Durere de coccis

Coccidinia sau durerea la nivelul ultimului segment al coloanei vertebrale reprezentat de coccis este un simptom asociat inflamatiilor coccisului de diferite etiologii. Durerea la nivelul coccisului este accentuata de pozitia sezand si actul defecatiei, fapt care ingreuneaza desfasurarea activitatilor zilnice si afecteaza calitatea vietii pacientului, necesitand in majoritatea cazurilor examinare clinica de specialitate.

Coccidinia prezinta deseori caracter surd si intens insa in mod tipic devine lancinanta pe parcursul anumitor activitati care presupun contractura musculaturii perineale cum sunt ridicatul in ortostatism, raportul intim sau desfasurarea pe termen lung a unor activitati care presupun statul in picioare prelungit.

Durerea la nivelul coccisului prezinta caracter limitat si in anumite situatii se poate remite spontan fara administrare de medicatie specifica. In situatia in care durerea prezinta caracter cronic si nu prezinta semne de ameliorare este necesar un examen clinic amanuntit si efectuarea unor investigatii imagistice pentru excluderea fracturilor traumatice si a modificarilor osoase degenerative la nivelul ultimei portiuni ale coloanei vertebrale si in cazuri mai rare a unor procese neoplazice la acest nivel.

Cauzele care determina in mod frecvent coccidinia sunt reprezentate de:

  • Traumatisme locale la nivelul coccisului;
  • Nastere vaginala;
  • Practicarea unor activitati sportive care presupun suprasolicitarea articulatiei coccidiene: ciclism, echitatie, canotaj;
  • Osteomielita vertebrala;
  • Abces pilonidal;
  • Tumori metastatice de la nivelul organelor micului bazin.

Durere de coccis