Sarcina si coronavirus

Femeile insarcinate nu par sa prezinte un risc mai mare de a contracta virusul SARS-CoV-2 fata de alte categorii populationale. Totusi, unele studii efectuate au indicat ca in cazul gravidelor exista un risc mai crescut de a dezvolta forme severe de Covid-19, comparativ cu femei de aceeasi varsta, dar care nu sunt insarcinate.

Sarcina dupa o anumita varsta, obezitatea, prezenta unor afectiuni medicale precum hipertensiunea arteriala sau diabetul zaharat constituie factori de risc in dezvoltarea unor forme mai severe ale bolii la pacientele insarcinate.
Covid-19 in timpul sarcinii a fost asociat si cu o probabilitate crescuta de nastere inainte de termen.

Este important atat pentru femeile insarcinate, cat si pentru persoanele din aceeasi gospodarie sa tina cont de masurile de preventie si sa se protejeze. In situatia in care apar simptome specifice, febra, tuse si dificultati de respiratie, sa se adreseze de urgenta medicului.

Cuprins

Covid-19 si sarcina

Ca orice alta viroza, exista riscul ca gravida sa contracteze SARS-CoV-2, insa din experienta avuta cu pacientele aflate in urmarire pana acum in cadrul clinicii, simptomele dezvoltate de acestea au fost usoare sau medii.

Riscurile rezida din febra asociata infectarii, care in primul trimestru poate crea probleme ce duc pana la pierderea sarcinii sau cresterea riscului de malformatii la nou-nascut. Riscurile scad, insa, daca boala este contractata dupa 10 saptamani de sarcina.

Covid-19 poate fi transmis de la mama infectata la fat sau la nou-nascut? Transmiterea intrauterina a Covid-19 este posibila, la fel si transmiterea virusului in timpul nasterii, dar aceste cazuri sunt foarte rare. Dupa nastere insa, nou nascutul se poate infecta oricand. Transmiterea COVID-19 prin laptele matern si alaptare nu a fost depistata, dar este indicat ca proaspata mamica sa poarte masca pe durata alaptarii (riscul de contractare a infectiei vine din picaturile mari si stropii respiratorii).

Cum ma protejez de Covid-19 in timpul sarcinii

Femeilor insarcinate li se recomanda sa tina permanent legatura cu medicul care le urmareste sarcina.
Nu exista un set de reguli de preventie si protectie dedicat femeilor insarcinate. Practic, recomandarile sunt valabile pentru toata lumea:

  • Sa se vaccinaze
  • Sa pastreze distanta, iar acolo unde acest lucru nu este posibil, sa poarte masca de protectie, spre exemplu in mijloacele de transport in comun
  • Sa evite spatiile foarte aglomerate
  • Sa mentina camerele bine aerisite/ ventilate acolo unde se poate
  • Sa mentina mainile curate folosind fie apa si sapun, fie solutii dezinfectante pe baza de alcool
  • Sa acorde atentie igienei repiratorii, spre exemplu - acoperirea gurii si a nasului cu pliul cotului ori cu un servetel in timpul tusei ori stranutului
  • Sa evite persoanele care prezinta simptome ale infectiilor respiratorii
  • Sa solicite ajutor medical in situatia in care apar febra, tusea, dificultati de respiratie.
  • Sa solicite ajutor medical de urgenta la 112 in situatia in care simt ca nu pot respira sau “nu le ajunge aerul”.

Suspiciune de infectare cu SAR-CoV-2

Simptomele Covid-19 sunt similare cu cele ale unei raceli ori gripe sezoniere.

Febra, tusea seaca si oboseala se afla printre cele mai frecvente simptome ale Covid-19. Mai pot aparea si dureri de gat si de cap, pierderea gustului, a mirosului, secretii nazale apoase sau nas infundat, frisoane, ameteli.
Printre simptomele care ridica ingrijorare se numara dificultatile de respiratie, durerea persistenta in zona pieptului, starea de confuzie.

Specialistii atrag atentia ca febra se defineste la 38 de grade, iar de la 38,5 in sus este definita ca febra mare. Subfebra (temperatura intre 37 si 37,9 grade) nu este specifica Covid-19.

Daca ai simptome de viroza sau gripa, dar nu esti contact direct al unei persoane confirmate pozitiv cu infectie Covid-19, trateaza simptomele ca pe o simpla raceala, eventual gripa, cu paracetamol, maximum 3 pe zi.

Tratamentul aplicat este simptomatic si include scaderea temperaturii si o hidratare consistenta, de preferat cu un continut ridicat de vitamina C naturala, provenita din citrice. Un fresh pe zi si ceaiurile cu lamaie sunt recomandate.

Este absolut necesar sa pastrezi permanent legatura cu medicul curant.

Cine este considerat contact direct?

  • Persoana care locuieste in aceeasi gospodarie cu un pacient cu Covid-19
  • Persoana care a avut contact fata in fata cu un caz de Covid-19 la o distanta mai mica de 2 m si cu o durata de minimum 15 minute
  • Persoana care s-a aflat in aceeasi incapere (sala de sedinte, sala de asteptare din spital etc) cu un caz de Covid-19, timp de minimum 15 minute si la o distanta mai mica de 2 m
  • Persoana care a avut contact fizic direct cu un caz de Covid-19, de exemplu printr-o strangere de mana, fara igiena ulterioara a mainilor
  • Persoana care a avut contact direct neprotejat cu secretii infectioase ale unui caz de Covid-19 (spre exemplu, atingerea fara manusa de protectie a unui servetel folosit)
  • Persoana din randul personalului medico-sanitar ori alta persoana care acorda ingrijire directa unui pacient cu Covid-19 sau o persoana din randul personalului de laborator care manipuleaza probe recoltate de la un pacient cu Covid-19, fara portul corect al echipamentului de protectie.

Consultant Medical

Dr. SILVIU PETRISOR ISTOC

Medic Primar - Obstetrica-ginecologie

Articol actualizat: 21 septembrie 2022