Antinevralgic P

Antinevralgic P este un medicament care actioneaza impotriva durerii (analgezic), a febrei şi inflamatiei. Fiecare comprimat de Antinevralgic P contine trei substante active: acid acetilsalicilic, paracetamol şi cafeina. Acidul acetilsalicilic şi paracetamolul reduc durerea şi febra, iar acidul acetilsalicilic reduce, in plus, inflamatia. Cafeina este un stimulent uşor şi creşte efectul acidului acetilsalicilic şi al paracetamolului.

Cuprins

Antinevralgic

Ce este Antinevralgic P si pentru ce se utilizeaza

Antinevralgic P este un medicament care actioneaza impotriva durerii (analgezic), a febrei şi inflamatiei.

Fiecare comprimat de Antinevralgic P contine trei substante active: acid acetilsalicilic, paracetamol şi cafeina. Acidul acetilsalicilic şi paracetamolul reduc durerea şi febra, iar acidul acetilsalicilic reduce, in plus, inflamatia. Cafeina este un stimulent uşor şi creşte efectul acidului acetilsalicilic şi al paracetamolului.

Antinevralgic P este indicat pentru tratamentul simptomatic, de scurta durata, al durerilor de intensitate uşoara pana la moderata, cu diferite localizari: dureri de cap, migrena, nevralgii, dureri de dinti, dureri ale muşchilor sau articulatiilor, dureri dupa interventii chirurgicale. De asemenea, este indicat pentru scaderea febrei şi ameliorarea durerilor menstruale suparatoare.

Daca dupa 3 zile nu va simtiti mai bine sau va simtiti mai rau, trebuie sa va adresati unui medic.

Ce trebuie sa stiti inainte sa luati Antinevralgic P

Nu luati Antinevralgic P

- daca sunteti alergic la acid acetilsalicilic, paracetamol, cafeina sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament (enumerate la punctul 6). Simptomele unei reactii alergice pot include: astm, respiratie şuieratoare sau dificila, eruptii trecatoare pe piele sau urticarie, umflarea fetei sau a limbii, secretii nazale.

- daca ati avut o reactie alergica la alte medicamente utilizate pentru tratarea durerii, a inflamatiei sau a febrei, precum diclofenac sau ibuprofen.

- daca aveti ulcer gastric sau intestinal sau ati avut ulcer gastric sau intestinal.

- daca ati observat sange in scaun sau scaun de culoare neagra (simptome de sangerare sau de perforatie gastro-intestinala).

- daca aveti o afectiune ereditara numita „deficit de glucozo-6 fosfatdehidrogenaza”, care afecteaza celulele roşii ale sangelui şi ar putea cauza anemie, icter sau marirea splinei in cazul expunerii la anumite alimente, medicamente cum sunt anumite antiinflamatoare (de exemplu acidul acetilsalicilic) sau alte boli.

- daca sunteti in ultimele 3 luni de sarcina sau daca alaptati.

- daca aveti probleme severe cu inima, cu ficatul sau cu rinichii.

- daca aveti hemofilie sau alte afectiuni ale sangelui cu risc de sangerari.

- daca aveti o afectiune numita mastocitoza (creştere a unui anumit tip de celule din tesut conjunctiv, care secreta histamina, substanta responsabila in parte de simptomele alergiei, dar şi serotonina şi diverse enzime), deoarece acidul acetilsalicilic poate induce reactii alergice (şoc circulator cu inroşirea fetei, tensiune arteriala mica, accelerarea batailor inimii şi varsaturi).

- daca utilizati metotrexat in doza mai mare de 15 mg pe saptamana (vezi „Antinevralgic P impreuna cu alte medicamente”).

- copii şi adolescenti cu varsta sub 16 ani.

Copii şi adolescenti

Siguranta şi eficacitatea Antinevralgic P la copii şi adolescenti cu varsta sub 16 ani nu au fost evaluat. Prin urmare, nu este recomandata administrarea Antinevralgic P la aceasta grupa de pacienti (vezi şi „Atentionari şi precautii”).

Atentionari şi precautii

Inainte sa utilizati Antinevralgic P, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului:

- daca aveti probleme uşoare sau moderate cu rinichii.

- daca aveti probleme uşoare sau moderate cu ficatul.

- daca aveti o afectiune a ficatului determinata de abuzul de alcool etilic.

- daca pierdeti lichide (aveti risc de deshidratare), de exemplu in cazul starilor de greata, diareei, inainte sau dupa o interventie chirurgicala.

- daca aveti o migrena care este atat de severa incat necesita odihna la pat, aveti o durere de cap diferita de migrenele obişnuite sau varsati in timpul migrenei.

- in cazul in care migrena nu trece dupa prima doza de Antinevralgic P. Adresati-va imediat unui medic.

- daca in ultimele 3 luni ati avut dureri de cap in mai mult de 10 zile pe luna. Intrerupeti administrarea Antinevralgic P şi adresati-va medicului dumneavoastra.

- daca aveti astm bronşic, rinita alergica sezoniera, polipi nazali, o boala respiratorie cronica sau dezvoltati simptome alergice (de exemplu reactii pe piele, mancarime, urticarie). Administrarea se va efectua cu prudenta deosebita, deoarece exista riscul de aparitie a unei crize de astm sau a unei alte reactii alergice.

- daca apar probleme gastro-intestinale precum ulcer gastric, scaune cu sange sau scaune de culoare neagra, disconfort sau arsuri in capul pieptului. Intrerupeti administrarea Antinevralgic P şi adresati-va imediat unui medic. Ca şi in cazul altor medicamente pentru ameliorarea durerii şi inflamatiei, pot aparea sangerari, ulceratii sau perforatii la nivelul stomacului şi intestinului, care pot duce la deces. Riscul de aparitie poate fi crescut in cazul administrarii concomitente cu alcool etilic sau alte medicamente, precum corticosteroizi, medicamente anticoagulante cum este warfarina, inhibitori selectivi ai recaptarii serotoninei (pentru tratarea depresiei) şi alt antiinflamator nesteroidian. Pentru a reduce intensitatea simptomelor gastro-intestinale, Antinevralgic P se poate administra dupa mese.

- daca aveti insuficienta cardiaca uşoara sau moderata sau tensiune arteriala mare. Adresati-va

medicului dumneavoastra inainte de a lua acest medicament, doarece poate determina acumularea de lichide in organismul dumneavoastra şi aparitia de edeme.

- daca aveti guta (valori mari ale acidului uric in sange).

- daca aveti diabet zaharat.

- daca vi s-a efectuat de curand o interventie chirurgicala (inclusiv interventii minore precum cele dentare) sau urmeaza sa vi se efectueze o interventie chirurgicala in urmatoarele 7 zile, deoarece

acidul acetilsalicilic are efect antiagregant plachetar, care persista cateva zile, existand risc de accidente hemoragice.

- daca luati medicamente care influenteaza coagularea sangelui (vezi „Antinevralgic P impreuna cu alte medicamente”), deoarece administrarea se va efectua numai sub supravegherea medicului.

- daca aveti tulburari de sangerare, sangerari vaginale anormale in afara perioadei menstruatiei sau menstruatie prelungita sau abundenta.

- daca aveti probleme cu alcoolul etilic (vezi „Antinevralgic P impreuna cu alimente, bauturi şi alcool”).

- daca sunteti sensibil la acid acetilsalicilic şi/sau la antiinflamatoare nesteroidiene (AINS).

- poate aparea toxicitate la nivelul ficatului, deoarece paracetamolul poate afecta celulele ficatului chiar şi la dozele recomandate, dupa o durata scurta a tratamentului şi la persoanele fara o afectare pre-existenta a ficatului (vezi pct. 4).

- daca va apar orice manifestari la nivelul pielii sau mucoaselor, cum sunt vezicule pe piele sau leziuni la nivelul mucoaselor, opriti tratamentul cu Antinevralgic P şi adresati-va imediat unui medic. Acestea pot fi simptomele unor reactii alergice grave, numite sindrom Stevens-Johnson (SSJ) şi necroliza epidermica toxica (NET), care pun in pericol viata.

- daca aveti activitate crescuta a glandei tiroide (hipertiroidism).

- daca luati levotiroxina (pentru tratarea unor afectiuni ale glandei tiroide), deoarece asocierea cu Antinevralgic P trebuie evitata (vezi mai jos „Antinevralgic P impreuna cu alte medicamente”).

- daca aveti tulburari ale ritmului in care bate inima.

- daca utilizati şi alte produse care contin cafeina, deoarece excesul de cafeina poate determina nervozitate, iritabilitate, insomnie şi ocazional palpitatii. Nu se recomanda administrarea Antinevralgic P inainte de culcare.

Antinevralgic P poate reduce simptomele unei infectii (de exemplu dureri de cap, febra), ceea ce face dificila detectarea acesteia. Daca nu va simtiti bine şi trebuie sa va prezentati la medic, nu uitati sa ii spuneti ca utilizati Antinevralgic P.

Medicamente precum Antinevralgic P se pot asocia cu un risc uşor crescut de aparitie a infarctului miocardic sau a accidentului vascular cerebral.

Utilizarea frecventa a analgezicelor poate cauza dureri de cap, care nu trebuie tratate cu doze mai mari ale aceleiaşi substante analgezice. Daca sunteti in aceasta situatie, adresati-va medicului pentru recomandari.

Antinevralgic P poate influenta rezultatele testelor de laborator, cum sunt testele functiei tiroidiene (valorile hormonilor T3 şi T4), determinarea acidului uric din sange, determinarea glicemiei sau testele pentru evaluarea fluxului de sange la nivelul muşchiului inimii. Daca vi s-a cerut sa vi se recolteze sange, urina sau vi se fac alte teste de laborator, nu uitati sa spuneti ca utilizati Antinevralgic P.

Copii şi adolescenti

Exista o posibila asociere intre administrarea acidului acetilsalicilic şi aparitia sindromului Reye atunci cand acest medicament este administrat copiilor şi adolescentilor. Sindromul Reye este o boala foarte rara care afecteaza creierul şi ficatul şi care poate duce la deces. Se recomanda precautie in cazul administrarii Antinevralgic P la adolescenti cu gripa, viroze respiratorii sau varicela (din cauza riscului de aparitie a sindromului Reye). Prin urmare, Antinevralgic P nu trebuie utilizat la adolescenti fara indicatia expresa a medicului. Se recomanda evitarea administrarii Antinevralgic P la adolescenti cu boli febrile acute, pana la precizarea diagnosticului.

Antinevralgic P nu trebuie administrat copiilor şi adolescentilor cu varsta sub 16 ani (vezi pct. „Nu luati Antinevralgic P”).

Antinevralgic P impreuna cu alte medicamente

Spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca utilizati, ati utilizat recent sau s-ar putea sa utilizati orice alte medicamente.

In special, spuneti daca utilizati oricare dintre urmatoarele medicamente:

- orice medicamente despre administrarea carora ati fost atentionat ca prezinta risc de sangerare.

- orice medicament care contine paracetamol, acid acetilsalicilic sau orice alt medicament pentru ameliorarea durerilor/scaderea febrei (inclusiv ibuprofen).

- corticosteroizi (pentru tratarea inflamatiei puternice).

- medicamente utilizate pentru a preveni coagularea sangelui („care subtiaza sangele”), precum anticoagulantele orale (de exemplu warfarina), heparina, tromboliticele (de exemplu streptokinaza) sau alte medicamente antiagregante plachetare (de exemplu ticlopidina, clopidogrel, cilostazol).

- medicamente utilizate pentru tratarea depresiei sau a altor probleme psihice (fluvoxamina sau alti inhibitori selectivi ai recaptarii serotoninei, litiu, clozapina).

- medicamente utilizate pentru tratarea epilepsiei (de exemplu acid valproic, fenobarbital, fenitoina, carbamazepina, topiramat).

- medicamente utilizate pentru a creşte productia de urina şi pentru a scadea excesul de lichid din organism (diuretice), cum sunt spironolactona, canrenoatul, furosemida.

- medicamente pentru tratarea tensiunii arteriale mari (inhibitori ai enzimei de conversie a angiotensinei, antagonişti ai receptorilor pentru angiotensina II, blocante ale canalelor de calciu cum este verapamilul).

- medicamente pentru tratarea gutei (probenecid).

- metamizol (pentru tratarea febrei şi ameliorarea durerilor).

- acetazolamida (pentru tratarea glaucomului, epilepsiei).

- levotiroxina (pentru tratarea hipotiroidiei) (vezi pct. 2, „Atentionari şi precautii”).

- tenofovir (utilizat pentru tratamentul infectiei cu HIV sau cu virusul hepatitei B).

- metotrexat (pentru tratarea anumitor tipuri de cancer, a poliartritei reumatoide sau a psoriazisului).

- sulfoniluree şi insulina (pentru tratarea diabetului zaharat).

- medicamente utilizate pentru tratarea infectiilor cu bacterii (de exemplu rifampicina, izoniazida, cloramfenicol, flucloxacilina, ciprofloxacina, enoxacina sau acid pipemidic).

- zidovudina (pentru tratarea infectiei cu HIV).

- terbinafina (pentru tratarea infectiilor fungice).

- barbiturice şi benzodiazepine (pentru tratarea anxietatii şi a insomniei).

- medicamente pentru incetinirea golirii stomacului, precum propantelina.

- metoclopramida (pentru tratarea greturilor şi a varsaturilor).

- colestiramina (pentru tratarea valorilor plasmatice crescute de colesterol).

- antihistaminice sedative (pentru a preveni sau trata alergiile).

- medicamente utilizate pentru tratarea insomniei.

- disulfiram (pentru tratarea dependentei de alcool).

- decongestionante, medicamente pentru raceala şi gripa care contin fenilpropanolamina sau substante din grupul efedrinei.

- medicamente simpatomimetice, utilizate pentru creşterea tensiunii arteriale mici.

- contraceptive orale.

- medicamente utilizate pentru tratamentul astmului bronşic şi al dificultatilor de respiratie (teofilina).

- cimetidina (pentru tratarea arsurilor in capul pieptului şi a ulcerului gastric sau intestinal).

- nicotina (utilizata pentru intreruperea fumatului).

Nu luati Antinevralgic P daca vi s-a administrat un vaccin impotriva varicelei in ultimele 6 saptamani.

Antinevralgic P impreuna cu alimente, bauturi şi alcool

Trebuie evitat consumul de alcool pe durata tratamentului cu acest medicament.

Alcoolul etilic creşte riscul de leziuni ale ficatului, stomacului şi intestinului şi de sangerari ale stomacului şi intestinului. In timpul tratamentului cu Antinevralgic P trebuie evitat consumul de bauturi alcoolice.

Limitati-va doza de medicamente, alimente sau bauturi care contin cafeina in timp ce utilizati acest medicament, deoarece prea multa cafeina poate determina nervozitate, iritabilitate, insomnie şi, ocazional, palpitatii.

Nu se recomanda administrarea Antinevralgic P inainte de culcare, din cauza continutului de cafeina.

Sarcina, alaptarea şi fertilitatea

Daca sunteti gravida sau alaptati, credeti ca ati putea fi gravida sau intentionati sa ramaneti gravida, adresati-va medicului sau farmacistului pentru recomandari inainte de a lua acest medicament.

Antinevralgic P nu trebuie administrat in timpul primului şi celui de-al doilea trimestru de sarcina, cu exceptia cazului in care este absolut necesar şi numai la recomandarea medicului. Este deosebit de important sa nu utilizati Antinevralgic P in ultimele 3 luni de sarcina, deoarece poate dauna fatului sau poate determina probleme la naştere. Medicul dumneavoastra va va recomanda cea mai mica doza care va reduce durerea şi/sau febra, pentru o perioada de timp cat mai scurta posibil şi cu o frecventa cat se poate de mica.

Nu utilizati Antinevralgic P daca alaptati, deoarece poate fi daunator pentru sugar.

Antinevralgic P apartine unui grup de medicamente numite antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) care pot sa scada fertilitatea la femei. Acest efect este reversibil la oprirea administrarii medicamentului.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

Daca observati reactii adverse precum ameteala sau somnolenta, nu trebuie sa conduceti vehicule sau sa folositi utilaje. Adresati-va medicului dumneavoastra cat mai curand posibil pentru a fi sfatuit.

Antinevralgic P contine lactoza

Daca medicul dumneavoastra v-a atentionat ca aveti intoleranta la unele categorii de glucide, va rugam sa-l intrebati inainte de a lua acest medicament.

Antinevralgic P contine p-hidroxibenzoat de propil (E 216) şi p-hidroxibenzoat de etil (E 214).

Poate provoca reactii alergice (chiar intarziate).

Cum sa luati Antinevralgic P

Luati intotdeauna acest medicament exact aşa cum este descris in acest prospect sau aşa cum v-a spus medicul dumneavoastra. Discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur.

Adulti si adolescenti cu varsta peste 16 ani

Doza uzuala este de 1-2 comprimate de 2-3 ori pe zi, la nevoie, dar fara a depaşi 7 comprimate pe zi. Nu luati comprimatele la un interval mai mic de 4 ore.

Copii si adolescenti cu varsta sub 16 ani

Este contraindicata administrarea Antinevralgic P la aceasta grupa de varsta.

Varstnici (cu varsta peste 65 de ani)

Doza uzuala este de 1-2 comprimate, administrata de 2-3 ori pe zi, la nevoie, dar fara a depaşi 5 comprimate pe zi.

Pacienti cu insuficienta renala sau hepatica

Spuneti-i medicului daca aveti probleme uşoare sau moderate cu rinichii sau cu ficatul. Poate fi necesar ca acesta sa modifice intervalul dintre doze (8 ore in caz de insuficienta renala) sau durata tratamentului.

Nu luati Antinevralgic P daca aveti probleme severe cu rinichii sau cu ficatul (vezi pct. 2, „Nu luati Antinevralgic P”). Mecanismul de actiune al acidului acetilsalicilic şi al paracetamolului poate accentua insuficienta renala sau hepatica.

A nu se depaşi o durata a tratamentului de 3 zile. Antinevralgic P nu trebuie utilizat in doze mari sau timp indelungat fara recomandarea medicului.

Antinevralgic P nu trebuie luat seara, inainte de culcare.

Daca luati mai mult Antinevralgic P decat trebuie

Daca ati luat mai mult Antinevralgic P decat v-a fost prescris sau daca un copil a luat accidental acest medicament, adresati-va imediat medicului dumneavoastra sau departamentului de urgenta al celui mai apropiat spital.

Asistenta medicala de urgenta este esentiala, deoarece paracetamolul poate provoca leziuni hepatice ireversibile. Nu aşteptati sa apara simptome, deoarece in cazul unui supradozaj este posibil ca la inceput sa nu apara niciun simptom care sa poata fi observat.

Daca apar simptome de supradozaj, acestea sunt:

- Din cauza continutului in acid acetilsalicilic: ameteala, zgomote in urechi, surditate, transpiratie, creşterea frecventei respiratiilor, febra, greata, varsaturi, dureri de cap, confuzie sau nelinişte, creşterea cantitatii de corpi cetonici in sange (cetoza), alcaloza respiratorie şi acidoza metabolica, colaps circulator sau insuficienta respiratorie, acumulare de lichid la nivelul plamanilor de cauza non-cardiaca, coma. La copii mici, supradozajul poate conduce la scaderea severa a concentratiei zaharului in sange şi intoxicatie cu potential letal.

- Din cauza continutului in paracetamol: primele simptome care apar sunt greata, varsaturi, lipsa

poftei de mancare, paloare, dureri abdominale , letargie şi transpiratie. Ulterior, pot aparea semne de distrugere a celulelor ficatului, afectarea functiei ficatului, hemoragie gastrointestinala, creşterea aciditatii in sange, afectarea creierului, coma şi deces. La 12 pana la 48 de ore dupa un supradozaj acut, pot aparea modificari ale rezultatelor testelor de sange (creşterea valorilor transaminazelor, lactat dehidrogenazei şi bilirubinei, scaderea valorilor protrombinei). De asemenea, pot sa apara inflamatia pancreasului şi pancitopenie (scaderea numarului tuturor tipurilor de celule din sange).

- Din cauza continutului in cafeina: anxietate, nervozitate, nelinişte, insomnie, excitatie, contractii musculare, confuzie, convulsii, creşterea valorilor zaharului in sange, accelerarea batailor inimii sau tulburari de ritm cardiac.

Chiar daca aceste simptome nu apar sau daca dispar, este esential sa solicitati imediat asistenta medicala.

Daca uitati sa luati Antinevralgic P

Daca ati uitat sa luati o doza de Antinevralgic P, luati-o imediat ce v-ati amintit. Daca este timpul urmatoarei doze, luati-o direct pe aceasta. Nu luati o doza dubla pentru a compensa doza uitata.

Daca aveti orice intrebari suplimentare cu privire la acest medicament, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.

Reactii adverse posibile

Ca toate medicamentele, acest medicament poate provoca reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele.

Opriti administrarea Antinevralgic P şi adresati-va imediat unui medic daca prezentati una dintre urmatoarele reactii adverse grave:

- şoc anafilactic (o reactie alergica foarte grava cu simptome precum ameteli, pierderea conştientei, probleme cu respiratia, umflarea limbii sau cailor respiratorii, colorarea in albastru a pielii etc.)

- reactie alergica cu umflarea fetei, a buzelor, a gurii, a limbii sau a gatului (angioedem). Aceasta poate determina dificultate la inghitire, respiratie şuieratoare sau senzatie de lipsa de aer (dispnee),

senzatie de tensiune in piept (semne de astm). De asemenea, puteti avea eruptii trecatoare pe piele (mai ales urticarie) sau mancarimi ale pielii şi puteti leşina.

- reactii grave pe piele (foarte rare, pot afecta pana la 1 din 10000 persoane). Aceste reactii pot implica ulcere la nivelul gurii, gatului, nasului, organelor genitale şi conjunctivita (ochi roşii şi umflati). Eruptiile grave pe piele sunt adesea precedate de febra, dureri de cap, dureri la nivelul corpului (simptome asemanatoare gripei). Eruptia poate progresa pana la aparitia de vezicule şi descuamare a pielii pe suprafete extinse (necroliza epidermica toxica, sindrom Stevens-Johnson, pustuloza exantematoasa acuta generalizata).

- sangerari gastrice sau intestinale, ulcer gastric sau intestinal, care pot fi insotite de dureri abdominale severe, de scaune cu sange sau de culoare neagra sau de varsaturi cu sange. Ca in cazul tuturor analgezicelor şi al medicamentelor pentru scaderea febrei, acestea pot aparea oricand pe perioada tratamentului, fara vreun istoric anterior şi duce la deces. Aceasta reactie adversa este deosebit de grava la persoanele in varsta.

- ingalbenirea pielii şi a albului ochilor (icter).

- senzatie de slabiciune sau ameteala (semne de tensiune arteriala mica).

- ritm neregulat al batailor inimii.

Reactiile adverse raportate in asociere cu tratamentul cu medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) au fost acumularea de lichid in organism (edemul), tensiunea arteriala mare şi insuficienta cardiaca.

Medicamente precum Antinevralgic P se pot asocia cu un risc uşor crescut de aparitie a atacului de cord („infarct miocardic”) sau a accidentului vascular cerebral.

Reactiile adverse pot fi reduse la minimum prin administrarea celei mai mici doze eficace, pentru cea mai scurta perioada necesara controlarii simptomelor.

Reactii adverse legate de continutul in acid acetilsalicilic

Cu frecventa necunoscuta (frecventa nu poate fi estimata din datele disponibile):

- scaderea numarului de trombocite (celule care favorizeaza coagularea sangelui) (trombocitopenie)

- scaderea numarului tuturor celulelor sanguine (pancitopenie)

- scaderea a doua linii celulare sanguine (bicitopenie)

- insuficienta a maduvei osoase

- scaderea pronuntata a numarului globulelor albe din sange (agranulocitoza)

- scaderea numarului de neutrofile (neutropenie)

- scaderea numarului de globule albe din sange (leucopenie)

- scaderea productiei tuturor tipurilor de celule la nivelul maduvei osoase (anemie aplastica)

- numar anormal de scazut de celule roşii in sange (anemie hemolitica) la pacienti cu deficit de glucozo-6-fosfat-dehidrogenaza

- sangerare in interiorul capului, care poate duce la deces, mai ales la varstnici

- sangerari care pot duce la deces

- vasculita (afectarea vaselor de sange, insotita de inflamatie), inclusiv purpura Henoch-Schönlein

- sindrom Kounis (sindroame coronariene acute, asociate cu reactii alergice grave)

- acumulare de lichid in plamani (la utilizarea de lunga durata a Antinevralgic P şi in conditiile unei reactii alergice)

- pancreatita acuta (inflamatie a pancreasului)

- inflamatie a tubului care uneşte gura cu stomacul (esofagita)

- afectare severa la nivelul esofagului, duodenului şi mucoasei stomacului, cu aparitie de ulceratii la nivelul esofagului, perforatii (gauri)

- ulcere la nivelul intestinului subtire (jejun şi ileon) şi gros (colon şi rect)

- inflamatie la nivelul intestinului gros (colita)

- perforatie intestinala.

Reactiile adverse de la nivelul tubului digestiv se pot asocia sau nu cu sangerari şi pot aparea la orice doza de acid acetilsalicilic, la pacientii cu sau fara simptome de avertizare sau antecedente gastro-intestinale grave.

- creşterea valorilor transaminazelor şi fosfatazei alcaline

- leziuni la nivelul ficatului (in special la nivelul celulelor acestuia)

- inflamatie de lunga durata a ficatului (hepatita cronica)

- eruptie pe piele, care apare in acelaşi loc la fiecare administrare a medicamentului (eruptii medicamentoase fixe)

- insuficienta renala (afectarea functiei rinichilor)

- prezenta de sange in sperma (hematospermie)

- acumulare de apa in tesuturi (edeme).

Alte reactii adverse:

- sangerare nazala şi de la nivelul gingiilor

- sangerare spontana la nivelul pielii (pete purpurii, punctiforme, rotunde şi nedureroase pe piele, care uneori se unesc in pete mai mari)

- risc crescut de sangerari in timpul sau dupa o interventie chirurgicala

- de tip anafilactic, manifestate prin eruptii pe piele, mai ales urticarie, umflarea fetei, a buzelor, a gurii, a limbii sau a gatului (angioedem) şi probleme la respiratie

- crize de astm bronşic

- dureri de cap, ameteli, zgomote in urechi, somnolenta sau excitatie, confuzie (la administrarea de doze mari)

- greata, varsaturi, senzatie de arsura in capul pieptului, dureri abdominale

- sangerari acute la nivelul tubului digestiv, grave sau oculte şi ulceratii gastro-intestinale (in cazul administrarii orale timp indelungat)

- tratamentul prelungit poate determina o afectare severa şi difuza a rinichilor (nefrita interstitiala şi necroza papilara).

Reactii adverse legate de continutul in paracetamol:

Rare (pot afecta pana la 1 din 1000 persoane)

- umflare a fetei, a buzelor, a gurii, a limbii sau a gatului (angioedem)

- senzatie de lipsa de aer (dispnee), dificultati la respiratie (bronhospasm), transpiratii, greata, scaderea tensiunii arteriale pana la stare de şoc

- inflamatia ficatului (hepatita), modificare a functiei ficatului (manifestata prin ingalbenirea pielii şi a albului ochilor)

- creştere a concentratiei de creatinina in sange (in special secundar sindromului hepato-renal)

- colica renala (durere lombara puternica, aparuta brusc)

- insuficienta renala (insotita de absenta urinarii sau eliminarea unei cantitati mici de urina)

La doze mari şi in cazul tratamentului prelungit, paracetamolul poate produce afectarea functiei renale pana la insuficienta renala cronica (nefropatie caracteristica analgezicelor), in special la persoane cu afectare renala preexistenta.

Foarte rare (pot afecta pana la 1 din 10000 persoane)

- scaderea numarului de trombocite (celule care favorizeaza coagularea sangelui) (trombocitopenie), (in general asimptomatica, rar sangerari sau hematoame, scaune negre şi moi, prezenta de sange in urina şi scaun, pete roşii pe piele)

- scaderea numarului de neutrofile (neutropenie), scaderea numarului de globule albe din sange (leucopenie), scaderea numarului tuturor celulelor sanguine (pancitopenie)

Tulburarile sangelui pot sa se manifeste sub forma de creştere a susceptibilitatii la infectii, faringita, febra, oboseala, dureri de cap.

- roşeata a pielii, urticarie, dermatita, reactii alergice (eruptie trecatoare pe piele, parestezie, mancarime)

- eruptie pe piele care apare in acelaşi loc la fiecare administrare a medicamentului (eruptii medicamentoase fixe).

Cu frecventa necunoscuta (frecventa nu poate fi estimata din datele disponibile)

- scaderea pronuntata a numarului globulelor albe din sange (agranulocitoza), care se manifesta prin faringita şi febra

- numar anormal de scazut de celule roşii in sange (anemie hemolitica) la pacienti cu deficit de glucozo-6-fosfat-dehidrogenaza

- sindrom Kounis (sindroame coronariene acute)

- dificultati la respiratie (bronhospasm)

- afectarea grava a celulelor ficatului, care poate duce la insuficienta hepatica acuta.

Reactii adverse legate de continutul in cafeina:

La doze mari, poate sa apara insomnie, nelinişte, palpitatii şi disconfort epigastric.

Raportarea reactiilor adverse

Daca manifestati orice reactii adverse, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului. Acestea includ orice reactii adverse nementionate in acest prospect. De asemenea, puteti raporta reactiile adverse direct prin intermediul sistemului national de raportare, ale carui detalii sunt publicate pe web-site-ul Agentiei Nationale a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale http://www.anm.ro/. Raportand reactiile adverse, puteti contribui la furnizarea de informatii suplimentare privind siguranta acestui medicament.

Cum se pastreaza Antinevralgic P

Nu lasati acest medicament la vederea şi indemana copiilor. A se pastra la temperaturi sub 25ºC.

Nu utilizati acest medicament dupa data de expirare inscrisa pe cutie dupa EXP. Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective.

Nu aruncati niciun medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Intrebati farmacistul cum sa aruncati medicamentele pe care nu le mai folositi. Aceste masuri vor ajuta la protejarea mediului.

Continutul ambalajului si alte informatii

Ce contine Antinevralgic P

- Substantele active sunt acidul acetilsalicilic, paracetamolul şi cafeina anhidra. Un comprimat contine acid acetilsalicilic 250 mg, paracetamol 150 mg şi cafeina anhidra 20 mg.

- Celelalte componente sunt: lactoza monohidrat, povidona K 30, amidon glicolat de sodiu, acid stearic, amidon de porumb, celuloza microcristalina (E 460), dioxid de siliciu coloidal anhidru, amidon pregelatinizat, p-hidroxibenzoat de propil (E 216), p-hidroxibenzoat de etil (E 214).

Cum arata Antinevralgic P şi continutul ambalajului

Antinevralgic P se prezinta sub forma de comprimate neacoperite de forma rotunda, plate, cu margini intacte, de culoare alba, avand gravata pe una dintre fete litera “A”.

Antinevralgic P este disponibil in cutie cu un blister Al/Aclar-PVC a cate 10 comprimate sau cutie cu 2 blistere Al/Aclar-PVC a cate 10 comprimate.

Este posibil ca nu toate marimile de ambalaj sa fie comercializate.

Detinatorul autorizatiei de punere pe piata şi fabricantul

Detinatorul autorizatiei de punere pe piata

OPELLA HEALTHCARE ROMANIA SRL

Str. Gara Herastrau, nr. 4, Cladirea B, etajul 9 Sector 2, Bucuresti, Romania

Fabricantul

S.C. ZENTIVA S.A.

B-dul Theodor Pallady nr. 50 Sector 3, Bucureşti, Romania

Pentru orice informatii referitoare la acest medicament, va rugam sa contactati detinatorul autorizatiei de punere pe piata:

S.C. ZENTIVA S.A. Tel.: +4 021 317 31 36 Fax: +4 021 317 31 34

Acest prospect a fost revizuit in Iunie, 2021.

Denumire comercială ANTINEVRALGIC P
DCI COMBINATII
Forma farmaceutică COMPR.
Concentrația  
Cod ATC N02BA51
Acțiune terapeutică ALTE ANALGEZICE SI ANTIPIRETICE ACID SALICILIC SI DERIVATI
Prescripție OTC
Ambalaj Cutie cu 1 blist. Al/Aclar-PVC x 10 compr.
Volum ambalaj  
Valabilitate ambalaj 15 luni
Cod CIM W68136001
Firma / țara producătoare APP ZENTIVA SA - ROMANIA
Firma / țara deținătoare APP OPELLA HEALTHCARE ROMANIA SRL - ROMANIA
Nr. / data ambalaj APP 5499/2005/01

Informatii detaliate privind acest medicament sunt disponibile pe web-site-ul Agentiei Nationale a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale din Romania http://www.anm.ro/.

*Nu este recomandata administrarea de medicamente fara consult medical.
*Numele, siglele produselor si companiilor terte afisate pe site-ul Medicover.ro utilizate in materiale, sunt proprietatea companiilor respective si pot fi, de asemenea, marci comerciale.