Dr. Adrian Bartos, Spitalul Medicover Cluj: In mainile unei echipe experimentate, chirurgia robotica poate avea un impact major in abordarea tumorilor abdominale

Dr. Adrian Bartos este medic primar chirurgie generala si face parte din echipa chirurgicala a Spitalului Medicover Cluj. A participat la numeroase stagii de pregatire si perfectionare la universitati si institute specializate din Germania, Olanda, Franta si Italia, obtinand competente nationale si europene in ultrasonografie generala si interventionala, chirurgie laparoscopica – tehnici avansate, chirurgie robotica, chirurgie hepato-bilio-pancreatica si chirurgie oncologica.
Chirurgia robotica - interviu cu Dr. Adrian Bartos, Spitalul Medicover Cluj

Cu abilitati profesionale recunoscute european si in SUA prin obtinerea titlurilor de Fellow of European Board of Surgery (FEBS) si Fellow of American College of Surgeons (FACS) si prin activitatea profesionala ce cuprinde peste 5.000 interventii chirurgicale efectuate ca si operator principal (2013-2022) in domeniul chirurgiei hepato-bilio-pancreatice, chirurgiei oncologice, chirurgiei minim-invazive si a chirurgiei digestive, dr. Bartos sustine dezvoltarea continua in domeniul chirugiei, cercetarea si, foarte important, munca in echipa.

Sunteti specializat in chirurgia hepato-bilio-pancreatica. Ce v-a determinat sa alegeti aceasta directie?

Nu as spune doar „specializat’’… Este vorba de pasiune si preocuparea continua pentru acest domeniu. Bolile in care este afectat pancreasul, ficatul si caile biliare au reprezentat un subiect aproape de sufletul meu, inca de la inceputul carierei mele profesionale, lucru pe care am incercat sa-l insuflu si echipei mele.

Este un domeniu mai dificil, cu care am avut sansa sa ma familiarizez inca din anii de rezidentiat, prin intermediul serviciului in care am lucrat (Clinica Chirurgie III, Cluj-Napoca) si al mentorilor care mi-au ghidat pasii.

De aici, drumul a continuat natural, reusind sa pun caramida cu caramida, alaturi de echipa de medici rezidenti ce m-a insotit, prin supraspecializarile pe care le-am realizat si experienta pe care am dobandit-o in timp, toate ducand la un domeniu in care am simtit ca putem aduce ceva in plus, ca putem progresa spre binele pacientilor.

In domeniul cercetarii, atat de important pentru o specialitate dinamica ca a dumneavoastra, o axa principala este diagnosticul si tratamentul tumorilor digestive. Care a fost motivatia din spate? Ce v-a determinat sa fiti preocupat si de chirurgia robotica?

Tumorile digestive sunt o realitate a prezentului, incidenta crescand odata cu schimbarea obiceiurilor alimentare si noxele din jurul nostru. Din pacate, studiile de specialitate arata ca probabilitatea ca o persoana nascuta dupa anii 80 sa dezvolte o astfel de tumora digestiva este de 2-3 ori mai mare in comparatie cu una nascuta in anii 50. Totul tine de un cumul de factori, dintre care unul important este consumul zilnic de produse alimentare procesate, alaturi de alte elemente patogene.

Important este ca astfel de tumori pot fi diagnosticate din timp si se pot trata inclusiv minim-invaziv, in functie de cat de avansata este boala neoplazica. Totul depinde de noi, ca pacienti, si de noi ca sistem medical, de profesionistii din sanatate.

Cercetarea in domeniu este esentiala tocmai pentru a imbunatati si valida constant rezultatele chirurgiei oncologice, incepand cu diagnosticul precoce si complet, si terminand cu tratamentul optim, inclusiv cel minim-invaziv, laparoscopic sau robotic.

Acest ultim domeniu, cel al chirurgiei robotice, reprezinta un pas deosebit de important in chirurgia oncologica, imbunatatind major modalitatea de abordare si precizia cu care un chirurg poate aborda o tumora abdominala.

Ati avut un mentor care v-a influentat in mod semnificativ cariera?

Dupa cum am mentionat, am avut sansa sa imi desfasor stagiile de rezidentiat intr-un centru de excelenta in domeniul chirurgiei digestive, Clinica Chirurgie III, devenita ulterior Institutul de Gastroenterologie-Hepatologie „Prof. Dr. Octavian Fodor’’, Cluj-Napoca.

Aici, sub indrumarea regretatului Prof. Dr. Sergiu Duca s-au pus bazele chirurgiei laparoscopice din Romania, inca din anii 90. Am fost norocos si onorat sa fiu „influentat’’ pozitiv, invatat si indrumat de personalitati in domeniu, din IRGH, chirurgi experimentati ce m-au invatat primii si urmatorii pasi in chirurgie: Prof. Dr. Cornel Iancu, Dr. Ovidiu Bala, Prof. Dr. Nadim Al Hajjar, Prof. Dr. Cosmin Puia.

O alta personalitate ce mi-a marcat pozitiv si semnificativ cariera in chirurgia hepatica este Prof Dr. Irinel Popescu, model exemplar pe care l-am urmat toti cei ce am iubit chirurgia hepato-bilio-pancreatica.

Stagiile din strainatate ma duc si la rememorarea unor nume deosebit de importante de la care evident ca am avut numai de invatat si in fata carora ma voi inclina mereu (Prof. Dr. Guido Torzilli, Milano; Prof. Dr. Markus Buchler, Germania; Prof. Dr. Rene Adam, Paris; Prof. Dr. Jurgen Weitz, Germania; etc.), eu tot o sa imi amintesc cu nostalgie un lucru esential pe care l-am invatat, printre multe altele, de la Prof. Dr. Cornel Iancu: pentru un chirurg este mai important „sa stie momentul cand sa nu opereze decat sa stie cand sa opereze”, acest concept subliniind practic complexitatea acestui domeniu al chirurgiei oncologice, in care decizia terapeutica este complexa si trebuie luata deopotriva cu mintea si cu inima.

Recent v-ati specializat si in chirurgia oncologica robotica. De ce v-ati dorit sa alegeti aceasta formare?

Aceasta specialitate a completat activitatea mea constanta si preocuparile de dezvoltare in chirurgia minim-invaziva. Este simplu: dorinta de a oferi pacientilor cea mai avansata tehnica, cu scopul unei recuperari mai rapide, a unor rezultate oncologice optime si a unei supravietuiri pe masura, m-a facut sa fiu interesat si de dezvoltarea acestui domeniu impreuna cu echipa pe care o coordonez.

Faptul ca avem o experienta vasta in chirurgia laparoscopica a facut ca trecerea spre abordarea robotica sa fie facila si naturala.

Cand si in ce tipuri de patologii este recomandat sa alegem chirurgia robotica?

Categoric, impactul major pe care chirurgia robotica il poate aduce la ora actuala, in mainile unei echipe experimentate, este legat, atunci cand vorbim de chirurgie abdominala, de tumorile colo-rectale, tumorile gastrice si patologia benigna si maligna hepato-bilio-pancreatica.

Practic, orice operatie ce are ca scop sa trateze o patologie abdominala, a tractului digestiv, a unui organ cavitar sau parenchimatos sau chiar a peretelui abdominal (hernie, eventratie) poate fi reprodusa robotic, cu avantajele bine cunoscute ale acestei abordari.

Sa nu uitam totusi ca indicatia operatorie se face in functie de multi factori: stare generala, extensia bolii, indice de masa corporala, etc. In aceasta idee, hotararea optima pentru pacient se va lua doar in urma unui examen clinic si a unei decizii multidisciplinare, dupa situatie.

Care sunt beneficiile chirurgiei robotice in comparatie cu alte tehnici chirurgicale?

Aportul major este adus de tehnologia avansata care imbunatateste mult detaliile din campul operator si precizia manoperelor chirurgicale. Ca sa facem o analogie, este ca si cum chirurgul ar opera la microscop.

Detaliile anatomice vizualizate augumentat (marit de pana la 10 ori) si tridimensional real, alaturi de libertatea articulatiilor robotice ce permit 7 axe de miscare, pot asigura un act chirurgical superior atunci cand echipa chirurgicala este corespunzatoare.

Si aici ma refer la o experienta mare in chirurgia oncologica si laparoscopica, completata de specializarea in chirurgie robotica, specializare ce presupune o pregatire separata si o coordonare perfecta intre membrii echipei (chirurgul de la consola robotica, ce controleaza bratele robotice si chirurgul de la masa chirurgicala, ce ajuta la manoperele aditionale). Daca toate cele de mai sus sunt indeplinite, rezultatele vor fi pe masura.

Pentru pacient, obiectiv, vom avea o recuperare mult mai rapida, o reintegrare in mediul familial si social la fel de rapida, dureri reduse la nivelul abdomenului, tranzit intestinal reluat precoce, toleranta alimentara corespunzatoare, in primele zile postoperatorii.

Pentru actul chirurgical oncologic, disectiile tumorale se vor face in mai mare siguranta, cu pierderi sangvine mai reduse si o probabilitate mai mica de realizare a unei colostomii (‘„anus contra naturii’’), pentru tumorile rectale, datorita capacitatii bratelor robotice dirijate de chirurg, de a lucra in spatii inguste, cum este spatiul pelvin.

Un lucru deloc de neglijat este rata mai scazuta de complicatii si sechele urinare si sexuale (incontinenta, impotenta), datorate leziunilor plexurilor nervoase in chirurgia rectului. Vizualizarea augumentata a structurilor nervoase hipogastrice asigura in majoritatea cazurilor o chirurgie fara astfel de urmari. 

Un avantaj major este adus si in chirurgia ficatului si a pancreasului, prin limitarea pierderilor sangvine si prin posibilitatea mai mare de realizare a unor interventii minim-invazive, inclusiv pentru o patologie tumorala: cancer hepatic, cancer pancreatic, etc. Un avantaj major in acest sens este adus de timpii de reconstructie (anastomozele) ce sunt realizate facil prin abord robotic, depasind astfel unul dintre principalele dezavantaje ale chirurgiei laparoscopice conventionale.

La fel, chirurgia stomacului si esofagului abdominal este mult facilitata de chirurgia robotica atunci cand abordarea minim-invaziva este indicata: indepartarea ganglionilor suspecti, reconstructia digestiva, etc.

Anul trecut, v-ati alaturat echipei Spitalului Medicover Cluj. Pentru ce tipuri de interventii vi se pot adresa pacientii in cadrul spitalului?

Tinand seama de dotarile exceptionale ale spitalului, paleta de interventii chirurgicale pe care echipa noastra o ofera cuprinde toate procedurile ce vizeaza patologia maligna si benigna a tubului digestiv (esofag, stomac, duoden, intestinul subtire, colon, rect) si a organelor parenchimatoase (ficat, pancreas, splina, uter, ovare).         

 Calitatea procedurilor este asigurata de posibilitatea si efectuarea de rutina a  ecografiei intraoperatorii (inclusiv cu substanta de contrast), de tehnicile ablative tumorale pancreatice si hepatice cu microunde, de chirurgia laparoscopica avansata, robotica si de chimioterapia intraoperatorie hipertermica (atunci cand exista indicatia).

Evolutia postoperatorie si rezultatele optime ale pacientilor sunt asigurate de o echipa de anestezie – terapie intensiva de inalta valoare, dovada incontestabila fiind sutele de cazuri avansate si complexe rezolvate pana in prezent.

 

 

Despre Medicover Romania

Din 1995, Medicover Romania a devenit unul dintre cei mai importanti furnizori de pe piata serviciilor de sanatate private, cu o retea de 41 de clinici in Bucuresti si in tara, patru spitale generaliste: in Bucuresti, Cluj-Napoca, Oradea si Craiova, 28 de cabinete on-site si peste 250 de unitati medicale partenere. Spitalele Medicover corespund celor mai inalte standarde medicale si deservesc o gama larga de specialitati medicale si chirurgicale. 

Medicover Romania face parte din Medicover, companie internationala de servicii medicale si de diagnostic, infiintata in 1995. Medicover opereaza o retea extinsa de clinici, spitale, facilitati de ingrijire specializata si laboratoare. Pietele principale ale Medicover sunt Polonia si Germania. In 2021, Medicover a avut venituri de 1.377 milioane de euro si peste 38.000 de angajati. Pentru mai multe informatii, vizitati: www.medicover.com

Data publicării 04.04.2023