Fibrinogen

 

Ce este fibrinogenul?

Fibrinogenul este o glicoproteina, sintetizata la nivelul ficatului. Fibrinogenul este prezent si la nivelul plasmei, precum si a trombocitelor, structura acestuia fiind alcatuita in proportie de 5% din hidrati de carbon.

Acesta este factorul I al coagularii, alaturi de trombina, fiind  sintetizat la nivelul ficatului in concentratie de 50mg% / ora. Fibrinogenul se degradeaza la nivel hepatic sau la nivelul macrofagelor, termenul de injumatatire fiind de 3-5 zile.

Cand sa efectuezi testarea fibrinogen?

Fiind o proteina de faza acuta, testarea fibrinogen este indicat a fi efectuata in cazul proceselor inflamatorii acute la nivelul organismului. Nivelul fibrinogenului creste la 24-48 de ore de la aparitia unei inflamatii in corp.

Un volum marit al acestuia poate indica urmatoarele categorii de afectiuni:

  • Afectiuni renale (sindrom nefrotic sau mielom multiplu)
  • Incidenta unui accident vascular cerebral sau infarct miocardic
  • Obezitate
  • Ciroza hepatica
  • Hipertensiune arteriala
  • Diabet zaharat

Femeile insarcinate si persoanele care fumeaza pot avea un nivel ridical al fibrinogenului. De asemenea, consumul de anumite medicamente poate duce la cresterea nivelului de fibrinogen. Printre acestea, se numara anticonceptionalele, uleiul de peste si aspirina.

Testarea fibrinogen este recomandata in urmatoarele cazuri:

  • Depistarea bolnavilor de afectiuni congenitale
  • Identificarea proceselor inflamatorii acute din organism
  • Evaluarea riscului aparitiei afecțiunilor cardiovasculare
  • Monitorizarea bolnavilor de afectiuni trombotice
  • Depistarea bolilor congenitale
  • Ca indicator al reactiilor consumptive cu/fara fibrin(ogen)oliza;

Cum sa te pregatesti pentru aceasta testare?

Fibrinogenul este un test de sange, prelevat din sange venos. Este recomandat ca pacientul sa nu manance si sa bea nimic cu 8-12 ore inainte de recoltare. De asemenea, fumatul este interzis, la fel ca mestecatul gumei. Sportul este si el pe lista interdictiilor inainte de efectuarea acestui tip de analize, deoarece poate afecta rezultatele. Daca sunteti pe tratament medicamentos, solicitati un sfat de specialitate de la  medicul curant inainte de a efectua acest test.

  Recipientul de recoltare este un  vacutainer cu citrat de Na 0.105M (raport citrat de sodiu – sange=1/9). Cantitatea recoltata de sange este cea permisa de recipient. Exista posibilitatea de respingere a probei, in momentul in care recipientul nu este cel putin 90% plin.

Proba este stabila 4 ore la temperatura camerei. Cat despre plasma separata, aceasta are o stabilitate ridicata chiar si la cateva luni dupa prelevare, daca este pastrata la temperaturi de -20 de grade. Daca punctia venoasa a esuat, o noua recoltare se poate face dupa 10 minute.

Valori normale pentru fibrinogen

Valorile normale pentru nivelul fibrinogenului din organism sunt urmatoarele:

Varsta Valori normale
0-1 an 160-390 mg/dL
2-10 ani 140-360 mg/dL
11-18 ani 160- 390 mg/dL
peste 18 ani 200-400 mg/dL

In momentul in care nivelul fibrinogenului este <100 mg/ Dl, starea pacientului poate fi considerata critica, riscul de hemoragie fiind iminent.

Pe de alta parte, cand sunt intalnite valori de > 700 mg/ dL, exista un risc foarte mare de a dezolva boli coronariene sau cerebrovasculare.