Durere de san

Mastodinia sau durerea de sani reprezinta un simptom determinat in mod frecvent de fluctuatiile hormonale specifice fazelor ciclului menstrual la persoanele de sex feminin aflate la varsta reproductiva. Mastodinia de cauza hormonala scade in intensitate odata cu varsta si dispare la instalarea unei sarcini sau a menopauzei.

Pe langa disconfortul dureros la nivelul sanilor in perioada periovulatorie si inainte de menstruatie, mastodinia este insotita de tumefactie mamara (marirea in volum a glandelor mamare) si iradiere a durerii in cadranul supero lateral extern, la nivel axilar.

Mastodinia non ciclica reprezinta un tip de durere independenta de modificarile hormonale ale ciclului menstrual si apare mai ales in perioada de menopauza. Durerea de sani poate fi resimtita sub forma de arsura sau intepatura si este prezenta de obicei unilateral (afecteaza un singur san).

Mastodinia extramamara este o durere cu origine la nivelul organelor de vecinatate, reprezentate de cord, plaman si sistem osos care iradiaza la nivelul sanilor.

Mastodinia poate fi intalnita in urmatoarele situatii:

  • Tesut fibrochistic la nivelul sanilor (noduli benigni);
  • Hiperprolactinemie;
  • Traumatisme la nivelul glandelor mamare;
  • Infectii ale glandei mamare;
  • Administrarea de medicatie antidepresiva, tratamente anticonceptionale sau de substitutie hormonala.