum, reactii de fotosensibilitate, mancarime, eruptii pe piele, eruptii pe piele cu coji, descuamare a pielii, arsuri solare
 • Reactii la locul de aplicare cum sunt arsura pielii, pielea inflamata, uscaciunea, roşeata a pielii

Rare: pot afecta pana la 1 din 1000 de persoane

 • Hipersensibilitate
 • Glanda tiroida cu functie redusa (simptomele pot include oboseala, slabiciune, creştere in greutate, par uscat, piele palida aspra, cadere a parului, creştere a sensibilitatii la frig).
 • Durere de cap
 • Iritatie a ochiului
 • Gastroenterita (inflamatia oricarei parti a tractului gastro-intestinal), greata
 • Piele inflamata, herpes simplex (herpes bucal), eruptii pe piele maculare (pete roşii mici, plate), sangerare a pielii, senzatie de arsura a pielii, modificari ale culorii pielii, iritatii ale pielii
 • Simptome la locul de aplicare, cum sunt iritatii, umflaturi, leziuni superficiale ale pielii, modificari de culoare, mancarime, descuamare solzoasa a pielii
 • Senzatie de caldura, durere

Raportarea reactiilor adverse

Daca manifestati orice reactii adverse, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului. Acestea includ orice reactii adverse nementionate in acest prospect. De asemenea, puteti raporta reactiile adverse direct la Agentia Nationala a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale

Str. Aviator Sanatescu nr. 48, sector 1 Bucuresti 011478- RO

e-mail: adr@anm.ro

Raportand reactiile adverse, puteti contribui la furnizarea de informatii suplimentare privind siguranta acestui medicament.

Cum se pastreaza Acnatac

Nu lasati acest medicament la vederea şi indemana copiilor.

A nu se pastra la temperaturi peste 25 °C. A nu se congela. A se pastra tubul bine inchis.

Nu utilizati acest medicament dupa data de expirare inscrisa pe cutie şi tub dupa “EXP”. Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective.

Perioada de valabilitate dupa prima deschidere: 3 luni

Nu aruncati niciun medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Intrebati farmacistul cum sa aruncati medicamentele pe care nu le mai folositi. Aceste masuri vor ajuta la protejarea mediului.

Continutul ambalajului şi alte informatii

Ce contine Acnatac

 • Substantele active sunt clindamicina si tretinoina.

1 g de gel contine clindamicina 10 mg (1%) (sub forma de fosfat de clindamicina) şi tretinoina 0,25 mg (0,025%).

 • Celelalte componente sunt apa purificata, glicerol, carbomer, parahidroxibenzoat de metil (E

218), polisorbat 80, edetat disodic, acid citric anhidru, parahidroxibenzoat de propil (E 216), butilhidroxitoluen (E 321), trometamol.

Cum arata Acnatac şi continutul ambalajului

Acest medicament este un gel galben translucid.

Acest medicament este disponibil in tuburi de aluminiu continand 30 g de gel sau 60 g de gel. Este posibil ca nu toate marimile de ambalaj sa fie comercializate.

Detinatorul autorizatiei de punere pe piata şi fabricantul

Viatris Healthcare Limited Damastown Industrial Park Mulhuddart

Dublin 15 DUBLIN

Irlanda

Acest prospect a fost revizuit in martie 2022.

Denumire comerciala ACNATAC 10 mg/g + 0,25 mg/g
DCI COMBINATII (CLINDAMYCINUM+TRETINOINUM)
Forma farmaceutica GEL
Concentratia 10mg/g+0,25mg/g
Cod ATC D10AF51
Actiune terapeutica PREPARATE PT. TRAT. ACNEEI DE UZ TOPIC ANTIINFECTIOASE PENTRU TRATAMENTUL ACNEEI
Prescriptie PR
Ambalaj Cutie cu 1 tub din Al cu lac epoxifenolic x 30 g gel
Volum ambalaj  
Valabilitate ambalaj 18 luni-dupa ambalarea pt. comercializare; dupa prima deschidere-3 luni
Cod CIM W68671001
Firma / tara producatoare APP MEDA PHARMA GMBH & CO. KG - GERMANIA
Firma / tara detinatoare APP VIATRIS HEALTHCARE LIMITED - IRLANDA
Nr. / data ambalaj APP 10896/2018/01

Informatii detaliate privind acest medicament sunt disponibile pe web-site-ul Agentiei Nationale a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale din Romania http://www.anm.ro/.

 

*Nu este recomandata administrarea de medicamente fara consult medical.
*Numele, siglele produselor si companiilor terte afisate pe site-ul Medicover.ro utilizate in materiale, sunt proprietatea companiilor respective si pot fi, de asemenea, marci comerciale.