Vaccin anti COVID-19

Pandemia declansata de infectia cu noul coronavirus poate fi stopata in cazul unei imunizari care sa cuprinda aproximativ 60-70% din populatie, imunizare care se poate face activ cu obtinere de anticorpi la trecerea prin boala sau pasiv cu imunizare post vaccinare covid.

 

Cuprins

 

Care este rolul vaccinului anti SARS Cov2

Organizatia Mondiala a Sanatatii afirma faptul ca utilizarea vaccinurilor previne 2-3 milioane de decese anual la nivel global si reduce costurile de spitalizare si tratament pentru anumite boli (difterie, tetanos, tuberculoza, poliomielita, rujeola s.a.m.d), dar si al celor alocate programelor de recuperare post imbolnavire.

Vaccinurile contin antigene (particule non self) care sunt recunoscute de sistemul imunitar ca fiind straine, daunatoare si in consecinta se declanseaza sinteza de anticorpi (specifici antigenului viral/bacterian) in cadrul raspunsului imun al organismului.

 

In ce consta noutatea vaccinului anti-Covid?

Pandemia actuala cu noul Coronavirus a stimulat tehnologia medicala sa dezvolte noi metode sigure si rapide de obtinere a unor preparate cu scop profilactic, care sa imunizeze o mare a parte a populatiei globale.

Astfel, in urma determinarii si publicarii genomului viral secventiat, a devenit posibila conceperea vaccinurilor ADN si ARN prin inginerie genetica. Altfel spus, proteina virala nu mai este sintetizata in laborator pentru a fi introdusa in vaccin, in schimb fiind utilizate secvente de ADN sau ARN ce contin gene care dupa introducere in organism codifica sinteza de proteine specifice, similare celor continute de Covid.

 

Ce variante de vaccin exista la momentul actual?

  1. Vaccinurile cu tehnologie mARN determina organismul sa sintetizeze o proteina “S” (de la spike) asemanatoare celei regasite in invelisul extern al coronavirusului - cea care ii confera aspectul caracteristic cu “tepi” si care are rolul de a se atasa de celulele epiteliului respirator din organism (dar si vascular, hepatic sau digestiv in unele cazuri); sistemul imun reprezentat de limfocitele T si B sesizeaza aceasta proteina nou generata in organism si dezvolta mecanisme de apararare reprezentate de anticorpii specifici (limfocitele produc anticorpi);
  2. Preparatele cu vectori virali utilizeaza o versiune atenuata a unui virus viu - un virus diferit de cel care provoaca COVID-19 - are inserat material genetic din virusul care provoaca COVID-19 (acesta se numește vector viral). Vectorul utilizat nu este capabil sa determine aparitia bolii la om; acest virus contine gena responsabila de codificarea sintezei proteinei “S” (mimeaza constitutia coronavirusului), mecanismele imune fiind similare celor mentionate anterior.

 

De ce se administreaza 2 doze de vaccin?

Preparatele injectabile disponibile pe piata in prezent prezinta indicatie de administrare in 2 doze deoarece:

  • La administrarea primei doze a vaccinului, organismul raspunde prin generarea unui răspuns imun umoral primar in urma caruia se obtin lent (pana la 21 de zile) o cantitate moderata de anticorpi specifici cu rol protector; in urma acestui prim contact cu virusul, sistemul imun “memoreaza” antigenul care le-a stimulat si inmagazineaza informatia pe care o utilizeaza in cazul unui nou contact cu acelasi non-self;
  • A doua doza administrata la interval de 3 sau 4 saptamani (in functie de vaccin) determina aparitia unui raspuns imun secundar mult mai rapid si mai intens in urma caruia apar anticorpi in cantitate mai mare, datorita activarii limfocitelor B si T cu memorie; virusul este eliminat mult mai rapid din organism cu ajutorul anticorpilor obtinuti din raspunsul imun secundar, suplimentar fiind produse si un numar crescut de limfocite cu memorie imunologica.

 

Cat de eficient vaccinul si pentru tulpina noua de SARS-CoV-2?

Pana in prezent, nu exista suficient de multe date care sa demonstreze cat de eficient este vaccinul impotriva tulpinilor noi de SARS-CoV-2. Cert este insa un lucru: probabilitatea ca vaccinul sa fie ineficient este foarte mica. Mai mult chiar, anticorpii din serul persoanelor vaccinate recunosc si neutralizeaza tulpinile virale care contin unele dintre mutatiile recent raportate.

 

Daca am avut Covid, ma vaccinez?

Potrivit recomandarilor recente, persoanele a caror infectare cu noul coronavirus a fost confirmata printr-un test RT PCR se pot vaccina la un interval de minim 4 saptamani de la efectuarea testului (daca au avut o forma usoara) si la 3 luni (daca au avut o forma moderata sau severa).

In cazul persoanelor care au contractat recent acest virus, riscul de reinfectare este destul de mic, vaccinarea putand fi efectuata si intr-un interval de 1-3 luni de la testul RT PCR pozitiv. In mod cert, nu exista o obligativitate in acest sens.

O persoana infectata obtine in mod natural anticorpi (la trecerea prin boala), care ii ofera protectie pe timp limitat, insa nu se cunoaste cu exactitate care este perioada de imunitate a organismului. In prezent sunt desfasurate studii cu privire la dinamica anticorpilor specifici pentru Covid obtinuti dupa trecerea prin boala.

In studiile clinice, vaccinul a fost administrat si unor persoane care prezentau un nivel detectabil de anticorpi anti SARS-CoV-2 si nu s-au detectat efecte adverse, ci doar o crestere a nivelului de raspuns imun. Vaccinarea este disponibila, pe baza consimtamantului, indiferent daca a existat sau nu infectarea.(1)

CDC (Centrul de Prevenire si Control al Bolilor) a emis un punct de vedere asupra vaccinarii persoanelor care au avut deja boala in 6 ianuarie.

Datele din studiile clinice indica faptul ca vaccinurile cu ARNm COVID-19 sunt sigure la persoanele cu istoric de infectie SARS-CoV-2. Persoanele pot fi vaccinate indiferent de antecedentele de infecție simptomatica sau asimptomatica cu SARS-CoV-2. Nu se recomanda testarea virala sau testarea serologica pentru depistarea infecției actuale sau anterioare in scopul luarii deciziilor privind vaccinarea (2).

Vaccinarea persoanelor cu infectie SARS-CoV-2 curenta cunoscuta trebuie amanata pana cand persoana respectiva isi revine dupa boala acuta (daca persoana prezinta simptome) si au fost indeplinite criteriile pentru ca acestea sa intrerupa izolarea. Aceasta recomandare se aplica persoanelor care dezvolta infectie cu SARS-CoV-2 inainte de a primi orice doza de vaccin, precum si celor care dezvolta infectie cu SARS-CoV-2 dupa prima doza, dar inainte de a primi a doua doza (2).

Desi nu exista un interval minim recomandat intre infectie si vaccinare, dovezile actuale sugereaza ca reinfectia este mai putin frecventa in primele 90 de zile de la infectia inițiala. Astfel, persoanele cu infectie SARS-CoV-2 acuta documentata in ultimele 90 de zile pot intarzia vaccinarea pana aproape de sfarsitul acestei perioade, daca doreste (2).


Pot sa fiu depistat Covid-19 pozitiv imediat dupa vaccinare?

Da, exista aceasta posibilitate, deoarece anticorpii protectori stimulati de vaccin apar la 10-15 zile după vaccinare. Rapelul se face in perioada recomandata de producatorul vaccinului.

 

Ma pot imbolnavi si la cateva luni dupa vaccin?

Desi mult redusa, exista aceasta posibilitate. In situatia in care contractati virusul dupa vaccinare, efectele acestuia vor fi mult diminuate, boala manifestandu-se intr-o forma usoara. 

 

Cat timp ma protejeaza vaccinul de o noua infectare?

In functie de producatorul vaccinului, nivelul maxim de protectie poate fi atins intr-un interval cuprins intre 7 si 14 zile.  Anticorpii incep sa fie detectabili in ziua 12-14 de la prima doza. Pana in prezent, nu se cunoaste nivelul protectiei oferite dupa o singura doza.

Deoarece datele existente sunt insuficiente, nu se cunoaste intervalul exact de timp in care pacientul este protejat dupa vaccinare.

 

De ce trebuie sa mai port masca dupa ce ma vaccinez?

Exista posibilitatea ca dupa vaccinare, pacientul sa se poata infecta. Pentru a preveni raspandirea virusului, este necesara purtarea mastii. 

 

Daca sunt insarcinata, ma pot vaccina?

Pana in prezent, nu exista suficient de multe date care sa ateste daca vaccinul traverseaza placenta sau este excretat in laptele matern. Tocmai de aceea, in cazul femeilor insarcinate, vaccinarea trebuie efectuata cu aprobarea medicului curant, in functie de particularitatile fiecarui caz. Mai multe detalii despre Vaccinul Anti-SARS-CoV-2 si sarcina puteti gasi in ACEST MATERIAL.

 

Vaccinul cu ARN mesager imi poate modifica ADN-ul?

Vaccinul cu ARN mesager nu poate modifica ADN-ul uman. Acesta nu patrunde in nucleul celulei, unde se afla AND-ul, ci doar la nivelul citoplasmei. ARN mesager contine materialul genetic al proteinei spike a virusului SARS-CoV-2 si circula in sange. Acesta poate rezista in sange de la cateva minute pana la cateva ore, producand raspunsul imun inainte de a fi distrus de miile de molecule de ARN messager proprii celulei.  

 

Pot face COVID-19 de la vaccin?

Nu, aceasta variant este exclusa, deoarece vaccinul nu contine componente ale virusului care pot declansa boala.

 

Daca sufar de alergii alimentare, ma pot vaccina?

Da, pacientii cu alergii alimentare sau care au antecedente de anafilaxie(la alimente, medicamente si intepaturi de insecte) se pot vaccina, cu o singura conditie: sa nu aiba alergii la una dintre substantele active ale vaccinului.

 

Este posibil ca vaccinul sa imi afecteze fertilitatea?

Pana in prezent, concluziile studiilor efectuate pe animale atesta faptul ca  fertitilatea, gestatia si dezvoltarea embrio-fetala NU sunt afectate  de administrarea repetata a vaccinului.

 

Ma mai pot vaccina daca am fost diagnosticat cu SARS-CoV-2 dupa prima doza?

Da, este posibil. Singura conditie este ca pacientul sa iasa din faza activa de boala, adica sa nu mai prezinte simptomele specifice noului coronavirus, iar sindromul inflamator sa nu mai existe.

 

Poate sa ma doara capul de la administrarea vaccinului?

Cefaleele si mialgiile se incadreaza in categoria reactiilor adverse usoare la vaccin. Daca acestea persista pentru mai mult de 24 de ore de la administrarea vaccinului, este recomandata testarea RT PCR, pentru ca pot indica infectarea cu SARS-CoV-2.

 

Pot sa nu dezvolt anticorpi dupa vaccinare?

In cazuri rare, exista aceasta posibilitate, la pacientii cu imunodeficiente sau imunosupresii severe. Acestia pot avea un raspuns mai scazut la vaccinare sau o absenta totala a acestuia.

 

Daca sufar de: alergii, neoplazii maligne, patologii hematologice sau patologii cardiovasculare, pot face vaccinul?

Detalii despre recomandarile de vaccinare in cazul pacientilor cu alergii, neoplazii maligne solide si patologii hemologice pot fi gasite AICI.

 

Daca nu se face vaccinarea unui segment semnificativ de populatie ma vaccinez degeaba?

Niciodata nu ne vaccinam degeaba. Ca vaccinul sa devina inutil, ar trebui ca virusul sa sufere mutatii total neacoperite de vaccin si, in plus, tulpina respectiva sa devina dominanta si sa se transmita cu o viteza uimitoare. Sunt foarte multe necunoscute - se pune in balanta risc versus beneficiu: daca se intampla acest lucru va fi necesar sa ne vaccinam din nou; in absenta vaccinarii ne putem imbolnavi si ii putem imbolnavi si pe cei din jur si nu stim niciunul ce fel de forma vom/vor face. In schimb vaccinul ne ofera protectie noua si celor din jur si perspectiva de a ne intoarce incet incet la un nou normal.

 

Unde ma pot vaccina?

Vaccinarea împotriva Covid-19 în România va cuprinde 3 etape specifice, locatiile pentru campaniile de vaccinare fiind desemnate astfel:

  1. Etapa I care cuprinde cadrele medicale si angajatii din domeniul social public si privat se va desfasura prin intermediul unitatilor sanitare, a centrelor de vaccinare sau al echipelor mobile;
  2. Etapa a II a include populatia cu risc crescut (obezitate, diabet, boli sistemice cronice, varstnici >65 de ani) si angajati in domenii cheie (functionari in domeniul public, personalul din domeniul apararii, personalul din domeniu economic) si va avea loc in cadrul cabinetelor de medicina de familie sau prin intermediul centrelor de vaccinare ( aici sunt incluse si echipele mobile de vaccinare);
  3. Etapa a III a adresata populatiei generale inclusiv copiilor, se va derula prin intermediul centrelor de vaccinare (inclusiv echipe mobile), cabinete de medicina de familie si în centre de vaccinare drive-through.

Pentru detalii legate de eficienta vaccinului, efectele acestuia si contraindicatii de vaccinare, poate fi accesat urmatorul link.

¹ https://vaccinare-covid.gov.ro/resurse/intrebari-si-raspunsuri/

² https://www.cdc.gov/vaccines/covid-19/info-by-product/clinical-considerations.html?CDC_AA_refVal=https%3A%2F%2Fwww.cdc.gov%2Fvaccines%2Fcovid-19%2Finfo-by-product%2Fpfizer%2Fclinical-considerations.html