Sarcina si coronavirus

Chiar daca nu se poate spune cu certitudine ca femeile insarcinate au un grad mai mare de risc de complicatii odata infectate cu coronavirusul SAR-CoV-2, stim ca orice viroza sau infectie respiratorie le-ar putea afecta, date fiind schimbarile pe care organismul lor le parcurge.

 

Cuprins

 

Drept urmare, este recomandat ca femeile insarcinate sa se protejeze in aceasta perioada si sa evite aglomeratiile sau spatiile publice neaerisite.

Coronavirus si sarcina

Ca orice alta viroza, exista riscul ca gravida sa contracteze noul coronavirus, insa din experiența avută cu pacientele aflate în urmarire până acum în cadrul clinicii, simptomele dezvoltate de acestea au fost usoare sau medii.

Riscurile rezida din febra asociata infectarii, care in primul trimestru poate crea probleme ce duc pana la pierderea sarcinii sau cresterea riscului de malformatii la nou-nascut. Riscurile scad, insa, daca boala este contractata dupa 10 saptamani de sarcina.

In momentul de fata exista dovezi cum ca infectarea cu Coronavirus ar putea duce la nastere prematura, insa virusul nu se transmite prin placenta.

Suntem destul de siguri in ce priveste faptul ca virusul nu se transmite prin lapte, insa proaspata mamica trebuie sa poarte masca pe durata alaptarii. Dacă mama este simptomatică, atunci se decide separarea copilului de mama până la momentul in care riscul contagios scade.

Suspiciune de infectare cu SAR-CoV-2

Simptomele infectarii cu noul coronavirus nu sunt specifice, insa febra apare la peste 90% dintre pacienti, tusea la peste 60%, mialgiile - 10-15%, dispnee (modificari in ritmul de respiratie). O mare parte dintre pacientele infectate au raportat anosmia (lipsa desăvârșită a simțului mirosului,

chiar daca nasul este liber de secreții). Orice pacienta constata lipsa mirosului, trebuie să ridice suspiciunea că ar putea să fi contractat noul coronavirus.

Specialistii atrag atentia ca febra se defineste la 38 de grade, iar de la 38,5 in sus este definita ca febra mare. Subfebra (temperatura intre 37 și 37,9 grade) nu este specifică COVID.

Daca ai simptome de viroza sau gripa, dar nu esti contact al unei persoane confirmate cu COVID-19, trateaza simptomele ca pe o simpla raceala, eventual gripa, cu paracetamol, maximum 3 pe zi.

Tratamentul aplicat este simptomatic si include scaderea temperaturii si o hidratare consistenta, de preferat cu un continut ridicat de vitamina C naturala, provenita din citrice. Un fresh pe zi si ceaiurile cu lamaie sunt recomandate.

Este absolut necesar sa pastrezi permanent legatura cu medicul curant.

 

ARN Viral SARS-COV-2

CUMPARA ONLINE

Profil Imunologic Virusul SARS-COV-2

CUMPARA ONLINE

SARS-COV-2 Anticorpi neutralizanti anti-proteina spike (S)

CUMPARA ONLINE

Coronavirus - recomandari pentru femeile insarcinate

Amana pe cat posibil evaluarile inutile, discutand permanent situatia cu medicul curant, pentru a stabili care sunt consultatiile esentiale. Intre consulturile esentiale se numara morfologiile si controalele datorate unor urgente.

Protejeaza-te cat de mult posibil pana la momentul nasterii si asigura-te ca si ceilalți membri ai familiei iau masuri suplimentare de protectie. Daca sunt simptome de viroza sau gripa, se va amana cezariana pana la efectuarea testarii COVID.

Pentru a reduce la minimum riscul raspandirii COVID in cadrul spitalului, orice maternitate are un program de testare inainte de internare. Testarea gravidelor incepe de rutina din momentul apropierii de data probabila a nasterii, avand loc la intervale regulate. O schema des folosita include testare din 7 in 7 zile începand cu implinirea a 38 de saptamani, pana la momentul nasterii. Pentru pacientele care nasc natural, deci exista o incertitudine in legatura cu momentul declansarii travaliului, se va efectua un nou test la internare.

Cazurile confirmate COVID 19 vor fi preluate de autoritati si tratate in spitalele desemnate, ca urmare exista riscul ca nasterea copilului sa se petreaca in cu totul alte conditii decat cele stabilite in cadrul clinicii noastre. In plus, este bine sa iei in considerare nasterea intr-un spital ori clinica mai aproape de casa, date fiind eventualele restrictii de circulatie impuse de autoritati.

Pe intreaga perioada in care este declarata starea de pandemie, sotul sau partenerul de viata nu mai are acces in clinica la nastere.

Cum ma protejez de noul coronavirus

 • Spala-te des pe maini

 • Foloseste totdeauna un servetel cand tusesti sau strănuți

 • Arunca servetelul folosit si spala-te pe maini

 • Stai departe de persoane cu infectii ale cailor respiratorii

 • Evita orice iesire ne-esentiala in spatiul public

 • Foloseste masca de protectie, daca iesi in public

 • Tine permanent legatura cu medicul tau prin telefon sau on line si evita vizitele in clinici medicale

Coronovirus - gravide

 • Evita aglomeratia

 • Hidrateaza-te corect

 • Consuma vitamina C din surse naturale - un fresh pe zi, ceai cu lamaie, limonada

 • Daca simti ca nu iti ajunge aerul cand respiri, suna la 112

 

Consultant Medical

Dr. SILVIU PETRISOR ISTOC

Medic Primar - Obstetrica-ginecologie

Articol actualizat: 30.10.2020