Histamina

Cuprins

 


Ce este histamina?        

 Histamina este o amina biogena, ce ia nastere in urma decarboxilarii enzimatice a histidinei. Aceasta amina biogena se regaseste in tesuturile mamiferelor si este principalul element de mediere in momentul in care apare hipersensibilitatea imediata la nivelul organismului.

Histamina este un neurotransmitator cerebral important si este metabolizata prin 2 cai

  • Deaminare oxidativa cu ajutorul diaminoxidazei (DAO), principala responsabila de degradarea extracelulara a histaminei;
  • Metilare, prin histamin-N-metiltransferaza (HNMT), care intervine asupra histaminei intracelulare.

Histamina are 4 receptori de suprafata, ce se regasesc la nivelul diferitelor tesuturi. In timp ce receptorii H1 duc la cresterea productiei de mucus si a permeabilitatii vasculare, receptorii H2 stimuleaza secretia acida, iar receptorii H3 si H4 se gasesc in nervii histaminergici si celulele maduvei osoase.

Atunci cand apar reactii de hipersensibilitate imediata, histamina are un rol important in vasodilatatie, cresterea permeabilitatii vasculare, edem, contractia muscularii netede, eritem. Histamina este esentiala si in vindecare plagilor, ciclul somn-veghe și neutrotransmitere. 

In general, concentratiile de histamina din sange si urina sunt foarte scazute. Atunci cand valorile acesteia cresc, pacientul poate avea o reactie alergica sau inflamatorie severa. De exemplu, valorile histaminei pot fi crescute la nivelul tractului gastrointestinal, putand influenta aparitia alergiei alimentare, bolilor inflamatorii intestinale, sindromul de colon iritabil.

Cand sa efectuezi testul pentru histamina?

Jumatate din pacientii care au reactii alergice crescute prezinta niveluri crescute ale mediatorilor, printre care si histamina. De aceea, determinarea nivelului de histamina in sange poate fi utila in evaluarea pacientilor care prezinta simptome si semne de alergie. De asemenea, testul pentru histamina are rol adjuvant in diagnosticarea afectiunilor generate de activarea mastocitara.

Cum te pregatesti pentru testul histamina?

Determinarea nivelului de histamina se face prin recoltare de sange venos. Este indicat ca recoltarea sa se faca dimineata, pe stomacul gol.  Sangele va fi extras dintr-o vena, cantitatea recoltata fiind cat permite recipientul de colectare. Zona de unde s-a efectuat recoltarea poate deveni putin sensibila pentru cateva ore. 

Valori normale pentru histamina

Valorile normale pentru histamina sunt foarte scazute, mai exact sub <75 ng/mL3. O valoare crescuta a histaminei se inregistreaza  la persoanele care au mastocitoza si la persoanele care sufera de o reactie anafilactica.  In cazul celei din urma, nivelul histaminei din sange creste foarte repede intr-o perioada foarte scurta de timp si revine la normal intr-un interval de 30-60 de minute. De aceea, daca recoltarea se face prea tarziu, valorile histaminei pot iesi normale. 

Afla mai multe: