Addaven

Addaven este un medicament care contine oligoelemente. Oligoelementele sunt cantitati foarte mici de substante chimice, de care organismul dumneavoastra are nevoie pentru a functiona normal.

Cuprins

Ce este Addaven şi pentru ce se utilizeaza

Addaven este un medicament care contine oligoelemente. Oligoelementele sunt cantitati foarte mici de substante chimice, de care organismul dumneavoastra are nevoie pentru a functiona normal. Addaven se administreaza intravenos (prin picurare intr-o vena), atunci cand nu va puteti alimenta normal. De obicei, acest medicament este utilizat in cadrul unei dietei intravenoase echilibrate, impreuna cu proteine,

grasimi, zaharuri, saruri şi vitamine.

Ce trebuie sa ştiti inainte sa utilizati Addaven

Nu utilizati Addaven:

  • daca sunteti alergic la substantele active sau la oricare dintre celelalte componente ale medicamentului (enumerate la pct. 6). Daca va apare o eruptie trecatoare pe piele sau alta reactie alergica (de exemplu, mancarime, umflare a buzelor sau a fetei, scurtare a respiratiei), anuntati-l imediat pe medicul dumneavoastra;
  • daca eliminarea bilei este blocata;
  • daca aveti boala Wilson (o afectiune genetica caracterizata prin acumulare de cupru in organism) sau hemocromatoza (acumulare de fer in organism).

Addaven nu trebuie administrat copiilor cu greutatea corporala mai mica de 15 kilograme.

Atentionari şi precautii

Inainte sa utilizati Addaven, adresati-va medicului dumneavoastra daca aveti probleme cu modul in care functioneaza ficatul si/sau rinichii dumneavoastra. Poate fi necesar ca medicul dumneavoastra sa va testeze regulat sangele, pentru a verifica starea organismului dumneavoastra.

Daca luati fer pe cale orala, in acelasi timp cu perfuzia de Addaven, medicul va testa daca ferul se acumuleaza in organismul dumneavoastra.

Rar, ferul si iodul pot provoca reactii alergice, atunci cand sunt administrate prin picurare intr-o vena. Spuneti medicului dumneavoastra sau asistentei medicale daca suferiti orice tip de reactie alergica, atunci cand vi se administreaza Addaven.

Daca primiti Addaven mai mult de 4 saptamani, medicul dumneavoastra trebuie sa verifice nivelul manganului din sangele dumneavoastra.

Addaven impreuna cu alte medicamente

Spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca utilizati, ati utilizat recent sau s-ar putea sa utilizati orice alte medicamente.

Sarcina, alaptarea şi fertilitatea

Addaven poate fi utilizat de femeile gravide sau care alapteaza.

Daca sunteti gravida sau alaptati, credeti ca ati putea fi gravida sau intentionati sa ramaneti gravida, adresati-va medicului pentru recomandari inainte de a lua acest medicament.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

Addaven nu influenteaza conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor.

Cum sa utilizati Addaven

Addaven va va fi administrat de catre un profesionist din domeniul sanatatii. Veti primi Addaven in perfuzie intravenoasa (picurare direct intr-o vena).

Medicul dumneavoastra va decide doza corecta pentru dumneavoastra sau pentru copilul dumneavoastra.

Doza uzuala pentru adulti este de 10 mililitri pe zi. Daca aveti probleme cu ficatul sau rinichii, este posibil sa primiti o doza mai mica.

Addaven trebuie adaugat la o alta solutie perfuzabila, inainte de a vi se administra. Medicul

dumneavoastra sau asistenta medicala se va asigura ca medicamentul este preparat corect, inainte de a vi se administra.

Utilizarea la copii şi adolescenti

Doza recomandata pentru copii cu greutatea mai mare de 15 kilograme este de 0,1 mililitri pentru fiecare kilogram de greutate corporala şi zi.

Daca vi se administreaza mai mult Addaven decat trebuie

Este foarte putin probabil sa vi se administreze mai mult Addaven decat trebuie, deoarece medicul dumneavoastra sau asistenta medicala va vor supraveghea in timpul tratamentului. Totuşi, daca credeti ca ati primit prea mult Addaven, spuneti imediat medicului dumneavoastra sau asistentei medicale.

Daca aveti orice intrebari suplimentare cu privire la acest medicament, adresati-va medicului dumneavoastra, farmacistului sau asistentei medicale.

Reactii adverse posibile

Ca toate medicamentele, acest medicament poate provoca reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele.

Pana in prezent, nu au fost raportate reactii adverse la utilizarea Addaven conform recomandarilor.

Raportarea reactiilor adverse

Daca manifestati orice reactii adverse, adresati-va medicului dumneavoastra, farmacistului sau asistentei medicale. Acestea includ orice reactii adverse nementionate in acest prospect. De asemenea, puteti raporta reactiile adverse direct la Agentia Nationala a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale din Romania Str. Aviator Sanatescu nr. 48, sector 1

Bucureşti 011478-RO e-mail: adr@anm.ro Website: www.anm.ro

Raportand reactiile adverse, puteti contribui la furnizarea de informatii suplimentare privind siguranta acestui medicament.

Cum se pastreaza Addaven

Nu lasati acest medicament la vederea şi indemana copiilor.

Nu utilizati acest medicament dupa data de expirare inscrisa pe fiola si pe cutie, dupa EXP. Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective.

Acest medicament nu necesita conditii speciale de pastrare.

Responsabilitatea privind pastrarea, utilizarea şi eliminarea corecta a Addaven revine medicului dumneavoastra şi farmacistului spitalului.

Dupa diluare: Adaugarea Addaven la o alta solutie perfuzabila trebuie facuta imediat inainte de inceperea perfuzarii, iar amestecul obtinut trebuie utilizat in maximum 24 de ore de la preparare. Daca nu este utilizat imediat, responsabilitatea privind durata şi conditiile de pastrare inainte de utilizare revine utilizatorului si nu trebuie sa depaseasca 24 de ore la 2-8˚C, exceptand situatiile in care amestecarea a fost efectuata in conditii aseptice controlate si validate.

Orice cantitate ramasa neutilizata din medicament sau orice material rezidual trebuie eliminat in conformitate cu cerintele locale.

Nu aruncati niciun medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Intrebati farmacistul cum sa aruncati medicamentele pe care nu le mai folositi. Aceste masuri vor ajuta la protejarea mediului.

Continutul ambalajului şi alte informatii

Ce contine Addaven

Fiecare mililitru de concentrat pentru solutie perfuzabila contine:

  • Substantele active sunt:

Clorura de fer (III) hexahidrat                  540,00 micrograme Clorura de zinc                                                       1050,00 micrograme Clorura de mangan (II) tetrahidrat                            19,79 micrograme Clorura de cupru (II) dihidrat                                   102,30 micrograme

Selenit de sodiu anhidru                          17,29 micrograme

Molibdat de sodiu dihidrat                       4,85 micrograme

Iodura de potasiu                                    16,60 micrograme Clorura de crom (III) hexahidrat                               5,33 micrograme Fluorura de sodiu                                                                210,00 micrograme

  • Celelalte componente sunt: xilitol, acid clorhidric concentrat şi apa pentru preparate injectabile. Acest medicament contine 0,052 milimol (1,2 miligrame) sodiu per fiecare doza (10 mililitri).

Cum arata Addaven şi continutul ambalajului

Addaven este o solutie limpede, incolora pana la slab galbena, fara particule vizibile.

Addaven este disponibil in cutii cu 20 de fiole din polipropilena care contin cate 10 ml concentrat pentru solutie perfuzabila.

Detinatorul autorizatiei de punere pe piata şi fabricantul Detinatorul autorizatiei de punere pe piata

Fresenius Kabi AB

Rapsgatan 7, SE - 751 74 Uppsala, Suedia

Tel: +46-(0)18-64 40 00

Fax: +46-(0)18-64 49 00

e-mail: info-sweden@fresenius-kabi.com

Fabricantul

Fresenius Kabi Norge AS

Svinesundsveien 80, NO-1788 Halden, Norvegia

Acest prospect a fost revizuit in Septembrie 2022

Denumire comerciala ADDAVEN
DCI COMBINATII
Forma farmaceutica CONC. PT. SOL. PERF.
Concentratia  
Cod ATC B05XA31
Actiune terapeutica ALTE SOLUTII INTRAVENOASE SOLUTII DE ELECTROLITI
Prescriptie PR
Ambalaj Cutie cu 20 fiole din polipropilena x 10 conc. pt. sol. perf.
Volum ambalaj  
Valabilitate ambalaj 3 ani-dupa ambalarea pt. comercializare;dupa diluarea sol.-se utilizeaza imediat
Cod CIM W66283001
Firma / tara producatoare APP FRESENIUS KABI NORGE AS - NORVEGIA
Firma / tara detinatoare APP FRESENIUS KABI AB - SUEDIA
Nr. / data ambalaj APP 14658/2022/01

 

Informatii detaliate privind acest medicament sunt disponibile pe web-site-ul Agentiei Nationale a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale din Romania http://www.anm.ro/.
*Nu este recomandata administrarea de medicamente fara consult medical.
*Numele, siglele produselor si companiilor terte afisate pe site-ul Medicover.ro utilizate in materiale, sunt proprietatea companiilor respective si pot fi, de asemenea, marci comerciale.