Chirurgia OMF

Chirurgia oro-maxilo-faciala (OMF) se afla la intrepatrunderea specialitatilor medicale cu cele stomatologice, de aici si nevoia dublei licente, medicale si stomatologice. Chirurgia orala si maxilo-faciala (chirugia OMF) abordeaza o arie complexa de patologii din punct de vedere structural, capul si gatul, in stransa interrelatie cu chirurgia ORL, oftalmologia, neurochirurgia, chirurgia plastica si radiologia-imagistica. Chirurgia OMF este specializarea care cuprinde chirurgia fetei si a craniului, a gurii si a maxilarelor precum si a structurilor asociate.

Cuprins:

Cand e nevoie sa fiti consultat de catre un chirurg oro-maxilo-facial?

Puteti apela la un specialist in domeniul chirurgiei oro-maxilo-faciale daca va confruntati cu o serie de afectiuni la nivelul cavitatii orale (gurii), fetei, maxilarelor si gatului.

In cadrul Spitalului Medicover Cluj aria de activitate a medicilor chirurgi oro-maxilo-faciali vizeaza categoriile de patologii mentionate in cele ce urmeaza.

Patologia dento-alveolara (tratamentul chirurgical in anestezie generala)

Afectiunile dintilor si ale proceselor alveolare (oasele care sustin dintii) se trateaza preponderent cu anestezie locala (prin infiltratie) in cabinetele si clinicile stomatologice. Exista totusi unele situatii care impun tratamentul acestora cu anestezie generala ce implica spitalizare de zi sau continua: copii/pacienti necooperanti, handicap neuro-psiho-motor, anxietate marcata fata de procedurile stomatologice, afectiuni complexe ce necesita proceduri chirurgicale de amploare si de lunga durata - excizii/chistectomii urmate de reconstructii osoase, odontectomia dintilor inclusi in pozitii atipice etc. In aceste situatii speciale, se constituie echipe multidisciplinare, alcatuite din chirurg OMF, stomatolog, anestezist, care manageriaza complex aceste cazuri, pentru o rezolvare corespunzatoare.  

Programare Online

PROGRAMEAZA-TE ACUM

Tratamentul chirurgical reconstructiv pre-protetic

Reconstructia osoasa a proceselor alveolare in vederea implantarii

Atrofia marcata a oaselor maxilare dupa extractia dintilor duce la imposibilitatea implantarii dentare. In astfel de situatii se impune reconstructia complexa a acestora pentru a putea gazdui implanturile dentare pe termen lung. Aceasta reconstructie necesita o resursa osoasa ampla ce nu poate fi prelevata de la nivelul cavitatii orale (disponibilitate limitata). De aceea, frecvent se utilizeaza grefe autologe prelevate din surse externe cavitatii orale, frecvent creasta iliaca (soldul). Aceste proceduri sunt complexe, necesita o serie de biomateriale si se fac cu anestezie generala.

Traumatismele cranio-maxilo-faciale

Tratamentul leziunilor partilor moi si a fracturilor oaselor fetei

Traumatismele cranio-maxilo-faciale se produc prin caderi accidentale, accidente sportive, accidente rutiere, agresiuni interumane. Tratamentul modern al acestora necesita o abordare chirurgicala, cu fixarea oaselor fracturate cu ajutorul suruburilor si placilor de osteosinteza (titan), pentru o vindecare rapida, stabila, cu cat mai putine consecinte estetice si functionale si, o reinsertie sociala imediata.

Infectiile si supuratiile cervico-faciale

Tratamentul infectiilor spatiilor superficiale si profunde ale fetei si gatului

Infectiile de origine dentara sau non-dentara ale partilor moi cervico-faciale si ale oaselor maxilare se pot manifesta ca si inflamatii localizate sau difuze. Ele pot genera complicatii majore ce pot conduce pana la deces. Tratamentul corect este unul medical si chirurgical, realizat intr-un timp cat mai scurt de la debutul acestora. In cazuri complexe, este nevoie de tratament multidisciplinar: chirurgie OMF, boli infectioase, chirurgie ORL, chirurgie toracica, chirurgie plastica, anestezie-terapie intensiva.

Afectiunile de origine dentara ale sinusului maxilar

Tratamentul chirurgical in colaborare cu chirugii ORL

Infectiile sinusului maxilar de cauza dentara (sinuzitele) beneficiaza astazi de un tratament modern, multidisciplinar, efectuat de catre chirurgii OMF (suprimarea cauzei dentare, plastia comunicarilor oro-sinusale) si chirurgii ORL (chirurgia functionala endoscopica a sinusurilor).

Scopul tratamentului este drenajul corespunzator al sinusurilor paranazale prin orificiile naturale, cu prezervarea integritatii mucoasei sinusale, o mucoasa inalt specializata. Cura radicala Caldwell-Luc este o procedura care astazi nu se mai practica decat in conditii exceptionale (in-extremis) deoarece indeparteaza mucoasa sinusala in totalitate, ceea ce duce la o alterare majora, ireversibila, a functionalitatii sinusurilor. Acest lucru determina o suferinta continua, cronica, ce nu mai poate fi controlata. Abordul endoscopic minim invaziv endonazal asigura un drenaj functional natural, micsorand suferinta pacientului si reducand semnificativ timpii de internare si vindecare.

Tumorile benigne si leziunile chistice cervico-faciale

Tratamentul chirurgical al tumorilor benigne ale partilor moi ale fetei si gatului precum si ale oaselor maxilare

Tumorile benigne ale partilor moi cervico-faciale si ale oaselor maxilare necesita, in majoritatea cazurilor, un tratament chirurgical de complexitate medie spre mare, reprezentat de excizia chirurgicala a acestora, urmata de examinarea lor microscopica (confirmarea naturii benigne). Uneori, tratamentul poate fi unul foarte complex, reprezentat de rezectia unor segmente intregi ale partilor moi si/sau ale oaselor maxilare, obligatoriu urmata de reconstructii complexe pentru restaurarea esteticii si functionalitatii cervico-faciale.

Aceste tratamente necesita o planificare minutioasa, de multe ori asistata computerizat (cu fabricarea unor dispozitive chirurgicale personalizate), si se fac in echipa multidisciplinara: chirurgie OMF, chirurgie plastica si microchirurgie reconstructiva, anestezie-terapie intensiva, protetica dentara.

Tumorile maligne ale cavitatii orale, oaselor maxilare, sinusurilor paranazale, pielii fetei si gatului (tratamentul chirurgical)

La nivel mondial, cancerul oral inregistreaza o crestere semnificativa de circa 640.000 cazuri noi anual. Depistat in faze timpurii, cancerul oral se poate trata chirurgical si/sau oncologic, cu rezultate bune pe termen lung.

Tratamentul chirurgical, condus de catre chirurgul OMF, de multe ori in echipa multidisciplinara cu chirurgul plastician, este reprezentat de excizia formatiunii tumorale cu limite de tesut sanatos, indepartarea ganglionilor limfatici cervicali eventual interesati de metastazele tumorale si reconstructia defectelor postoperatorii de tesuturi prin lambouri locale, regionale sau de la distanta.

Tratamentul oncologic, de multe ori necesar, este unul complex, incluzand radioterapia sau radio-chimioterapia. Decizia de tratament este luata in urma consultului comisiei oncologice (echipa multidisciplinara alcatuita din chirurg OMF, chirurg ORL, radioterapeut, oncolog, anatomo-patolog, radiolog-imagist).

Patologia glandelor salivare

Inflamatii, afectiuni litiazice, tumori benigne si maligne

Inflamatiile glandelor salivare beneficiaza, de regula conservativ, de tratament medicamentos. Afectiunile de origine litiazica (pietre) se trateaza si chirurgical, prin excizia pietrelor sau a glandelor in totalitate. Tumorile glandelor salivare se trateaza prin excizia acestora impreuna fie cu o parte, fie cu glanda in totalitate. Tumorile maligne au si indicatie de tratament oncologic.

Patologia articulatiei temporo-mandibulare

Tratamentul conservativ si chirurgical

Articulatia temporo-mandibulara poate prezenta afectiuni inflamatorii, degenerative, tumorale sau traumatice. Tratamentul este unul conservativ sau chirurgical in functie de situatia clinica. Ambele tipuri de tratamente sunt complexe si necesita atat o dotare cu aparatura medicala moderna, cat si competente corespunzatoare.

Reconstructia cranio-maxilo-faciala cu ajutorul implanturilor personalizate

Productia si aplicarea chirurgicala a implanturilor cranio-faciale personalizate

Implanturile personalizate reprezinta piese protetice realizate pentru fiecare pacient in parte, prin tehnici computerizate CAD/CAM. Ele reprezinta metoda cea mai moderna de tratament a unor defecte osoase ale craniului si fetei.

Productia acestor implanturi personalizate este un proces complex, multidisciplinar, medical si industrial. Avantajul acestor implanturi este reprezentat de rezultatul inalt calitativ al reconstructiei, fiind o piesa personalizata, conceputa pentru fiecare caz in parte.

Echipa medicala