Akistan

Akistan contine substanta activa latanoprost. Latanoprost apartine unei clase de medicamente cunoscute sub denumirea de analogi de prostaglandine. Acesta actioneaza prin creşterea eliminarii naturale a fluidelor din interiorul ochiului spre fluxul sanguin.

Cuprins

Ce este Akistan şi pentru ce se utilizeaza.

Akistan contine substanta activa latanoprost. Latanoprost apartine unei clase de medicamente cunoscute sub denumirea de analogi de prostaglandine. Acesta actioneaza prin creşterea eliminarii naturale a fluidelor din interiorul ochiului spre fluxul sanguin.

Akistan este utilizat pentru a trata afectiunile cunoscute ca glucom cu unghi deschis şi hipertensiune oculara. Ambele afectiuni sunt legate de o creştere a presiunii din interiorul ochiului dumneavoastra, afectand in cele din urma vederea.

Akistan este de asemenea utilizat pentru a trata tensiunea crescuta din interiorul ochiului şi glaucomul la copii şi adolescenti de toate varstele.

Ce trebuie sa stiti inainte sa utilizati Akistan

Akistan poate fi utilizat la femei şi barbati adulti (inclusiv persoane varstnice) şi la copii şi adolescenti de la naştere pana la varsta de 18 ani. Akistan nu a fost investigat la nou nascutii prematuri (cu varsta gestationala mai mica de 36 de saptamani).

Nu utilizati Akistan

 • Daca sunteti  alergic  la  latanoprost  sau  la  oricare  dintre  celelalte  componente  ale  acestui medicament (enumerate la pct. 6)

Atentionari si precautii

Spuneti medicului dumneavoastra sau medicului curant al copilului dumneavoastra sau farmacistului inainte sa luati Akistan sau inainte sa-l administrati copilului dumneavoastra, daca considerati ca oricare din urmatoarele sunt aplicabile pentru dumneavoastra sau pentru copilul dumneavoastra:

 • Daca dumneavoastra sau copilul dumneavostra nu mai aveti o lentila la nivelul ochiului, capsula posterioara a ochiului dumneavoastra sau a copilulului dumneavoastra a fost distrusa la momentul aplicarii lentilelor artificiale, au fost montate lentile artificiale in camera anterioara oculara sau daca dumneavoastra sau copilul dumneavoastra aveti factori de risc cunoscuti (de exemplu leziuni la nivelul retinei sau tromboza venoasa la nivelul retinei) in aparitia edemului macular (acumularea de lichid in spatele ochiului)
 • Daca dumneavoastra sau copilul dumneavoastra urmeaza sa vi se efectueze sau v-a fost efectuata o interventie chirurgicala la nivelul
 • Daca dumneavoastra sau copilul  dumneavoastra aveti astm bronsic sever sau astmul bronsic nu este bine controlat prin
 • Daca dumneavostra sau copilul dumneavoastra aveti uscaciune a
 • Daca dumneavoastra sau copilul dumneavoastra aveti probleme la nivelul ochilor cum sunt durere la nivelul ochilor, iritatie sau inflamatie, vedere incetoşata, daca dumneavoastra sau copilul dumneavoastra sunteti purtatori de lentile de contact (puteti utiliza in continuare Akistan), dar urmati instructiunile pentru purtatorii lentilelor de contact de la 3.
 • Daca ati avut sau aveti o infectie virala a ochiului cauzata de virusul herpes simplex (HSV). Puteti utiliza in continuare Akistan, dar urmati instructiunile pentru purtatorii lentilelor de contact de la pct. 3

Akistan impreuna cu alte medicamente

Akistan poate interactiona cu alte medicamente. Spuneti medicului dumneavoastra, medicului curant al copilului dumneavoastra sau farmacistului, daca dumneavoastra sau copilul dumneavoastra luati sau ati luat orice alte medicamente, inclusiv acele medicamente (sau picaturi pentru ochi) obtinute fara prescriptie medicala.

Sarcina si alaptarea

Nu utilizati Akistan atunci cand sunteti gravida. Spuneti medicului dumneavoastra imediat daca sunteti gravida, credeti ca sunteti gravida, sau daca intentionati sa ramaneti gravida.

Nu utilizati Akistan in timp ce alaptati.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

Atunci cand utilizati Akistan puteti avea vederea incetoşata, pentru o perioada scurta de timp. Daca acest lucru vi se intampla dumneavoastra, nu trebuie sa conduceti autovehicule, sau sa utilizati orice instrumente sau maşini pana ce vederea dumneavostra nu devine din nou clara.

Akistan contine clorura de benzalconiu 

Akistan contine conservantul denumit clorura de benzalconiu.

Acest conservant poate provoca iritarea ochilor sau perturbarea suprafetei ochiului. Clorura de benzalconiu poate fi absorbita de lentilele de contact poate modifica culoarea acestora. De aceea, evitati contactul cu lentilele de contact.

Daca copilul dumneavoastra poarta lentile de contact, trebuie sa indepartati lentilele de contact

inainte de utilizarea Akistan si sa le puneti la loc dupa 15 minute. Vezi instructiunile pentru purtarea lentileler de contact de la pct. 3.

Cum sa utilizati Akistan

Utilizati intodeauna acest medicament exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastra sau medicul curant al copilului dumneavoastra. Trebuie sa va adresati medicului dumneavoastra ,medicului curant al copilului dumneavoastra sau farmacistului daca nu sunteti sigur.

Doza obişnuita pentru adulti (şi varstnici) şi copii si adolescenti este de o picatura, administrata o data pe zi, in ochiul (ochii) afectat (ti). Cel mai bun moment pentru administrare este seara.

Instructiuni de utilizare

Va rugam sa urmati instructiunile cu atentie atunci cand utilizati Akistan. Se recomanda ca dumneavoastra sa va spalati pe maini inainte de administrarea picaturilor in ochi.

Urmatorii paşi va vor ajuta sa utilizati in mod corespunzator Akistan

 1. Spalati-va pe maini şi stati aşezat sau stati confortabil.
 2. Deşurubati capacul.
 3. Folositi degetul dumneavoastra pentru a trage in jos cu blandete pleoapa inferioara a ochiului afectat.
 4. Plasati varful flaconului cat mai aproape de ochi, dar fara sa-l atingeti de ochiul dumneavoastra.
 5. Apasati cu blandete flaconul, astfel incat sa cada o singura picatura in ochiul dumneavoastra, apoi eliberati pleoapa inferioara.
 6. Presati cu degetul impotriva coltului intern al ochiului Ţineti apasat timp de 1 minut in timp ce tineti ochiul inchis.
 7. Repetati şi la celalalt ochi daca medicul v-a spus sa faceti acest lucru.

Puneti capacul imediat dupa utilizare prin inşurubare pana cand acesta atinge ferm flaconul. Nu strangeti prea mult capacul. Varful picurator este conceput pentru a elibera o picatura deja-masurata, prin urmare, nu trebuie sa largiti gaura varfului picurator. O cantitate suplimentara de Akistan a fost adaugata, astfel incat dumneavoastra sa utilizati intreaga cantitate pe care v-a prescris-o medicul. Nu incercati sa indepartati excesul de medicament din flacon.

Daca purtati lentile de contact

Daca dumneavoastra sau copilul dumneavoastra purtati lentile de contact, acestea trebuie indepartate inainte de utilizarea Akistan. Dupa utilizarea Akistan, trebuie sa asteptati 15 minute inainte sa va puneti inapoi lentilele de contact.

Daca utilizati Akistan cu alte picaturi pentru ochi

Aşteptati cel putin 5 minute intre administrarea Akistan şi administrarea altor picaturi pentru ochi.

Daca utilizati mai mult Akistan decat trebuie

Daca ati pus prea multe picaturi in ochiul dumneavoastra puteti avea unele iritatii minore la nivelul ochiului, ochii pot lacrima şi inroşi, acestea ar trebui sa treaca, dar daca sunteti ingrijorat adresati-va medicului sau medicul curant al copilului pentru sfaturi.

Contactati medicul sau medicul curant al copilului, daca ati inghitit in mod accidental Akistan.

Daca ati uitat sa utilizati Akistan

Continuati sa luati doza obişnuita la momentul potrivit. Nu luati o doza dubla pentru a compensa doza pe care ati uitat-o. Daca nu sunteti sigur de ceva, discutati cu medicul dumneavoastra, medicul curant al copilului dumneavoastra sau cu farmacistul.

Daca ati interupt utilizarea Akistan

Trebuie sa discutati cu medicul dumneavoastra sau medicul curant al copilului dumneavoastra daca doriti sa intrerupeti administrarea Akistan.

Reactii adverse posibile

La fel ca toate medicamentele, acest medicament poate produce reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele.

Urmatoarele au fost observate cu Akistan:

Foarte frecvente: afecteaza mai mult de 1 utilizator din 10:

 • Schimbare treptata a culorii ochiului dumneavoastra prin creşterea cantitatii de pigment brun in partea colorata a ochiului dumneavoastra cunoscuta sub numele de iris. Daca aveti ochi de coloare mixta (albastru-caprui, gri-caprui, galben-caprui sau verde-caprui) exista probabilitatea mai mare sa vedeti aceste modificari decat daca aveti ochi de o singura culoare (ochi albaştri, gri, verzi sau caprui). Aceasta modificare de culoare a ochiului poate sa apara in ani, cu toate ca aceasta poate fi in mod normal observata in primele 8 luni de tratament. Modificarea de culoare poate fi permanenta şi poate fi mai vizibila daca utilizati Akistan doar intr-un singur Se pare ca nu sunt probleme care sa fie asociate cu modificarea de culoare a ochiului. Aceste modificari sunt reversibile atunci cand tratamentul este interupt.
 • Roşeata a ochiului.
 • Iritatie a ochiului (o senzatie de arsura, senzatie de nisip in ochi, mancarime, intepatura sau senzatie de corp strain in ochi).
 • O modificare graduala la nivelul genelor ochiului tratat şi creştere a unor fire de par fine in jurul ochiului tratat. Aceste modificari implica o intensificare a culorii (innegrire), a lungimii, a grosimii şi a numarului de gene ale ochiului

Frecvente: afecteaza 1 pana la 10 utilizatori din 100:

 • Iritatii sau leziuni ale suprafetei ochiului, inflamatii ale pleoapelor (blefarite) şi durere la nivelul ochiului.

Mai putin frecvente: afecteaza 1 pana la 10 utilizatori din 1000:

 • Umflare a pleoapelor, uscaciune a ochilor, inflamatii sau iritatii ale suprafatei ochiului (keratita), vedere incetoşata şi conjunctivita.
 • Angina
 • Eruptie trecatoare pe piele

Rare: afecteaza 1 pana la 10 utilizatori din 10000:

 • Inflamatie a irisului, partea colorata a ochiului (irita/uveita); umflare a retinei (edem macular), simptome ale umflarii sau zgariere/vatamare a suprafetei ochiului, umflatura in jurul ochiului (edem periorbital), gene cu directie de creştere greşita, sau un rand suplimentar de
 • Reactii la nivelul pielii pleoapelor, innegrire a pielii
 • Astm bronşic, agravare a astmului bronşic şi scurtare a respiratiei (dispnee).
 • Mancarimi la nivelul pielii (prurit)

Foarte rare: afecteaza mai putin de 1 utilizator din 10000

 • Angina instabila (dureri neasteptate in piept). Durere in piept.

Cu frecventa necunoscuta: frecventa nu poate fi estimata pe baza datelor disponibile

 • Inflamatia corneei cauzata de infectia cu virusul herpes simplex
 • Zona umpluta cu lichid in partea colorata a ochiului (chist al irisului).
 • Modificari in jurul ochilor şi la nivelul pleoapei, care determina un aspect de ochi adancit in orbite.
 • Cicatrizarea suprafetei ochiului
 • Intoleranta la lumina
 • Durere de cap
 • Ameteli
 • Palpitatii
 • Dureri musculare
 • Dureri articulare.

Reactiile  adverse  observate  mai  frecvent  la  copii  fata  de  adulti  sunt:  nas  care  curge,  mancarimi  la nivelul nasului şi febra.

Daca vreuna dintre reactiile adverse devine grava sau daca observati orice reactie adversa nementionata in acest prospect, va rugam sa va adresati medicului dumneavoastra sau farmacistului.

Raportarea reactiilor adverse

Daca manifestati orice reactii adverse, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului. Acestea includ orice reactii adverse nementionate in acest prospect. De asemenea, puteti raporta reactiile adverse direct la:

Agentia Nationala a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale Str. Aviator Sanatescu nr. 48, sector 1

Bucuresti 011478- RO

Tel: + 4 0757 117 259

Fax: +4 0213 163 497

e-mail: adr@anm.ro

Raportand reactiile adverse, puteti contribui la furnizarea de informatii suplimentare privind siguranta acestui medicament.

Cum se pastreaza Akistan

Nu lasati acest medicament la vederea şi indemana copiilor.

Nu utilizati acest medicament dupa data de expirare inscrisa pe eticheta flaconului dupa EXP. Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective.

Pastrati falconul in frigider (2°C - 8°C), inaintea deschiderii. Pastrati flaconul in ambalajul original pentru a-l proteja de lumina. Odata ce flaconul este deschis pentru utilizare, nu il pastrati la temperaturi de peste 25°C. Nu utilizati Akistan pentru o perioada mai mare de 4 saptamani dupa prima deschidere; dupa aceasta data medicamentul nu trebuie utilizat.

Nu aruncati niciun medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Intrebati farmacistul cum sa aruncati medicamentele pe care nu le mai folositi. Aceste masuri vor ajuta la protejarea mediului.

Continutul ambalajului si alte informatii

Ce contine Akistan

 • Substanta activa este latanoprost 50 micrograme/ml.

1 ml solutie contine latanoprost 50 micrograme. O picatura contine latanoprost aproximativ 1,5 micrograme.

 • Celelalte ingrediente sunt: clorura de benzalconiu, clorura de sodiu, fosfat monosodic dihidrat, fosfat disodic dodecahidrat, hidroxid de sodiu şi/sau acid fosforic, apa pentru preparate injectabile.

Cum arata Akistan şi continutul ambalajului

Akistan este o solutie limpede, incolora pentru administrare oftalmica. Este disponibila in flacoane sterile cu picurator şi capac din plastic. Fiecare flacon contine 2,5 ml picaturi oftalmice, solutie.

Akistan este disponibil in mai multe marimi de ambalaj: 1 x 2,5 ml; 3 x 2,5 ml si 6 x 2,5 ml Este posibil ca nu toate marimile de ambalaj sa fie comercializate.

Detinatorul Autorizatiei de Punere pe Piata şi Fabricantul

Pharmaselect International Beteiligungs GmbH, Ernst-Melchior-Gasse 20, 1020 Viena,

Austria

Acest medicament este autorizat Statele Membre ale Spatiului Economic European sub urmatoarele denumiri:

Suedia (Stat Membru de Referinta)

Akistan, 50 mikrogram/ml ögondroppar, lösning

Austria

Akistan 50 Mikrogramm/ml Augentropfen

Bulgaria

АКИСТАН 50 микрограма/ml капки за очи, разтвор

Republica Ceha

Akistan 50 mikrogramů/ml oční kapky, roztok

Germania

Akistan 50 Mikrogramm/ml Augentropfen

Ungaria

Akistan 0,05 mg/ml oldatos szemcsepp

Polonia

Akistan, 50 mikrogramów/ml, krople do oczu, roztwór

Romania

Akistan 50 micrograme/ml picaturi oftalmice, solutie

Slovacia

Akistan 50 mikrogramov/ml očná roztoková instilácia

Slovenia

Akistan 50 mikrogramov/ml kapljice za oko, raztopina

Acest prospect a fost revizuit in ianuarie 2018.

Denumire comerciala AKISTAN 50 micrograme/ml
DCI LATANOPROSTUM
Forma farmaceutica PIC. OFT., SOL.
Concentratia 50micrograme/ml
Cod ATC S01EE01
Actiune terapeutica ANTIGLAUCOMATOASE SI MIOTICE ANALOGI DE PROSTAGLANDINE
Prescriptie P6L
Ambalaj Cutie cu 1 flac. din picurator PEJD x 2,5 ml pic. oft., sol.
Volum ambalaj  
Valabilitate ambalaj 3 ani-dupa ambalarea pt. comercializare; dupa prima deschidere a flac.-28 zile
Cod CIM W59663001
Firma / tara producatoare APP PHARMASELECT INTERNATIONAL BETEILIGUNGS GMBH - AUSTRIA
Firma / tara detinatoare APP PHARMASELECT INTERNATIONAL BETEILIGUNGS GMBH - AUSTRIA
Nr. / data ambalaj APP 10497/2018/01

 

Informatii detaliate privind acest medicament sunt disponibile pe web-site-ul Agentiei Nationale a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale din Romania http://www.anm.ro/.
*Nu este recomandata administrarea de medicamente fara consult medical.
*Numele, siglele produselor si companiilor terte afisate pe site-ul Medicover.ro utilizate in materiale, sunt proprietatea companiilor respective si pot fi, de asemenea, marci comerciale.