Chirurgia FESS

Chirurgia FESS (chirurgia endoscopica functionala a sinusurilor, chirurgia polipului nazal).

Chirurgia endoscopica functionala a sinusurilor (FESS) este una dintre cele mai comune metode chirurgicale de tratare a infectiilor cronice ale sinusurilor. Intr-o procedura FESS, chirurgul
foloseste un endoscop cu marire pentru a vedea si indeparta tesutul si osul afectat.

Cuprins:

Chirurgia FESS (chirurgia endoscopica functionala a sinusurilor, chirurgia polipului nazal).

Chirurgia endoscopica functionala a sinusurilor (FESS) este una dintre cele mai comune metode chirurgicale de tratare a infectiilor cronice ale sinusurilor. Intr-o procedura FESS, chirurgul
foloseste un endoscop cu marire pentru a vedea si indeparta tesutul si osul afectat.

Inainte de FESS, chirurgii abordau sinusurile direct prin exteriorul fetei pentru a gasi problema si a o elimina, crescand riscul de infectie si timpul de recuperare. FESS este o modalitate mai precisa, mai putin invaziva de a deschide sinusurile prin interiorul nasului si de a va ajuta sa va restabiliti o sanatate mai buna. Aceasta operatie s-a dezvoltat odata cu evolutia tehnologiei, in speta a endoscoapelor si instrumentelor minim invazive.

Cele mai frecvente cauze ale operatiei endoscopice a sinusurilor sunt sinuzitele cronice si polipii nazali, infectiile recurente, afectarea simtului olfactiv, inflamatia sinusurilor care se extinde la ochi, fata si creier, tumori ale nasului si sinusurilor (maligne sau benigne), scurgerile de lichid cefalorahidian in nas si obstructia ductului lacrimal necesita, de asemenea, interventie chirurgicala. Polipii nazali sunt bulgari umflati la nivelul nasului, nedurerosi, in forma de lacrima sau de struguri pe mucoasa nazala sau paranazala. Acestea apar din cauza astmului, alergiilor, sensibilitatii la medicamente si sinuzitei cronice sau recurente, sau ca urmare a anumitor boli ale sistemului imunitar.

In timp ce polipii nazali mai mici nu provoaca neaparat simptome, nodulii mai mari sau polipii nazali care apar in grupuri pot provoca congestie nazala, dificultati de respiratie, pierderea mirosului si infectii. Polipii nazali mai mari pot chiar schimba forma nasului. Sinuzita cronica este o inflamatie a nasului si a sinusurilor care dureaza de obicei cel putin trei luni si nu se amelioreaza satisfacator cu medicamente. Simptomele sinuzitei cronice includ congestia nazala, curgerea nasului, durerile faciale, durerile de cap, infectiile recurente ale tractului respirator inferior si astmul bronsic.

Cand este necesara interventia chirurgicala FESS (chirurgia endoscopica functionala a sinusurilor)?

Medicul dumneavoastra otorinolaringolog va poate recomanda FESS daca aveti inflamatie cronica a sinusurilor sau o infectie cronica a sinusurilor care nu se amelioreaza cu tratamente medicale, cum ar fi antibiotice si medicamente pentru gestionarea alergiilor precum si alta patologie care poate fi abordata prin aceasta metoda moderna.

Programare Online

PROGRAMEAZA-TE ACUM

Cum se face procedura?

Chirurgia endoscopica a sinusurilor (chirurgia FESS) se face de regula in anestezie generala, in functie de amploarea si durata procedurii, interventia chirurgicala durand aproximativ 30 pana la 80 de minute.

In timpul procedurii, chirurgul introduce un endoscop (un tub mic) cu o camera mica in nara pentru a examina nasul si sinusurile. Chirurgul foloseste apoi instrumente mici pentru a indeparta polipii si alte blocaje, pentru a mari cavitatile inguste care leaga sinusurile si nasul, imbunatatind astfel drenajul lichidului din sinusuri in nas.

In timpul operatiei polipului nazal, uneori trebuie sa fie operate si septul nazal sau formatiunile adiacente de la nivelul nasului.

Care sunt avantajele si riscurile operatiei?

Cel mai important obiectiv al chirurgiei sinusurilor este imbunatatirea drenajului sinusurilor si reducerea riscului de aparitie a complicatiilor. Prin largirea cailor de drenaj naturale se reduc infectiile sinusurilor, se pot evita polipii nazali, se poate evita congestia nazala, iar respiratia este imbunatatita semnificativ. Un alt avantaj al metodei este ca medicamentele (spray-uri, medicamente carburate) eliberate direct in membranele mucoase ale sinusurilor pot deveni mult mai eficiente. Posibilele complicatii ale operatiei sinusurilor, cum ar fi sangerarea, afectarea ochilor si a vederii, complicatiile intracraniene (leziuni cerebrale, scurgeri de lichid cefalorahidian, infectie a creierului) sunt rare. Cu toate acestea, este important de mentionat ca aceste cavitati sunt situate chiar langa orbite si sub partea inferioara a creierului. Esecul de a trata sinuzita cronica in sine poate duce la probleme grave, cum ar fi infectia creierului sau a ochilor.

Veti primi o declaratie de consimtamant si informatii detaliate despre interventia chirurgicala FESS, riscurile interventiei chirurgicale, sarcinile necesare inainte de operatie. In toate cazurile, este posibil sa discutati cu medicul dumneavoastra despre posibilele riscuri ale interventiei chirurgicale inainte de a decide asupra tratamentului.

Exista, de asemenea, factori de risc asociati cu anestezia generala, pentru care oferim o fisa separata de informatii si o declaratie de consimtamant. Cu toate acestea, examinarile preoperatorii asigura ca riscul este minim.

Sunt apt pentru operatia FESS?

Otorinolaringologul dumneavoastra va va informa despre totul despre oportunitatea operatiei. Chirurgia polipilor nazali in spitalul nostru privat incepe cu un consult de specialitate si apoi trebuie sa va supus unor analize (endoscopie nazala, analize de sange, CT sinusurilor nazale si paranazale, ECG) precum si sa va consultati cu medicul anestezist si eventual internist inainte de operatie. Acest lucru va asigura ca starea dumneavoastra generala de sanatate va permite sa aveti o interventie chirurgicala FESS sub anestezie generala.

Toti pacientii nostri sunt rugati sa completeze o fisa de istorie medicala detaliata. Acest lucru este necesar pentru chirurg si medici, deoarece asa decid ei daca sunteti potrivit pentru operatie.

Cum ma pregatesc pentru operatia FESS?

Faceti o lista cu toate simptomele dumneavoastra, alte probleme de sanatate, boli anterioare si alergii, chiar daca acestea nu par sa aiba legatura cu boala dumneavoastra. Va trebui sa completati un formular detaliat, urmat de o examinare fizica.

Urmati instructiunile inainte de operatie. Otolaringologul va spune totul cum sa va pregatiti pentru testele de diagnostic.

Faceti o lista cu toate medicamentele, vitaminele si suplimentele pe care le luati.

Rugati un membru al familiei sau un prieten sa va insoteasca si sa va ajute sa va amintiti toate informatiile necesare in timpul consultatiei.

Inainte de operatie, veti primi un formular de informare a pacientului si o declaratie de consimtamant, in care veti gasi toate informatiile necesare inainte si dupa operatie, va rugam sa cititi si sa semnati!