Timp Quick

Cuprins

Timp Quick

Ce reprezinta timpul Quick

Timpul de protrombina sau timpul Quick evalueaza activitatea factorilor implicati in realizarea coagularii pe calea extrinseca si cea comuna a cascadei coagularii: FVII-proconvertina, FX-Stuart Prower, FII-protrombina si FI-fibrinogenul.

Prin intermediul timpul Quick este evaluata atat activitatea factorilor de coagulare dependenti de vitamina K (cu exceptia FIX, a factorului V si Fibrinogenului) cat si functia de sinteza proteica a tesutului hepatic.

Cand este necesar determinarea timpului Quick

Timpul Quick reprezinta cel mai frecvent test utilizat pentru monitorizarea pacientilor aflati sub terapie anticoagulanta orala insa poate fi utilizat si in alte situatii:

  • Screening ul deficitelor congenitale sau dobandite ale factorilor II, V, VII, X si fibrinogenului;
  • Disfibrinogenemii;
  • Prezenta inhibitorilor factorilor de coagulare;
  • Monitorizarea functie hepatice de sinteza proteica;
  • Screening ul preoperator al hemostazei.

Ce trebuie sa stiu inainte de investigatie

Determinarea timpului Quick se face din plasma obtinuta din sange venos periferic recoltat a jeun.

Care sunt valorile normale pentru timpul Quick

Rezultatele timpului Quick cuprind urmatorii parametri:

  • Timpul necesar coagularii plasmei exprimat in secunde;
  • Activitatea protrombinica exprimata in %;
  • Raportul protrombinic dintre PT a pacientului in secunde si PT a plasmei normale in secunde;
  • International normalized ratio INR (procedura internationala standardizata introdusa de OMS).

Acuratetea INR este mai mica la debutul terapiei anticoagulante orale, astfel ca este indicata determinarea lui la un interval de 4-5 zile de la prima administrare a medicatiei. Frecventa determinarilor timpului Quick este influentata de introducerea sau intreruperea medicatiei anticoagulante si este efectuata in conformitate cu cerintele medicului curant.

Valorile de referinta ale intervalului normal sunt cuprinse intre:

  • INR intre 1.5-1.9 pentru pacientii cu un prim episod de tromboza venoasa profunda sau embolism pulmonar dupa 3 luni de tratament anticoagulant;
  • INR intre 2-3 reprezinta tinta terapeutica a pacientilor cu tratament profilactic al trombozei venoase si a celei sistemice si a celor cu fibrilatie atriala, tratamentul embolismului pulmonar, boala valvulara reumatica, prolaps de valva mitrala, infarct miocardic, tromb mobil de arc aortic, tromboza de sinus venos, sindrom antifosfolipidic.
  • INR intre 2.5-3.5 este ideal pentru pacientii cu valve cardiace mecanice si la cei cu tromboza venoasa profunda recurenta;
  • INR intre 3-4 este ideal in cazurile de infarct miocardic recent si tromboza remisa de valva mecanica mitrala.

Valorile critice sunt reprezentate de un INR >6 si indica prezenta riscului hemoragic la pacientii cu boli gastro intesinale, hipertensiune arteriala, afectiuni renale, boli cerebrovasculare si la cei care se afla sub tratament cu medicatie potentiatoare al afectelor anticoagulante (cefalosporine de generatia II si III, hormoni tiroidieni, salicilati, sulfonamide).

Timpul de protrombina prelungit cu scaderea activitatii protrombinei este specifica tratamentelor cu anticoagulante orale, deficitului congenital sau dobandit de factor II, V, VII, X, vitamina K, afectiunilor hepatice, tulburarilor de absorbtie intestinala a lipidelor, malnutritiei, coagularii intravasculare diseminate, hipofibrinogenemiei si prezentei anticoagulantilor lupici.

Afla mai multe: